"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Eski Ramazan günleri

02 Ağustos 2011, Salı
ÇOCUKLUĞUMUN RAMAZANLARI EKREM KILIÇ

Bilemem neden o kadar güzel
Şu, çocukluğun Ramazanları?
Daha dün imiş gibi canlıdır;
Hiç unutmadım ben o anları...

Gazetelerde, eski Ramazan günlerini anan yaşlıların hâtıralarına rastlanır. Elbette her yazar, kendi yaşına göre geçmiş yılları anlatmaktadır. Özellikle çocukluk çağında silinmez izler bırakan Ramazan ayları, ileri yaşlardaki kişilerin zihninde ve hayâlinde, yaşanmış en güzel zamanlardır. Güzel olmakla birlikte, değişen şartlar dolayısıyla, geri gelmesi mümkün olmayan vakitlerdir. Bu zamanları o günlerden bu günlere taşımak, hakkıyla anlatmak zordur. Ancak, zor olmasına rağmen, ifâde edilebildiği kadarı bile, anlatana olduğu kadar okuyana da zevk vermektedir ki, bu âdet devam edegelmektedir.
Bu Ramazan-ı Şerîfte, gazetemiz yazarlarından Osman Zengin Beyin ısrarlı teşviklerine ittibâen, bendeniz de altmış yıl öncelerine âit hayat sahnelerinden kesitler sunmaya çalışacağım. Anadolu’nun birçok ilçesi gibi, anlatacağım hâdiselerin yaşandığı bu kasaba da, bugün köylerde bulunan pek çok imkândan mahrûm idi. Şimdiki hayatın vazgeçilmez nice unsûru, 1950’lerde hayal bile edilemeyen konulardı.
Yaşadığımız ilçe, Orta Karadeniz Bölgesinin iç kısımlarında yer alan, bereketli bir ova üzerinde ve Kızılırmak kenarında kurulmuş, târihî bir yerleşim alanı idi. Çok büyük bir kaya kütlesi üzerindeki kalesi, ırmağın üzerindeki kadîm taş köprüsü, mütevâzı Anadolu evleri, verimli bağ–bahçeleri ve mânevî değerlerine hâlâ kıymet veren, Osmanlı kültürünün izlerini taşıyan sıcak kanlı insanları ile çocukluğumun güzîde hâtıraları bu kasabada teşekkül etti.
Burada aklımda kalan ilk Ramazan, yaz aylarına tesâdüf etmekte idi. Bunu te’yid için, Bilâl Tunç Beyin sitesinde yer alan târîh çevirme usûllerine başvurduğumda, 1950 yılı (hicrî 1369) Ramazanının Temmuz ayına tesâdüf ettiğini gördüm. Demek ki, hâfızam beni yanıltmamıştı.
Bu yıl, uzun bir zaman halkın rağmına hükümlerini zorla icrâ eden güçler, yapılan ilk serbest seçimde iktidârı kaybetmişti. Milletin istediği bir idâre iş başına geçmişti. Bunların da ilk icrâatı, ezanı aslî şeklinde okutmak olmuştu. Dînî bakımdan olduğu kadar, siyâsî bakımdan da gerçek hürriyete doğru adımlar atılacağına dâir halkın ümitleri canlanmıştı. Bütün bu durumlar idrâk edilen Ramazanın daha aşk ve şevkle karşılanmasına vesîle olmuştu. İşte böyle bir vasatta iken aklımın erdiği, yapılanların az çok farkına vardığım ilk Ramazan ile karşılaşmış bulunuyordum.

Okunma Sayısı: 1153
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Koşukavaklı

    2.8.2011 00:00:00

    Zevkle okuyacağımız bir hâtıra dizis.. Ekrem KILIÇ’a tebrikler sunuyorum.. Yazıda geçen târih çevirme usulleri için bknz: http://www.risaletashih.com/index.php/hzarye/58

  • cihangir

    2.8.2011 00:00:00

    İyiki de Osman Zengin sizi teşvik etmiş.Bu sayede edebiyat ustamız Ekrem Kılıç ağabeyimizi Ramazanda okuyacağız.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı