"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ramazan fırsatçılığına izin verilmesin

30 Haziran 2013, Pazar
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, et, süt, bakliyat ile meyve ve sebze ürünlerine Ramazan ayı dolayısıyla yapılacak zamların hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, yetkilileri Ramazan fırsatçılığına izin verilmemesi konusunda uyardı.
Ramazan fırsatçılığı yapılmasın

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, et, süt, bakliyat ile meyve ve sebze ürünlerine Ramazan ayı dolayısıyla yapılacak zamların hiçbir haklı gerekçesi olmadığını belirterek, yetkilileri ve kamuoyunu Ramazan fırsatçılığına izin verilmemesi konusunda uyardı. Yetkin, Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla gıda maddelerinde her yıl yaşanan spekülatif artışların bu yıl da gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunun giderek merak konusu olduğunu belirtti. Türkiye’de son iki yıl içinde hayvan sayısında yaşanan artış dolayısıyla kırmızı et ve süt ürünleri kıtlığı yaşanmadığını ifade eden Yetkin, “Ramazan dolayısıyla bu ürünlerde fiyat artışını gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Kaldı ki son günlerde et fiyatlarında yüzde 7-10 arasında bir artış gerçekleşmiş bulunmaktadır ve bu artış da spekülatiftir. Daha çok Ramazan ayı fırsatçılığı suçlamalarını ortadan kaldırmak için et ticareti yapan kesimlerin bir taktiğidir” ifadelerini kullandı.

Bakliyata zam yapılmayacak
Bu yıl baklagillerin önemli ürünlerinden nohutun yüzde 2,1 oranında azalarak 507 bin ton, kırmızı mercimeğin ise yüzde 1,2 oranında artarak 415 bin ton olacağının tahmin edildiğini ifade eden Yetkin,  toplam bakliyat üretiminde geçen yıla göre iklim şartlarına bağlı olarak bir miktar artış beklendiğini, bu sebeple Türkiye’de önemli bir fiyat oynamasını gerektirecek durum olmadığını kaydetti. Buğday üretiminde beklenen artış dolayısıyla bulgur fiyatlarında da yüzde 10-20 arasında bir düşüş olabileceğine işaret eden Yetkin, önemli bir bakliyat firması yetkilisinin ürünlerine Ramazan ayında zam yapmayacağını açıkladığını hatırlattı.

Zamların haklı gerekçesi yok

TZD Başkanı Yetkin, Türkiye’de iklim şartlarının olumlu seyir izlediği ve sebzede tarla ürünlerinin devreye girdiği bir dönem yaşandığına dikkati çekti. Meyve üretiminde olumsuz bir durum olmadığını ve mevsim gereği ürün fiyatlarında düşme yaşanacak bir döneme girildiğini belirten Yetkin, sebze-meyve ürünlerinde artış bir yana düşüş beklendiğini ifade etti. Et, süt, bakliyat ile meyve ve sebze ürünlerine Ramazan ayı dolayısıyla yapılmış ve yapılacak  zamların hiçbir haklı gerekçesi olmayacağını belirten Yetkin, yetkililerin ve kamuoyunun “Ramazan fırsatçılığına” izin vermemesi gerektiğini kaydetti. 

Okunma Sayısı: 895
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı