"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Özel sektörün kredi borcu arttı

17 Nisan 2014, Perşembe
Özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu 2014 Şubat ayı sonunda bir önceki yıl sonuna göre 656 milyon dolar artarak 156,8 milyar dolar oldu.
 Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2014 yılı Şubat ayına ait özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna ilişkin gelişmeleri yayımladı. Şubat sonu itibariyle, özel sektörün yurt dışından sağladığı uzun vadeli kredi borcu, 2013 yıl sonuna göre 656 milyon dolar artarak 156,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Borçluya göre dağılım incelendiğinde, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 515 milyon dolar arttığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının 24 milyon dolar azaldığı gözlendi. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 146 milyon dolar azaldı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmaları ise 1,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 255 milyon dolar artarken, tahvil stokunun ise 3,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği gözlendi.

ALACAKLIYA GÖRE DAĞILIM

Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, Şubat sonu itibariyle tahvil hariç toplam kredi borcunun yüzde 88,3’ünü oluşturan özel alacaklılara olan borç bir önceki yıl sonuna göre 590 milyon dolar, yüzde 11,7’sini oluşturan resmî alacaklılara olan borçlar ise 90 milyon dolar arttı. Finansal olmayan kuruluşların, 2013 yılı Şubat sonu itibariyle Türkiye’de yerleşik bankaların yurt dışı şube ve iştiraklerinden sağladıkları kredi stoku 2013 yıl sonuna göre 241 milyon dolar azalarak 20,3 milyar dolar; yabancı ticari bankalardan sağladıkları krediler ise 566 milyon dolar artarak 36 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Döviz kompozisyonuna bakıldığında, özel sektörün yurt dışından sağladığı 156,8 milyar dolar tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 57,7’si dolar, yüzde 34,9’u avro, yüzde 6’sı Türk Lirası ve yüzde 1,4’ü ise diğer döviz cinslerinden oluştu.
Okunma Sayısı: 505
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı