"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yabancı sınırlamasıyla ‘millî takım’ gelişmez

10 Mayıs 2014, Cumartesi
Spor ekonomisi yazarı Szymanski İstanbul’da konuştu.
BOĞAZİÇİ Üniversitesi′ne konuk olan dünyaca ünlü spor ekonomisti Stefan Szymanski, milli takımların gelişmesi için yabancı sınırlarının kalkmasının daha yararlı olacağını söyledi. "Yabancı sınırıyla milli takımlar gelişmez." diyen Stefan Szymanski, 150. kuruluş yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi′nin etkinliğinde yaptığı konuşmada, milli takımların gelişmesi için yabancı sınırlarının kalkmasının daha yararlı olacağını söyledi. Spor ekonomisi alanında duayen olarak kabul edilen Stefan Szymanski, Boğaziçi Üniversitesi′nin 150. yıl kutlamaları kapsamında konferans verdi. İngiltere′nin saygın gazetelerinden The Guardian′da ve birçok gazetede köşe yazıları yayınlanan ve Türkiye′de Simon Kuper ile birlikte yazdığı ′Futbolun Şifreleri′ kitabı büyük beğeni toplayan Szymanski, futbol ve milli takımların gelişimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Stefan Szymanski, uluslararası rekabetin evrimini anlattığı konuşmasında, "Futbolun gelişmesi ile ilgili bizzat yaşadığım bir olay var. 1974 Dünya Kupası′nda Brezilya ile Zaire karşı karşıya gelmişti. Maçın sonlarına doğru Brezilya 3-0 öndeydi. Brezilya′da Jairzinho ve Rivelinho serbest vuruş için topun başındaydı. Fakat daha hakem işaretini vermeden bir Zaireli futbolcu koşarak topu vurdu ve neredeyse tribünlere yolladı. Bu olay sonrasında basın, Afrika′yı aşağılayıcı başlıklar atarken, bu olay Afrika′nın geri kalmışlığı ile ilişkilendirildi. Şu anda ise Afrika ülkeleri ciddi bir rakip haline geldi. Dünyanın en iyi oyuncularından bazıları orada yetişiyor. Bir şekilde daha iyi hale geldiler. Göreceli olarak düzeldiler. Ben bunu futbolda yakınsama, öndekilere yakınlaşma teorisi olarak görüyorum." dedi.
Türk futbolunun 1980′li yıllardan itibaren önemli seviyede yükseliş yaşadığını belirten İngiliz spor ekonomisti, "Arşivimde futbol ile ilgili 1872′ye dayanan 35 binin üzerinde istatisiki sonuç var." diyerek, Türkiye′nin maç trafiği ile ilgili şunları söyledi: "Bu sonuçlara baktığımızda Türkiye′nin uluslararası maç sayısında yıllar içinde büyük bir artış yaşandığını görüyoruz. 1940-50 arası galibiyet oranının tavan yaptığı aralık olarak gözükse de yapılan maçların çok daha az bir kısmı UEFA takımlarına karşıydı. UEFA takımlarıyla yapılan maçlar artmasına rağmen Türkiye′nin galibiyet yüzdesinde 1980′den itibaren müthiş bir yükseliş var. Türkiye′de üst seviyedeki ülkelere yakınlaştı.
Okunma Sayısı: 1125
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı