"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gıdadaki spekülasyon, fiyatları arttırıyor

22 Ağustos 2014, Cuma
Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, rekolte kaybının olduğu bir ortamda aracıların çiftçiyi yanlış yönlendirip, ürünlerin piyasaya arzını geciktirerek, fiyatların daha çok artmasını hedeflediklerini söyledi.
Gıdadaki spekülasyon fiyatları arttırıyor
Gıda fiyatlarındaki artışın genel enflasyon oranının üzerine çıkmasıyla alevlenen fiyat tartışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Gıda sektörünün en büyük sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu’nun (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Kopuz, kuraklıktan, don ve doludan zarar gören ürünlerin neredeyse tamamının Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon sepetinde yer aldığını hatırlatarak, 2014 yılının sanayici ve tüketici için zor geçtiğini vurguladı.
 Kopuz’a göre ilk zorluk, küresel iyileşmenin çok yavaş olması. Bu durum, global arz talep, ekonomi ve finansal pazarlar açısından çok kritik bir öneme sahip. Öte yandan iklim değişikliği ve küresel ısınmadan kaynaklanan sebeplerle yüksek kaliteli ve güvenilir tarımsal ham maddeye rekabetçi fiyatlarla erişim, artık sektör için çok daha önemli bir sorun olmaya başladı. Küresel kuraklık neticesinde, dünya pazarlarında tarımsal ürünlerde yüksek fiyat artışları ve ciddi fiyat istikrarsızlıkları görülüyor. Azalan kaynaklar ise uzun vadede ham madde sürdürülebilirliğini tehlikeye sokuyor.

SPEKÜLASYON HERKESİ MAĞDUR EDİYOR
Benzer bir sıkıntıyı çok yakın geçmişte Türkiye’nin de yaşadığını hatırlatan TGDF Başkanı Kopuz, “Bazı bölgelerimizde yaşanan kuraklık ve don olayları, pek çok tarım ürününde rekolte kaybına, doğal olarak ekonomik kayba sebep oldu.
Özellikle İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgeleri ile geçiş bölgelerinde yaşanan don olayından fındık, buğday, çay, kayısı, elma, kiraz, vişne, erik, şeftali, kivi, narenciye, badem, ceviz, Antepfıstığı bahçeleri, bağ alanları ve karpuz tarlaları olumsuz etkilendi.” dedi. 
Olumsuz iklim olaylarından dolayı yaşanan rekolte kaybının yanı sıra, piyasalardaki spekülatif hareketlerin üretici ve sanayicinin mağduriyetini bir kat daha arttırdığını, bu mağduriyetin tüketiciye kadar uzandığını söyledi. Zaten bir rekolte kaybı olduğunu, aracıların çiftçiyi yanlış yönlendirerek, ürünlerin piyasaya arzını geciktirerek, haksız kazanç peşinde olduklarını kaydeden Kopuz, yapılan spekülasyonlarla fiyatların daha çok artmasının hedeflendiğinin altını çizdi. 
Okunma Sayısı: 731
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı