"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sayıştay raporları neden gündemde değil?

Hakan YILMAZ
16 Ocak 2013, Çarşamba
Demokrasilerde ‘iyi yönetim’ ve ‘verimli harcama’ örnekleri etkin çalışan denetim kurumlarının ürettiği denetim ve inceleme raporlarıyla sağlanabilir.

Bağımsız dış denetim organları tarafından üretilen yansız denetim raporları, aynı zamanda yolsuzluğun da panzehridir. 

SAYIŞTAY NE İŞ YAPAR?
Bir Osmanlı yadigârı olan Sayıştay, 1862 yılından beri görev yapar. 150 yıllık bir kurumdur.
Sayıştay, halkın vergileri ile oluşan bütçenin harcanmasını TBMM adına denetlemek ve bulgularını raporlayarak yine halkın temsilcileri olan Türkiye Büyük Millet Meclisine sunmakla görevli bir denetim kurumudur.
Sayıştay, bu görevi icra ederken bağımsız hareket eder ve Fransızların deyişiyle suijenarist (kendine has) bir yüksek denetim organıdır.
Sayıştay, demokrasinin vazgeçilmesidir.

SAYIŞTAY DENETİMİ NEDEN ÖNEMLİ?
Demokrasilerde Sayıştay’ın denetimi önemlidir. Bunun birkaç sebebi vardır. Öncelikle Sayıştay, yürütme dışı bir denetim organıdır ve hükümetin faaliyetlerini denetler. Dolayısıyla Sayıştay’a bürokrasinin müdahalesi en az düzeydedir.
Sayıştay denetimi, yasama organı adına, yani vatandaş adına yapılır. Bu yönüyle yetim hakkının takipçisidir. Bütçe hakkının gereğini yerine getirir.
Bununla beraber denetim mensupları yargı mensubu hüviyetinde olduğundan dış etkilerden uzak ve bağımsızdır.

SAYIŞTAY RAPORLARI NEDEN PARLAMENTOYA GELMİYOR?
6085 s. Yeni Sayıştay Kanununun 42'nci maddesindeki hüküm açık ve net.
İlgili madde şöyle diyor: “Sayıştay Başkanı, bu raporları Türkiye Büyük Millet Meclisine sunar.”
Ancak 2012 yılına ait Sayıştay raporları, Sayıştay Başkanı tarafından hâlâ kamuoyuna sunulmuş değil.
Basın mensupları da, vergi veren mükellefler de, yasama organı üyeleri de bu raporları, dolayısıyla hükümetin karnesini merak ediyor. Bu raporlar, yasama organına ve kamuoyuna sunulmadan ülkemizdeki demokrasinin erdemlerinden nasıl bahsedeceğiz? Bu raporların gereğini yapmadan torunlarımıza daha iyi bir ülke nasıl bırakacağız?

Okunma Sayısı: 2220
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı