"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yazılım mühendisliği ve yaratılış

Halil AKGÜNLER
14 Mayıs 2017, Pazar
Geçtiğimiz yüz yıl atom çağı, uzay çağı idi.

İçinde bulunduğumuz asır ise bilgi çağı, ilim çağı olarak tanımlanmış. Bediüzzaman Hazretleri daha bir önceki asrın başında, 20. Söz adlı eserinde, “Elbette nev-i beşer âhir vakitte ulûm ve fünuna dökülecektir, bütün kuvvetini ilimden alacaktır. Hüküm ve kuvvet ise ilmin eline geçecektir” sözleri ile bu hususa dikkat çekmiş. Bu asrın ismini yıllar öncesinden teşhis ve tesbit etmiştir. Yani asrın isim babası Bediüzzaman’dır.

Günümüzde yaşadığımız ilim ve teknoloji noktasındaki ilerlemeler de bu ismin ne kadar doğru olarak verildiğini açıkça ispat ediyor. Gelişmiş yarı iletkenler, bilgisayarlar, fiber optik iletkenler, mobil iletişim teknolojileri, uydular, internet ve ağ teknolojisi, insan bilgisayar etkileşimleri, sür’atle gelişen robot teknolojisi, veri aktarım ve iletimi, gen teknolojisi, uzaya ait keşifler ve daha sayamadığımız bir çok teknoloji sür’atle gelişmeye devam ediyor. Yeni keşifler ve teknolojiler ile bu gelişmenin çok daha ileri gideceği yine Risale-i Nur’un 20. Sözünde iki husus ile dikkat çekilmiş. Birincisi “ölüme geçici bir çare bulmak,” diğeri ise eşyanın nakli, yani “ışınlama” konusu. Bu iki husus da elbette ki vuku bulacaktır. Zaten bu noktaya gelindiğinde insanlık ilim olarak neredeyse zirve noktaya ulaşmış olacaktır. Bütün bunları yaşayanlar görecektir.

Bu gün için yaşadığımız bu hayat dilimi içinde önemli teknoloji konularından birisi de otomasyon konusudur. Otomasyon günlük hayatta kullandığımız bir çok üretim ve ürünün temel omurgasını teşkil etmektedir. Bu gün bir çok ürün üzerinde “el değmeden hazırlanmıştır” ibaresini görmemiz mümkündür. Günümüzde bir çok fabrika sür’atle otomasyona yönelmektedir. Bilhassa otomobil gibi araç fabrikalarında bu teknoloji çok sık kullanılıyor. Otomasyon denince üretim sürecinde hiç kontrol yapılmadığı akla gelmesin. Aksine otomasyonda üretimin bütün safhasında azamî bir dikkat ve azamî bir kontrol gerekir.

Otomasyonun temeli ise yazılım teknolojisine dayanır. Yani işin özü yazılımdadır. Bu sebeple günümüzün en çok gelişen ve geleceği en parlak olan meslek grubu yazılım teknolojisi ve yazılım mühendisliğidir. Zira yazılım konusundaki mükemmellik doğrudan üretim konusundaki mükemmelliği netice vermektedir. Yani ne kadar güzel bir yazılım ve güzel bir program hazırlarsanız, yaptığınız üretim de o ölçüde güzel ve ölçülü olur. Tıp teknolojisi, üretim teknolojisi neredeyse tamamen yazılım meselesi üzerine kurulmuştur. Bu gün için üzerinde en çok çalışılan konu olan “sun’î zekâ” meselesinin de temelinde yazılım mühendisliği bulunur.

Bir çok teknolojide olduğu gibi, yazılım teknolojisinde de insanlık yine İlâhî san’atı taklit etmekte, İlâhî san’atı örnek almaktadır. Zira Cenâb-ı Hakk’ın yaratmış olduğu san’atın temelinde yine çok mükemmel bir yazılım olduğunu bu gün bilim keşfetmiş ve bu san’atı taklit etmeye başlamıştır. Gen teknolojisi dediğimiz konu tam da bu meseleyi izah edip açıklamaktadır. Yaratılan her bir mahlûk bir programa ve bir yazılıma istinat eder. Bir bitkinin, bir kuşun ve bir hayvan ve insanın yaratılması mükemmel bir programa ve mükemmel bir yazılıma istinat eder. Zira Cenâb-ı Hak her bir çekirdeğe, her bir yumurtaya, her bir sperm ve yumurtalık hücresine o mahlûkun plan ve programını ihtiva eden kaderi yazıları yazmış ve kudretini bu yazılardaki kurallar doğrultusunda çalıştırarak mahlûkatını hayat sahnesine çıkarıyor. Bu gün insanlık gen denilen, DNA ve kromozom denilen çekirdek içindeki bu yazıların ne kadar mükemmel ve harika olduğunu keşfederek hayretinden neredeyse aklını uçuracak. Hakikaten yazılım o kadar mükemmel ki, bütün akıllar bir olsa yine de bu meseleyi tam olarak idrak edemezler.

Meselâ küçük bir tavuk yumurtasına ve kuş yumurtasına dikkat edelim. Bir tavuk veya bir kuş belli bir süre yumurtalar üzerine yattığı zaman bir civciv ve bir kuş yavrusu ortaya çıkıyor. Yumurtanın içine bakıyorsunuz belli bir yoğunlukta sıvı ile dolu. Civcive bakıyorsunuz kemik, kanat, tüy, gaga, göz, kulak, burun, beyin ve daha bir çok aza... Hakikaten bir mu’cize san’at ortaya çıkıyor. Bu da çok açık ve net olarak o yumurtada mükemmel bir program olduğuna, o programa göre de mükemmel bir kudretin çalıştığına işaret ediyor. Aynı şekilde bir bitkinin yaratılması, bir insanın ve hayvanın yaratılması da belli bir yazılıma ve mükemmel bir programa istinat ediyor.

Yani şu görünen mükemmel san’atların arkasında mükemmel bir yazılım var ve sonsuz bir kudret de bu mükemmel yazılıma istinat ederek mükemmel san’atlar yapıyor. İşte bu noktada Allah’ın azameti, harika ilmi ve sonsuz güç ve kudreti san’at aynasında çok açık ve net olarak gözüküyor.

Nasıl ki gözle gördüğümüz ve bilim yolu ile keşfettiğimiz bu güzel ve ince san’atlar arkasında mükemmel bir yazılım ve mükemmel bir program var; aynı şekilde şu gördüğümüz kâinatın da arkasında yine mükemmel bir yazılımın var olduğunu ve mükemmel bir programın icra edildiğini açık bir şekilde anlayabiliriz.

Bu mükemmel yazılım ve programa ise Levh-i Mahfuz adı verilmekte. Zaten çekirdek, yumurta ve diğer küçük mahlûklardaki yazıların ve küçük defterlerin de yine kâinatın bu büyük defter-i kebirinden alındığı az bir dikkatle gözükür. Levh-i Mahfuza çok büyük ve bütün kâinatı ilgilendiren İlâhî dev bir bilgisayar ve yazılım merkezi olarak bakarsak, adeta çekirdek ve yumurtalarda olan o yaratılış yazılımları da bir ağ sistemi ile o büyük merkeze bağlı gibi gözükür. Demek ki, çok küçük mahlûklardan dünyaya, güneşe, galaksilere kadar kâinatın bütünlüğü içinde mükemmel bir yazılım ve mükemmel bir program var. insanın görevi ise kendi küçük san’atları aynasında bu büyük yazıları görüp kâinatın Yaratıcısına karşı bir yol bulmaktır. Bu aynada Allah’ın güzel isimlerini anlamaya çalışmaktır. Yoksa bütün bu yazılar anlamını kaybeder ve manasızlaşır.

Okunma Sayısı: 3460
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İ.Seyda

    15.5.2017 18:52:56

    Bu ve benzeri yazılarınızın bir araya getirilip "ilim ve teknik serisi" türünden kitap haline getirilmesi çok güzel olur. Bunun düzenlemesini siz de yapabileceğiniz gibi neşriyat birimi de yapabilir. En kısa zamanda bir kitap bekliyoruz inşallah...

  • Mehmet

    14.5.2017 01:45:35

    İnsanoglu cd flash,hard disk gibi bilgi deposu yapınca çok büyük şeyleri küçük bir yerde muhafaza etmenin övüncünü yaşıyor.bir adım ötede cenabı Allah küçük bir incir çekirdeğine 40 yıllık bir yaşamı sıgdırıyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı