"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meclisin ve milletin hukukunu korumak

Kâzım GÜLEÇYÜZ
07 Temmuz 2018, Cumartesi
Yeni sistemde başkan ve kabinesi Meclisten güvenoyu almadan işbaşı yapacak; gensoru ve sözlü soru gibi denetim yolları da söz konusu olmayacak.

Bu durum, son dönemde “reis” eksenli bir düzlemde yürüyen karar alma ve uygulama süreçlerinde zaten sürekli bypass edilegelen Meclisin, tamamen devredışı kalıp etkisizleşeceği bir tabloya işaret ediyor.

Nitekim iki yıllık OHAL tecrübesi ve KHK  rejimi, bir anlamda bunun da temrini oldu.

Kural gereği içeriklerinin de, geçerlilik sürelerinin de OHAL gerekçeleriyle sınırlı olması gereken KHK’larla, OHAL’le hiç ilgisi olmayan konularda “kalıcı” düzenlemeler yapıldı ve bunlar anayasal ve yasal süreleri geçtikten çok sonra “formalite icabı” Meclise tasdik ettirilerek kanunlaştırıldı.

Yeni düzende “cumhur-başbakan”a verilen re’sen OHAL ilan etme ve KHK çıkarma yetkileriyle bu sistem sürekli kılınıyor.

Meclisin tümden işlevsizleştirilmesini netice verecek olan bu rejime karşı, yine aynı Meclisin millî irade ile seçilen ve kendilerini seçen millet nezdindeki görev ve sorumluluklarının idrakinde olan milletvekillerinin demokrasi adına sağlam ve kararlı bir duruş ortaya koymaları gerekir ve beklenir.

Haddizatında iktidar blokundaki vekillerin de bu duyarlılığı göstermeleri icab eder. Zira demokrasi bilinci bunu gerektirir. Ama bilinen sebeplerle onlar bu tavrı ortaya koyamasalar ve ortaya koymaktan içtinab etseler bile, Millet İttifakında bir araya gelen muhalefete mensup milletvekillerinin, Meclisin ve milletin hukukunu korumak adına güçlü bir dayanışma tesis ederek, bu konuda etkili bir kamuoyu oluşturmak için de yoğun bir gayret göstermeleri gerekir.

Millet İttifakının kuruluş temellerinin seçim öncesiyle sınırlı geçici bir ortaklık olmayıp demokratik hukuk devletinin değişmez değerlerine bina edilmiş olması, bunu İttifak üyelerinin uhdesine tevdi edilen tarihî bir görev ve sorumluluk haline getiriyor.

Güvenoyu, gensoru ve sözlü soru gibi denetim imkânlarının kaldırılmasıyla ortaya çıkan boşluklar, bu mekanizmaların, içi dolu, güçlü ve sağlam dosyalar hazırlanıp aktif şekilde kamuoyu önünde milletle paylaşılarak işletilmesi suretiyle doldurulmalı. 

Demokrasi mücadelesi zaaf kaldırmaz.

***

- Dört partinin kendi kimliklerini koruyarak bir araya geldikleri Millet İttifakı seçim işbirliğine bakan yönüyle sona ermiş olsa da, adalet, hukukun üstünlüğü, katılımcı demokrasi, hak ve özgürlükler gibi temel değerler için ortak mücadele boyutuyla daha da güçlenerek devam etmeli.

Okunma Sayısı: 4443
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Gündüz Alp-3

    7.7.2018 10:46:53

    "Yeni sistemin" son kıyağı(!): "Son KHK ile 10 binden fazla kişi kamudan ihraç edildi."(Yeni Asya, 02.07) Yaptıkları, yapacaklarının teminatı ve referansı olan "yeni" sistemden yeni şeyler bekleyenler buna ne diyecekler ne gibi bahane bulacaklar acaba? Tıpkı 12 Eylül cuntacılarının dediği misillü "ihraç etmeyelim de besleyelim mi?" diyecekler? Artık "OHAL dönemi bitti(!)" öyle mi? Çünkü CHS ona ihtiyaç bırakmayacak. Yeni Asya'nın manşeti:" MUTFAKTA YANGIN VAR" Peki ya şu 10 bin ailenin YÜREK YANGINI ne olacak? Cepler yanıyor, yürekler yanıyor...Yangına çare? Toplumsal barış ve huzurun tesisi ile uhuvvet ve muhabbet, ittihat ve tesanüt diyorsak, hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğüne taraftar olmak ve bunu istemek zorundayız. Şu yangınların sebebi, tekçi sistem sevdası ve ısrarı iken, aynı sistemle yangınları söndürmek mümkün değildir. gözünü kapatanlar, sadece kendi dünyalarını karartmış olurlar.

  • Gündüz Alp-2

    7.7.2018 09:32:26

    "Yeni sistem" ile Meclis işlevsiz hale getirilse bile her antidemokratik girişim, vatan ve millet aleyhine her teşebbüs adeta Millet İttifakının geçilmez duvarına çarpmalı, kamuoyuna mâl edilerek, milletin de kendi aleyhinde konuları bilmesi ve toplumun duyarlı hale gelmesi sağlanmalıdır. Hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelesi zaafa uğratılmamalıdır. Millet İttifakı, meclis dışında da toplumun demokrasi bilinci ve kültürünün güçlendirilmesi için, hukuk ve demokrasi taraftarı medya ve sivil teşekküller ile beraber çalışmalıdır. Birlikten güç doğar ve başarı şansı daha yüksektir. Bunu yapmaya mecburuz. Bu mücadelenin tarafları, kısır çekişme, kayıkçı kavgası türünden boş ve yararsız -hatta zararlı- kavgalardan uzak durmalıdırlar. Toplum aşırı politize olmuş ve kutuplaştırılmış, adeta, pimi çekilmiş bomba haline getirilmiştir. Bu bombanın elimizde patlamaması için müspet hareket etmek zorundayız.

  • Gündüz Alp

    7.7.2018 09:10:53

    Sayın Güleçyüz, milletin, millet hâkimiyetinin ve millet iradesinin tecelli ve temerküz ettiği yer olan Millet Meclisinin hukukunu savunmak ve korumak, en başta hürriyet, adalet, hukuk, demokrasi, ortak akıl gibi temel, insani,evrensel değerleri merkeze alan Millet İttifakının görevi olmalıdır. Ve bu görevi hakkıyla, millete verdikleri sözler doğrultusunda cesaretle yerine getirmelidirler. Bunu istemek ve beklemek, vatan ve milletin onların üzerindeki hakkıdır. Hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğü adına yapacakları hizmet asıl bundan sonra olacaktır. Zira maddi-manevi yangını söndürmek için bu iki şeyin (hürriyetçi demokrasi ve hukukun üstünlüğünün) bu ülkede köklü bir şekilde yerleşmesi gerekmektedir. Dünyada henüz bir örneği bulunmayan, ne getirip götüreceğini bilmediğimiz, kerameti iktidardan menkul (fakat mahiyeti ehline malum olan) CHS gibi bir sistem 24 Haziran'da sandıktan çıkartıldı. Yaşayarak göreceğiz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı