"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Çalkantılı bir devrin son halkası

M. Latif SALİHOĞLU
19 Haziran 2015, Cuma
Süleyman Demirel, çalkantılarla dolu son altmış beş yıllık siyasî tarihimizin en etkili aktörlerinden biriydi.

Aynı zamanda, gerilimlerle yüklü acip bir zincirin son halkasıydı.

Evvelki gün vefat etmesiyle birlikte, bir devir de sona ermiş oldu.

Demirel’in gizli-açık siyasî rakipleri, yahut muarızları arasında şu isimleri saymak mümkün: İsmet İnönü, Celal Bayar, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan, Turgut Özal, Kenan Evren...

Bu isimlerin hepsi de ondan evvel vefat edip çekildi. Hür seçimlerde, istisnasız bu siyasî figürlerin tamamına galebe çalan Demirel, hem demokrasi mücadelesinde, hem de hayat maratonunda uzun soluklu olmayı başardı.

Cumhuriyet ile yaşıt

91 yaşında vefat eden Demirel, Cumhuriyet ile yaşıt bir siyasetçiydi.

Adı Cumhuriyet olan yeni (Halkçı) rejimin ilk ve en büyük icraatından olan Hilâfetin kaldırıldığı ve Medreselerin kapatıldığı sene (1924) dünyaya gelen Süleyman Demirel, 1950’de iş başına gelen Demokratların ilk ve en büyük icraatından olan Ezân-ı Muhammedî’nin yeniden hürriyetine kavuşturulduğu günün (17 Haziran) tam da yıldönümünde vefat etti.

* * *

Yasaklı olduğu dönemde (1985) bir grup arkadaşla birlikte Tuzla’daki yazlığında ziyaret etmiştik Demirel’i... Bir ara konu döndü dolaştı, söz sırası İsmet Paşanın 1960’lı yıllarda kendisine Said Nursî üzerinden hücûmuna geldi. Bu konuda şunları anlattı Demirel: “Henüz yeni Başbakan olmuşum. İsmet Paşa da anamuhalefet partisinin (CHP) genel başkanı. Gazetelerin çoğu ondan yana. Bir gün baktım, Paşanın bana yönelik bir sataşması manşete çekilmiş. Paşa ‘Demirel, Said Nursî’nin halifesi midir?’ diye soruyor. 

“O günün sabahı dışarı çıkar çıkmaz, gazeteciler hemen etrafımı sarıp bu suâlin cevabını istediler.

“Zaten, buna ne cevap vereyim diye düşünüyordum. Fakat, evet ya da hayır şeklinde cevap veremezdim. Her iki şık da sıkıntı verirdi.

“Hem kendimi, hem başkalarını sıkıntıya sokmamak için, kendimce şöyle bir karşılık verdim: “Paşamız bir hayli yaşlandı. Muhtemelen beyni sulanmış olmalı ki, artık ne dediğini bile bilmiyor. Bugün Hilâfet diye birşey var mı ki, ben tutup halife olayım. Benim dünyaya geldiğim sene, yani 1924’te Hilâfeti bizzat kendileri kaldırdılar. Kusura bakmasın, ama Paşa bu konuda zırvalıyor.”

Risâle-i Nur’un kudretli lisânı

Yine bir ziyaretimiz esnasında, sohbet konusu Nur Risâlelerine gelince, İslâmköy’lü Demirel, bize şunları anlattı: “Risâle-i Nurları, mutlaka gençlere okutmalı, bu eserleri yeni nesillere mal etmeye çalışmalı. Risâlelerin fevkalâde kudretli bir lisânı var. Gençler, bunu anlamaya takat getiremiyor. Okuduğunu anlamakta zorluk çeken bir nesille karşı karşıyayız...  Ama, yine de ne yapıp etmeli, yeni neslin eline bu eserleri verip okutmalı.”

Sözün tam burasında, bir arkadaşımız şöyle bir teklifte bulundu: “Risâleler sadeleştirilse, ya da bilinmeyen kelimelerin anlamları parantez içinde verilse, acaba nasıl olur?”

Demirel, hemen refleks halinde şu karşılığı verdi: “Hayır. Risâleler orijinal kalmalı. O kudretli lisâna halel gelmemeli. Lisana müdahale, ifade gücünü kırar, zaafa uğratır. Bunun yerine, ayrı bir lugât çalışması daha uygun olur diye düşünüyorum.”

Birinci ve İkinci Barla Hayatı

Yine birlikte gittiğimiz bir arkadaşımız, Süleyman Demirel’e şöyle bir soru sordu: “Efendim, siz hiç Bediüzzaman Said Nursî ile görüştünüz mü? Onunla bir hatıranız var mı?”

Gelen cevap şöyle oldu: 

“1950’li yılların ortalarıydı. O zaman DSİ Genel Müdürüydüm. Isparta’da büyük su kanalı projesi üzerinde çalışıyoruz. Gruptaki bir arkadaş ‘Bakın bakın, Said Nursî’nin otomobili geçiyor’ dedi. Biz de baktık, Üstad Bediüzzaman otomobiliyle Isparta’da Barla yoluna doğru gidiyor. Bulunduğumuz noktaya yaklaşınca, otomobil durdu, Said Nursî eliyle bizi selâmladı, biz de grup halinde kendisini uzaktan selâmladık. 

“Başka da bir karşılaşmamız olmadı. Fakat, ben kendileri ve eserleriyle ilgili en sağlıklı bilgileri dayım ve ilk Kur’ân hocam olan Hafız Ali’den almıştım. Ona karşı, tâ o zamandan sevgim-saygım vardı.”

Yine, hatıranın bu noktasında bir arkadaşımız devreye girerek şunları söyledi: “Efendim, siz 1950’li yıllardan söz ettiniz. Oysa benim bildiğim Said Nursî Barla’da 1926-34 yıllarında kalmış...”

Arkadaşımız lâfını daha bitiremeden Demirel şu tavzihte bulundu: “Kardeşim, senin dediğin Üstad’ın ‘Birinci Barla Hayatı’na dair; benim kast ettiğim ise, onun ‘İkinci Barla Hayatı’ dönemiyle ilgili.”

Her seçimde yükselişe geçti

Süleyman Demirel’in başında bulunduğu partiler (AP ve DYP), girdikleri her seçimden başarıyla çıktılar.

Hatta, ihtilâl, muhtıra ve demokrasi dışı türlü müdahalelere rağmen, ilk fırsatta seçime katılıp yükselmeye başladılar. Meselâ, onun hem partisini, hem de siyasî hayatını tamamıyla bitirmeye yönelik iki askerî müdahale vuku buldu. Bunlardan biri 12 Mart Muhtırası (1971), diğeri ise 12 Eylül Darbesi (1980) oldu.

Ne var ki, ülkenin normale dönmeye başladığı ilk seçimlerde, başında bulunduğu partiyi yeniden şâha kaldırmış ve kalkınma hamlesine bıraktığı yerden devam etmiş.

Bir misâl: Demirel yönetimindeki AP’nin tek başına iktidarda olduğu 1965-71 yıllarında, onca anarşi ve kışkırtıcı faaliyetlere rağmen, enflasyon oranı yüzde 5’ler, kalkınma hızı ise yüzde 7’ler civarındaydı.

Bu rakamlar, son yarım asrın en iyi ve en yüksek derecesini gösteriyor.

Okunma Sayısı: 3463
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • HÜSEYİN İLHAN

    19.6.2015 19:34:21

    Bugün işyerimizde emekli emniyet müdürü ki farklı siyasi kanaati olan dahi rahmetlinin ülke için yaptığı fedakarlıkları işi icabı şahit olduklarından bir kısmını ifade edip kendisine rahmet okuyunca TARAFGİR,GÖZLERİ KÖR,KALPLERİ TAŞLAŞMAYA BAŞLAYANLAR hariç umum vatandaşların hayır dualarına şahit oluyoruz. RABBİM MAĞFİRET EYLESİN,KABRİNİ PÜR-NUUUR EYLESİN.HAFIZ ALİ AĞABEYİN HÜRMETİNE,TÜRKİYEMİZİN KALKINMA,EĞİTİM VE İMANLI NESİLLERİNDE ONUN EMEĞİ REDDEDİLMEZ ŞEKİLDE VARDIR.

  • Mehmet FIRAT

    19.6.2015 16:43:56

    Süleyman Demirel Kanaatimce ne dindar kitle, maalesef ne Nur dairesi içindeki insanlar ve ne de burnu havada ülke entelektüelleri tarafından anlaşılamamış, son yüzyılın en önemli devlet adamlarından biridir. O yapılabilecekler ile idealleri arasındaki maksimum noktayı keşfetmiş, başkaları onu anlamasa da, ülke için en faydalı olanı seçmiştir. Bu seçimi dolayısı ile çok tenkit almasına rağmen, yapılmaması halinde gelecek olan zararları düşünerek, sevmediği şeyleri de onaylamıştır. O günü ve o ortamın şartlarını bilmeden yapılan eleştirilerin tarih önünde haksız çıkacağına inancım tamdır. ALLAH RAHMET ETSİN, KABRİNİ PÜR NUR ETSİN.

  • HÜSEYİN İLHAN

    19.6.2015 09:47:49

    DEMİREL i anlamak için her şehirdeki aldığı hizmetlere baksa herhangi bir araştırmaya gerek yok.Mesela BURSA halkı içme suyunu S.SAYGI DOĞANCI BARAJI ile sağlamaktadır.Şimdikilerde buna NİLÜFER BARAJINI yaparak katkı koydular.Ancaaak FARK var FAAARK.DEMİREL zamanında su ihtiyaç maddesi olarak insanlara ucuz kullandırılırken şimdi ise su LÜKS TÜKETİM MADDESİ gibi telakki ediliyor ve pahalı satılıyor.ÇİFTÇİNİN,İŞÇİNİN,K.ESNAFIN,DİNİNİ YAŞAMAK isteyen insanımızın hamisi idi merhum.Rabbim taksiratını affeylesin,yaptığı amelleri ve hizmetleri için cennetini bahşetsin.

  • garip talebe

    19.6.2015 02:41:29

    Demirel'e o kadar haksız tohmetler yapildi ki..Allah rahmet eylesin.Siyasette muktesit meslek kavramini bilmeyen ne bilsin Demirel'in kiymetini...Bir sozle Hafiz Ali agabeyimizin talebesini oteleyecek degiliz..Hicbir zaman dindarlar onun yuzunden zulme ugramamistir.Cerbeze ile is goren zihniyet onun parlak hizmetlerini örtemeyecektir.Zaman onu da hakli cikaracak..

  • Murat

    19.6.2015 02:15:39

    Kendini gelecek nesillere doğru olarak anlatamamış demokrat bir kişilik Demirel. Bu nedenle Lâtif abi sizden Demirel ve Yeni Asya ile ilgili ayrıntılı bir kitap bekliyoruz. Ve dua ediyoruz arkasından Menderesten sonra bayrağı nasıl devralmışsa Demirel, Demirelden sonra da bayrağı devralacak demokratları bekliyoruz.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı