"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Üç aylarda evrad mı, Risale mi okunmalıdır?

Mehmet ÇETİN
16 Nisan 2016, Cumartesi
İçerisinde bulunduğumuz üç ayların mânevî havası, Risale-i Nur ile meşguliyeti özellikle okumaya yönelik gayretimizi arttırmalıdır. Yirmi Birinci Lem’anın ahirindeki mektup bu konuda bir ikaz mânâsını taşımaktadır.

“Yazıda usanan” ifadesini hem Külliyatın yazılması ve hem de okunması anlamında anlamak mümkündür. Üstad, ibadet ayları olarak nitelediği Şuhur-u Selâsede (üç aylarda) evrada düşkün olabilme ihtimalini öngörerek Nur Mesleği noktasında önemli bir konuya işaret eder, dikkat çeker.

Üç aylarda evrad okumayı, beş cihetle ibadet sayılan Risale-i Nur ile meşguliyete tercih edenlere iki hadisi hatırlatır.

Bu hadisler şunlardır: 

“Mahşerde ulema-i hakikatin sarf ettikleri mürekkep şehidlerin kanıyla muvazene edilir, o kıymette olur.” 

 “Bid’aların ve dalâletlerin istilâsı zamanında Sünnet-i Seniyyeye ve hakikat-i Kur’âniyeye temessük edip hizmet eden, yüz şehid sevabını kazanabilir.”

Hadislerdeki vurgulanan ince mânâdan murad, ulema-i hakikat ile hakikat-i Kur’âniye ifadeleriyle hakikat ilmi ile meşguliyettir ki Bediüzzaman Hazretleri, talebelerine şöyle seslenir:

“Ey tembellik damarıyla yazıdan usanan ve ey sufîmeşrep kardeşler! Bu iki hadisin mecmuu gösterir ki, böyle zamanda hakaik-i imaniyeye ve esrar-ı Şeriat ve Sünnet-i Seniyyeye hizmet eden mübarek, hâlis kalemlerden akan siyah nur veya âb-ı hayat hükmünde olan mürekkeplerin bir dirhemi, şühedanın yüz dirhem kanı hükmünde yevm-i mahşerde size fayda verebilir. Öyleyse onu kazanmaya çalışınız.”  

Nur Mesleğinde sofi meşreplik var mıdır? Bu konu ayrıca değerlendirilmelidir. Ne kadar şahsîlik de arz etse de Risale-i Nur mizanları ile ehem mühim sıralaması yapılmalıdır.

Risale-i Nur ile meşguliyetin beş nevî ibadetini öğrenmeyi o Risaleye havale ederken Kastamonu Lâhikası’ndaki cevap bu konuya isabetli bir bakış getirmektedir.

“Hıfz-ı Kur’ân’a çalışmak ve Risale-i Nur’u yazmak, bu zamanda hangisi takdim edilse daha iyidir?” diye sualinizin cevabı bedihîdir. Çünkü bu kâinatta ve her asırda en büyük makam Kur’ân’ındır. Ve her harfinde, ondan ta binler sevap bulunan Kur’ân’ın hıfzı ve kırâati her hizmete mukaddem ve müreccahtır. Fakat Risale-i Nur dahi o Kur’ân-ı Azîmüşşanın hakaik-i imaniyesinin bürhanları, hüccetleri olduğundan ve Kur’ân’ın hıfz ve kıraatine vasıta ve vesile ve hakaikini tefsir ve izah olduğu cihetle, Kur’ân hıfzıyla beraber ona çalışmak da elzemdir.”  

Üstadın, “Fakat” ile başlayan cümlesini bir kere daha okumaya, ama daha dikkatli okumaya dâvet ediyorum.

Farz-ı ayn olan iman hizmetini nafile vazifelerle sekteye uğratmamak Nur mesleğinde fevkalâde ehemmiyetlidir.

Okunma Sayısı: 1777
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Mehmet Çetin

    16.4.2016 19:39:55

    2. “Siracünnur'u tashih ederken, bu Ramazan'da ehemmiyetli virdlerime tam vakit bulamadığımdan müteessir oldum. Birden ihtar edildi ki: Okuduğun bu mebhaslar, bir cihetle ibadet olduğu gibi; hem ayn-ı marifetullah ve zikrullah ve huzur-u kalbî ve muhabbet-i imaniye olmasından, senin noksan bıraktığın virdlerinin yerini tam doldurur. Ben de Elhamdülillah dedim.” Emirdağ Lâhikası, sh.417 Osman Körükçü kardeşimize teşekkürler. MÇ.

  • Mehmet Çetin

    16.4.2016 19:39:20

    1. “Müteâlanızdaki mevzua, hüve hüvesine uygun me'haz bahis müteâlaya dahil olsa idi”, diyen Osman Körükçü dostumun notunu paylaşıyorum: “Fakat bu Şuhur-u Selâse çok kıymettardır; Leyle-i Kadr'in sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandıracak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor. İnşaallah Kur'an'a ait mesaille iştigal, bir nevi manevî mütefekkirane Kur'an okumak hükmündedir. Hem ibadet, hem ilim, hem marifet, hem tefekkür, hem kıraat-ı Kur'an manaları risalelerin istinsah ve mütalaalarında vardır itikadındayız. Zaten bu ciheti siz takdir etmişsiniz.” Barla Lâhikası, s. 530

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı