"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Müslüman Kardeşler’e idam cezası

Muhammet ÖRTLEK
06 Şubat 2019, Çarşamba
25 Ocak 2011’in 8. yıl dönümünde Mısır-2

Mısır’da 3 Temmuz 2013 darbesi ile iktidardan uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve diğer Müslüman Kardeşler üyelerinin yargılanmalarına, 25 Ocak 2011 devriminin 8. Yıl dönümünde de devam edilmektedir.

Mursi hakkında Kahire Ceza Mahkemesi’nin 21 Nisan 2015’te vermiş olduğu 20 yıllık hapis cezasının ardından 17 Mayıs 2015’te idama mahkûm edilmiştir. Ancak Mısır kanunlarına göre Mahkeme’nin vermiş olduğu idam kararının Mısır Büyük Müftüsü Ali Gomaa tarafından onaylanması gerekmektedir. Gomaa, Mursi ve diğer İhvan üyelerinin idam kararını 16 Haziran 2015’te onaylayarak Mısır’daki İhvan taraftarlarının sert tepkisini çekti. Mahkeme’nin, daha önce vermiş olduğu hapis cezası ise, 5 Aralık 2012’de İttihadiye Başkanlık Sarayı önünde toplanmış bulunan halka karşı, Mursi’nin güç kullandırdığı iddiasıyla ilgiliydi. Ancak son verilen idam kararı devletin gizli bilgi ve belgelerini Hizbullah ve Hamas başta olmak üzere terör örgütlerine sızdırma suçlamasıdır.

Mısır’da rejimin İhvan üzerindeki baskısı devam ederken, Mahkeme’nin, İhvan’ın lider kadrosuna vermiş olduğu kesinleşmiş ceza sadece tek bir iddia/suçlama dosyasının sonuçlanmasıdır. Özellikle Mursi hakkında henüz neticelenmemiş iddia/suçlama dosyalarının 20 kadar olduğu bilinmektedir. Ancak bu dosyaların içerisinden önemli suçlamalar 16-23 Mayıs 2015’te yapılan Mahkeme’lerde görüşülmüştü.  Günümüze kadar yargı süreci devam eden başlıca dosyalar şöyle sıralanmaktadır:

1. Mahkûmların Kaçırılması İddiası/Suçlaması: 25 Ocak 2011 devriminin ilk günlerinde tutuklanıp Wadi Al Natrun ceza evine konulan 34 Müslüman Kardeşler üyesinin serbest bırakılması veya hapishaneden kaçırılması olayında Mursi, 130 İhvan üyesi ile birlikte yargılanacaktır.

2. Casusluk İddiası/Suçlaması: Mursi 35 İhvan üyesi ile birlikte devletin gizli bilgi ve belgelerini Hizbullah ve Hamas başta olmak üzere, terör örgütlerine sızdırmakla suçlanmaktadır. Yine bazı İhvan üyelerinin terörizme destek verdikleri ve finansman sağladıkları iddialar arasındadır.

3. Katar için Yapılan Casusluk İddiası/Suçlaması: Mursi’nin 10 İhvan üyesi ile birlikte Mısır askerî gizli belgelerini Katar istihbaratına sızdırdıkları hakkındaki suçlamadır.

4. Yargıya Hakaret İddiası/Suçlaması: Mursi, diğer İhvan taraftarı 24 kişi ve liberal siyasetçi Amr Hamzawy’nin de arasında bulunduğu grup 23 Mayıs 2015 günü yargıya hakaret iddiasıyla hâkim karşısına çıktılar. Mahkemeleri hâlen devam etmekte olup, bugün de benzer dâvâlardan ceza veriliyor.

Müslüman Kardeşler’in bugün geldiği noktada uluslar arası arenada tek destekçisi Türk hükümetidir demek yanlış olmayacaktır. Uluslar arası destekten yoksun olan İhvan’ın Mısır’ın mevcut şartları içerisinde kendisini ifade edebilmesi oldukça güçleşmiştir. Bununla birlikte Batının, verilen cezalara sessiz kalması da, Batının demokrasiyi araçsallaştırdığının göstergesidir.

Müslüman Kardeşler Cemiyeti’nin 1928 yılında kurulduğu hatırlanırsa, dünyanın en eski Siyasal İslâmcı teşkilâtıdır denilebilir. İhvan’ın 3 Temmuz 2013 darbesi sonrasında yaşadığı bütün zorluklara ve devlet baskısına rağmen silâha başvurmayacağını açıklaması bir olgunluk göstergesidir. 

Son olarak yargılama süreci, verilen hapis ve idam cezalarıyla ilgili Müslüman Kardeşler’in resmî web sitesinden yapılan açıklamada “Mısır halkının darbe rejiminin yoksulluk, yolsuzluk, adaletsizlik baskıları altında ezildiği” ve “darbeci Sisi ile çetesinin bir gün mutlaka üzücü sonla karşılaşacaklarını” belirtilerek tepkilerini göstermişlerdi.

Mısır’ın içerisinde bulunduğu mevcut şartlardan ve Müslüman Kardeşler’e verilen cezalardan anlaşıldığı üzere darbenin ülke sorunlarına çözüm üretmediği ortaya çıkmıştır. Aslında Müslüman Kardeşler’in de sokak gösterileri ve meydanlardaki protestolarla bir yere varamadıkları da ortadadır. Mısır’ın ilk kez seçimle iş başına gelmiş Mursi ve arkadaşlarına verilen hapis ve idam cezaları, Mısır ve Ortadoğu’da demokrasinin gelişmesinin önünde bir engeldir. Bu durumda Müslüman Kardeşler’in demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve hürriyetler çerçevesinde kalarak, mevcut Sisi rejimi hakkında yeni bir strateji geliştirmesi kaçınılmazdır.

Okunma Sayısı: 1682
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı