"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Afyon - Emirdağ hattı

Mustafa ÖZTÜRKÇÜ
01 Haziran 2017, Perşembe
NURLU MEKÂNLARDA SEYAHAT

Hazreti Üstad 1944 yılı Denizli hapsi akabinde mecburî ikamet üzere Emirdağ'a gönderilir. İki yılı aşkın bir süre Emirdağ'da kaldıktan sonra değişik sebepler bahane edilerek, yargılanır ve mahkûm edilerek 23 Ocak 1948 tarihinde Afyon zindanlarına gönderilir. 

Üstad’ın yargılandığı mahkeme binası:

Afyon'a 20 Ocak 2012 tarihinde bir ikindi vaktinde ulaşmıştım. Bizi şehir merkezinde bekleyen Hüseyin Yasul Ağabey, Üstad'ın yargılandığı, o yıllarda adliye binası olan şimdi ise Nüfus Müdürlüğü’nün faaliyetlerini sürdürdüğü şehrin merkezindeki binaya götürdü… İki katlı binayı gezmeden evvel hapishaneden arkadaşlarıyla birlikte Üstad'ın mahkeme salonuna getirildiği binanın dışındaki yolu bize gösterdi.  

Üst katta bulunan binadaki mahkeme salonuna girdiğimizde onarım ve tadilat faaliyetleri devam ediyordu. 

Emirdağ'dan şiddetli kış soğuğunda Afyon'a getirilen Üstad, bir müddet bir otel odasında mukim olur. Yargılanmanın akabinde arkadaşlarıyla birlikte Afyon hapsinde  20 ayı geçen bir süre kalır. Tahliyesinin ardından Afyon merkezde bulunan bir eve yerleşir. Bu ev iki katlı iki üç odadan ibaret bir mekândır. Üstad bu evde uzun süre kalır. 

Ev halen orijinal haliyle ayaktadır. Bir vakıf şubesi tarafından satın alınır. Hüseyin Yasul Ağabeyle bu eve giderek içeriyi gezmek istedik, ancak kapalıydı. Üstad, Afyon hapsi sonrası kaldığı bu evde çok taarruz ve tacizlere maruz kalır. Ev dış cephe itibariyle yeniden tanzim edilmiş ve güzel bir görünüme sahip olmuş. Ancak bu evin iç dizaynının bir takım harf ve şekilden ibaret anlamsız köşelerle tanzim edildiği, bu durumun da çoğu Afyonlu tarafından tasvibe mazhar olmadığı anlatılanlar arasındaydı. “Keşke” deniliyordu "Madem Üstad bu evde aylarca kalmış, bu mekân Hazret-i Üstad'ın mübarek hayatına mekân olmuş. Teşrif eden yalnızca sadeliğini muhafaza adına kullanılsaydı daha iyi olurdu” deniliyor. Evin dış görünüşünü fotoğraflamamızın ardından Üstadı yâd ederek oradan ayrıldık.

Afyon'da kaldığı mekanlar:

21 Ocak'ta, soğuk bir günde ve her tarafın karla kaplı olduğu bir zamanda Afyon'a vardığımızda Hüseyin Yasul Ağabey bizi önce Üstadın kaldığı merkezde bulunan Afyon hapsinin yıkılan yerine götürdü. Yıkılan eski Afyon hapsi yerine valilik binası yapılmış. Üstadın kaldığı Afyon hapsinin yerini görüp fotoğraflarken 1948 yıllarına hayalen gitmek durumunda oluyorsunuz. 

Emirdağ'a giriş:

Havanın soğuk ve yolların buzlu olduğu bir akşam karanlığında Afyon'dan bindiğimiz minibüsle Hazret-i Üstad'ın uzun yıllar kaldığı mübarek beldeye girerken heyecan sarmıştı bütün bünyemi. 

Üstad'ın burada kaldığı yıllar içinde ona çektirilen eza ve cefayı düşünüyordum. 

Emirdağ, Afyon'a bağlı bir ilçeydi. Eskişehir-Konya yolu güzergâhında bulunuyordu. Nüfusu yaklaşık 20 bin civarında yazları çoğu gurbete giden Emirdağlıların buraya gelmesiyle yüzbine yaklaştığı söylenmekteydi. Emirdağ'a akşam karanlığında vasıl olduğumuzda konaklayacak mekânımıza varmıştık.

Okunma Sayısı: 1889
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı