"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Öğretmen-idare münasebetleri

Naci TEPİR
07 Şubat 2019, Perşembe 00:36
Bazı meslektaşlarımızın vazife yaptığı okulda idare ile bir takım problem yaşadığını, dolayısıyla huzursuz olup, çare aradığına zaman zaman şahit olmaktayız.

Böyle bir hadisede nasıl davranılması ve nasıl bir tavır sergilenmesi gerektiğini soran arkadaşlarımıza şu tavsiyede bulunmak isterim: 

Meslekte başarılı olmanın biri, belki birincisi okul idaresi ile iyi münasebetler içerisinde olmaktır. Yani, okul müdürü ve müdür yardımcılarıyla uyum içerisinde olup iyi geçinmek, başarının önemli bir parçasıdır. Çünkü uyumsuzlukla morali bozulan ve şevki kırılan öğretmenden başarılı olması beklenemez!

Öğretmen, kendisinin bir devlet memuru olduğunu ve her an idarecilerin kontrol ve teftişiyle karşı karşıya bulunduğunu hatırından çıkarmamalıdır. Prensip olarak idarecilere karşı zorluk çıkarıcı değil, yardımcı olmaya çalışılmalıdır. İcabında hatâlı tatbikatlarından dolayı, eğer haksızlığa uğramış ise, hakkını açıkça savunacaktır. Fakat, bunu yaparken de, kırıcı olarak değil, medeni ölçüler içerisinde bulunacaktır.

Ayrıca, idarecilerin her hareketini hatâlı ve kendisinin her zaman haklı olduğu kanaatini taşımamalıdır. 

Hem iyi niyetli, hem de uyanık olmalıdır. Çünkü her hareket kötüye yorumlanamayacağı gibi, hatâlı durumlar karşısında da duyarsız kalmamak gerekir.

Diğer taraftan, bir memur olarak öğretmen, mesleğiyle ilgili tatbikatlarından her an için mesuldür. Bunun içindir ki, her an kontrol edilecekmiş gibi uyanık ve hazır olmalıdır. Yapılacak tenkitleri ve tavsiyeleri anlayışla karşılamalı ve gerektiğinde not almalıdır. Eğer, yanlış anlaşılmış bir husus varsa, çekinmeden gerçekler söylenmelidir. Yani öğretmen, kendisinin yanlış anlaşılması ve yok yere zarara uğratılması ihtimali karşısında, -yukarıda da belirtildiği gibi- medeni cesaretini göstermelidir. Gerçekleri en uygun bir dil ile anlatmalı, kendisini savunmada hoşgörülü olmalıdır. 

PRATİK ÇÖZÜM

1-) Okul idaresine karşı açık vermemek gerekir. Bunun için de, ders hazırlığının, günlük ve yıllık plânların zamanında yapılması, ders araç ve malzemelerinin hazır bulundurulması mühim bir husustur. Vazifesini severek yaptığını ispat etmelidir.

2-) Derslere zamanında girip, zamanında çıkmaya azamî gayret göstermek, idare açısından da talebe açısından da çok mühimdir.

3-) Öğretmen hiçbir zaman kendine olan özgüvenini ve ümidini kaybetmeyecek ve daima moralini yüksek tutmaya çalışacaktır. Bu hususta da sabırlı ve soğukkanlı olmasını bilecek. Birçok menfiliklerin zamanla düzelebileceğini gözden uzak tutmamak lâzım. Zaten öğretmenlik mesleği, bir sabır işidir!

4-) Peşin hüküm ve art niyetli olmamak gerekir. 

5-) Başkalarının tavrı ne olursa olsun, okul idaresi ve diğer öğretmenlerle de iyi münasebetler geliştirmeli. Esasen menfi davranışlara karşı en güzel tepki ve en güzel ders de budur!

6-) Dedikodu yapmaktan uzak durulmalı. Meslektaşlarla, bilhassa okul idaresiyle sürtüşmeye girmenin pratikte hiçbir faydası olamayacağı gibi, öğretmeni yıpratır. Dolayısıyla başarıya da menfi yönden tesir eder! 

7-) Öğretmen bütün enerjisini ve meslekî maharetini talebelerinin yetişmesi için kullanır. Onun okuldaki meslekî görüntüsü, talebeler karşısındaki saygınlığıdır. Asıl ve birinci müfettişinin kendi talebeleri olduğunu hiçbir zaman unutmamalı!

Neticede öğretmen, karşılaştığı ve karşılaşabilecek engeller karşısında ferasetini kullanıp, bulunduğu ortama aktif olarak intibak etmeye çalışacaktır! 

Okunma Sayısı: 1314
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı