"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ulema nazarıyla Bediüzzaman’a ve Risalei Nur’a bakış

Nejat EREN
01 Ocak 2019, Salı
İslâm dünyasındaki ulemanın bazılarının Risalei Nurlar hakkında bire bir Kahire’deki 2009 yılında takip ettiğimiz sempozyumundan tespitlerimizin bazılarını kadim dostlarla paylaşalım istedik.

“Belâgat hale mutabık hareket etmektir. Ümmetin sıkıştığı zamanda, Risalei Nur ve Bediüzzaman için yapılan her türlü faaliyet ve toplantı önemlidir. Risale-i Nurların bu çağda dini söylemi değiştirmesi ümmetin çok muhtaç olduğu bir meseledir.

Risalei Nurların dünyaya yayılmasının sırrı; dilinin müsamahalı, nazik ve ihlâslı olmasıdır. İslam’a doğru davet; muhlis bir kalpten çıkarsa mümkündür. Bir davanın ebede yazılmasının geçilmez şart: “İhlâstır.”

Risalei Nurların kaynağı Kur’ân ve sünnettir. Bediüzzaman Kur’ân ayetlerini en ince sırları ele alarak neşretmiştir. Kur’an’ın ebedi ve ezeli özelliği vardır. Aynı sır Risalei Nurlarda da vardır. (07.02.2009 Kahire, Ahmet Ömer Haşim: Ezher eski rektörü)

Risalei Nurlar daima ileriye bakar. Düşmanın kuyruğuna vurmaz. Nurculuk, zeki bir harekettir. İçtimai hayatı bilir. Adetullaha uyar. İbadette en küçük adaba riayet eder. Siyasetten içtinap eder. Zamanın şartlarına ve asra göre hareket eder. Asrın hastalığı Risalei Nurlar ’la şifa bulmuştur. Ümmetin ne istediğini bilmiş, çare ve reçete yazmıştır. Sünnetullaha uygun hareket etmek İslâmiyet’in baharını hazırlamıştır. Bediüzzaman Said Nursî çalışıp neticeyi Cenabı Hakka havale etmiştir. (07.02.2009 Kahire Prof. Dr. Abdülhalim Üveys, Ezher Üniversitesi) 

Avrupa, Cenabı Hakkın fıtri kanunlarına yapışarak ilerledi. Başlangıcı ve hedefi batıl olsa da vesileleri hak olduğu için ileri gitti. Biz sünnetulllah kanunlarına yapışmadık. Hak vesilelere yapışarak Hıristiyan ruhanilerle bile ittifak edebilirsek mütecaviz dinsizliğe karşı galebe edebiliriz.” Toplum içinde farklı din, dil ve fıtrat olması Cenabı Hakkın takdiridir. Çok din ve çok mezhepler her zaman olmuştur bu fıtri bir kanundur. Bu farklılıkları birbirine bağlayan ancak hakikattir. (07.02.2009 Kahire Dr. Muhammed Abdüllatif Ezher Üniversitesi) 

Müspet hareket en önde olması lâzım gelen çok önemli bir davranıştır. Harpte bile müspet hareket peygamberimizin emridir. Cihad ise sadece savaş değil ilim ve hizmet de Cihad kavramı içindedir. İslâm tarihinde birçok fetihler vardır bu fetihlerde yapılan iş insanlar üzerinden baskıyı kaldırmaktır. Fakat baskı kalktıktan sonra dinlerinde serbest bırakılmışlardır.

Risalei Nurlarda dokuz temel esası zikretmiştir: Ubudiyeti mutlaka, hürriyet, meşveret, adalet, eşitlik, doğruluk, insaf, başka anlayışlarla yardımlaşma ve taassuplardan uzak kalma, menfi ırkçılığı terk.

Bediüzzaman Said Nursî batı medeniyeti karşısında afallamadı. Müslümanlar mağlup ve mahzun olduğu zaman, O hiç ümidini kaybetmedi. Müslümanların İslamiyet hakkında güç kaybedip şüpheye düştükleri zaman, bütün İslam coğrafyasına hakim olacak vesile, üslup ve kadroları ıslah etmiştir. İmanın amele tebdil edilip yeniden ete kemiğe bürünmesini sağlamıştır.

Risalei Nurlar ve Bediüzzaman Said Nursî imandaki kuvveti gösteriyor. Bu kuvvet bazen Cenab-ı Hakk’a karşı acz, bazen akli, medeni ve sivil ruhu terbiyeyi esas alan; İslam âleminin hepsini kapsayan bir kuvvete dönüşebiliyor. Bu bir medenileşmedir. İman olmazsa insan olmaz İman her şeyin her türlü medeniyetin temelidir.

Müceddid safi olacak, safi olmazsa yabancı olan şeyleri nasıl bertaraf edecek? Kamil iman Şeriatın kemali ile imanın tekâmülüdür. İman gerçeklerini batıdaki ilimlerle sınamamak gerekiyor.

Bediüzzaman, Abdülhamit zamanında ıslah edici idi. Hilafetin kaldırılması ile artık ıslah edilecek bir şey kalmadığını gördü. Geçmiş değil geleceği ele almıştır. ((07.02.2009 Kahire, Dr. Mahmut Ebuleyla Ezher Üniversitesi) 

Risalei Nur sahili bulunamayan devasa bir denizdir. Hakikatlerini kavramak ve vakıf olmak kolay değildir. Risalei Nurlar bütün ulama, üdeba ve şairlerin ittifak ettikleri bir hakikattir. Bunun en önemli sırrı ise; “ihlâstır.” Risale-i Nur külliyatının on cildi içerisinde İslâm âleminin bütün hasadı vardır. İslâm kültürünün hazinesi olan bütün değerleri sığdırmıştır. Onun için her kim ne ararsa Risalei Nurda bulabilir.” (Mısır İslâm Edebiyatçılar Derneği Başkanı Dr. Abdulmun’im Yunus)

Risalei Nurlar ve Bediüzzaman Said Nursî’ye karşı gelenler bir müddet karşısında durmalarına rağmen fütuhat devam ediyor. Risalei Nurlar bir pınardır herkes ondan farklı manalar içmektedir. Bu farklılık ve mutluluğun artarak devam etmesi dilek ve temennilerimle.

Okunma Sayısı: 2873
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı