"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

AKP ve MHP kurmayları anayasa değişikliği teklifini açıkladı

10 Aralık 2016, Cumartesi 18:22
Anayasa müzakerelerini yürüten AKP'li Abdülhamit Gül ile MHP'li Mehmet Parsak teklif ile ilgili ortak açıklama yaptı.

İşte teklifin tam metni:

http://dosya.co/lqpbsnvl26y7/Trkiye_Cumhuriyeti_Anayasasnda_Deiiklik_Yaplmas_Hakknda_Kanun_Teklifi.pdf.html

 

Abdülhamit Gül: Vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Türkiye'de 2007 yılında yapılan referandum sonrasında bir fiili durum ortaya çıktı. Milletimiz cumhurbaşkanını ben seçeceğim diye bir irade ortaya koydu. Yürütmede iki başlılık ortaya çıktı. Şu an bir hükümet krizi olmaması iktidarda AKP olmasından dolayıdır. Farklı partilerde olan bir çatışmanın bir rejim krizine dönüşme riski karşımızda duruyordu.

Kuvvetler ayrılığı anlamındaki değişiklikler söz konusudur. Sistem değişikliğinden dolayı kalkması gereken ibarelerin kalktığı toplam 21 maddelik teklifimizi AKP olarak sunduk.

Seçilme yaşı 18'e iniyor. Genç bir anayasa olacak. Güçlü yasama, güçlü yürütme dedik. 

Hukuk devleti bakımından çok tarihi bir değişikliği ifade etmektedir. Bağımsız ve tarafsız yargı vurgusu önemsediğimiz bir vurgudur. Askeri ve sivil yargı farkı ortadan kalkmaktadır. 

HSYK konusunda bir mutabakat gerçekleştirdik.  HSYK'daki kürsü seçimini kaldırarak yargıdaki kamplaşmayı kaldıran bir teklif metnimiz var. 

Ortak mutabakat, Türkiye'ye özgü olarak her iki partinin ortak uzlaşı metnidir. 

Mehmet Parsak: Tam mutabakat çerçevesinde teklif AKP grubu tarafından arz edilmiştir.

Tüm siyasi partilerin programlarında artık anayasanın yenilenmesi yönünde söz verilmiştir. Anayasanın yenilenmesi çalışmaları hiçbir zaman gündemden düşmemiştir. 

Anayasamız Türk anayasasıdır. Anayasamızın hiçbir yerinden Türk ibaresinin çıkarılması söz konusu değildir. İlk dört maddenin çıkarılması söz konusu değildir. Milli devlet ve üniter devlet tartışma konusu değildir. Sadece hükümet sistemi odaklı bir anayasa çalışması yürütülmüştür. 

Okunma Sayısı: 2046
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı