"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

CHP, İş Bankası'nın neresinde?

09 Mart 2015, Pazartesi 14:48
Kılıçdaroğlu ‘İş Bankası’ndan para aldı denilip CHP'ye kapatma davası açılacak’ iddiasını ortaya attı. Partinin banka ile bağlantısı yeniden gündeme geldi. CHP, İş Bankası'nın ortağı mı? Kâr payı alır mı? Detaylar haberde.

Türkiye’nin en büyük özel bankalarından biri olan İş Bankası 1924 yılında M.Kemal'in tâlimatıyla kuruldu. M. Kemal ölmeden iki ay önce, 5 Eylül 1938’de kendi el yazısıyla hazırladığı vasiyetnamede sahip olduğu hisse senetlerinin mülkiyeti ve yönetimini CHP’ye bıraktığını söylüyor. M.Kemal yine vasiyetinde hisselere ilişkin kâr payının ise Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakılmasını istiyor.

Buna göre CHP, İş Bankası’nda M.Kemal’e ait hisselerin yüzde 28.09’unun mülkiyet ve yönetim hakkına sahip.

İş Bankası'nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre 31 Aralık 2014 tarihi itibarıyla bankanın ortaklık yapısı şu şekilde: 

İş Bankası Munzam Sandık Vakfı: % 40.15 

M.Kemal Hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) : % 28,09

Halka açık pay: % 31.76 

Yine bankanın internet sitesinde yer alan bilgiye göre İş Bankası'nın 2014 Aralık ayı sonu itibarıyla piyasa değeri 30.381. 348 bin TL.

Peki CHP M.Kemal'den miras kalan bu hisseleri nasıl yönetiyor? Hisselerden  sağlanan kâr payını ne yapıyor? CHP İş Bankası ilişkisini CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda İş Bankası eski yönetim Kurulu üyesi Mustafa Özyürek Al Jazeera’ya anlattı.

'1 kuruş alması söz konusu değil' 

CHP  bankanın 11 üyeli yönetim kuruluna dört üye atama yetkisine sahip. Özyürek “ M.Kemal vasiyetnamede İş Bankası’nda kendine ait hisse senetlerinin yönetimini partiye bıraktı. O nedenle İş Bankası yönetiminde M.Kemal hisselerini temsilen dört kişi bulunduruyor. Bunlar bir anlamda bankada gözetim görevini yapıyor. Ama kâr payından CHP’nin bir kuruş alması söz konusu değil. Bu kâr payı partiye intikal etmiyor.M.Kemal'in vasiyeti gereği bu kâr payından Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na para aktarılıyor” dedi. 

'CHP hisse oranını korumak için sermaye artırımına da katılıyor' 

Mustafa Özyürek CHP’nin kâr payını yönetirken bankadaki hisse oranının düşmemesine dikkat ettiğini de söyledi.  Özyürek “ Eğer İş Bankası sermaye artırımına gitmişse o sermaye artımının bir bölümüne katılacak şekilde CHP kâr payından kesinti yapar. Aksi takdirde artışa katılmazsanız yüzde 28 hisseniz düşer. Sermaye artırımlarında parti bunu kâr payından karşılar. Herhangi bir sermaye artışı olmamışsa o kâr payından eşit şekilde  Tarih ve Dil Kurumu’na dağıtılır” dedi.

CHP’nin bankadaki kâr payından kasasına para girmesinin mümkün olmadığını ifade eden Özyürek geçmişte CHP yönetiminin kâr payını öğrencilere burs vermek için kullanmayı düşündüğünü ancak bunun hukuken mümkün olmadığını belirtti.

Özyürek “Vakıf kuralım, vakfa hisseleri devredelim, kâr payı ile öğrenci okutalım diye yazılar yazılmış, çizilmiştir. Hepimiz de bu düşüncelere katılmışızdır. Ama kâr paylarını Tarih ve Dil Kurumu’na vermek dışında hukuki bir yol bulunamamıştır. Bir sürü insan bankadan para alındığını zanneder. İlke olarak şu da yapılmamıştır. İş Bankası’na diyebilir ki, sen o paraları bana gönder, ben Tarih ve Dil Kurumu’na ödeyeyim. Ama bu yapılmamıştır, para bankada durur ve tâlimatla Dil ve Tarih Kurumu’na ödenir”  diye konuştu.

Banka ile ilişkileri Genel Başkan yürütüyor

CHP eski yöneticisi ve İş Bankası eski yönetim kurulu üyesi Mustafa Özyürek CHP ile İş Bankası arasındaki ilişkiyi Genel Başkan’ın yürüttüğünü belirtti. Özyürek "Bizde gelenek böyle, CHP’yi temsilen kimin yönetim kurulu üyesi olacağına Genel Başkan karar verir. Bankadaki hisselerin yönetimine ilişkin talimatları da Genel Başkan verir" dedi.

Kılıçdaroğlu da yönetim kurulu üyeliği yaptı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da daha önce İş Bankası’nda yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu. Kılıçdaroğlu SSK Genel Müdürlüğü görevinin ardından İş Bankası yönetim kurulu üyeliğine getirilmişti. Kılıçdaroğlu ve Özyürek’in yanı sıra eski CHP yöneticileri ve  milletvekilleri Ali Topuz, Enis Tütüncü, Adnan Keskin gibi isimler de İş Bankası yönetiminde CHP’yi temsil eden isimler arasında yer aldı.

Eski vekilllerin çocukları da  yönetime atandı

2014 yılında CHP İş Bankası’nda kendisine düşen iki yönetim kurulu üyeliğine eski bakan Mehmet Moğultay’ın oğlu Ulaş Moğultay ile eski milletvekili Bayram Meral’in oğlu Kemal Meral’i atadı. Bu atamaların eleştirilmesi üzerine ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu “ Niteliklerinden dolayı seçtik” yanıtı vermişti.  Yönetim kurulu üyeleri bankadan maaş alıyor. İş Bankası Borsa’ya yönetimde söz sahibi personel listesini gönderiyor. Yönetim ise daha sonra BDKK onayına sunuluyor. 

Haber: Sibel Demirci Erdem

Etiketler: chp, iş bankası
Okunma Sayısı: 1355
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı