"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Rusya'nın yeni politikaları, Türkiye'yi ister istemez etkiliyor

08 Aralık 2015, Salı 13:33
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye Kurumsal Yatırımcı Derneği'nin portföy yönetim sektörünün yönettiği büyüklüğün 100 milyar liraya ulaşması dolayısıyla Grand Hyatt Otel'de düzenlediği toplantıda konuştu.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Önümüzdeki dönem çok da kolay bir dönem olmayacak. Küresel büyümenin yavaş olduğu bir süreçten geçiyoruz. Küresel büyüme potansiyelinin düştüğü bir dönemdeyiz. Küresel kriz ile birlikte hem büyüme performansı düşmüş hem de aslında büyüme potansiyeli düşmüştür .Gelişmekte olan ülkeler içinde görünüm aslında o kadar iyi değil." dedi.

“RUSYA'NIN YENİ AKTİVİST POLİTİKALARI TÜRKİYE'Yİ İSTER İSTEMEZ ETKİLİYOR"

Mehmet Şimşek,

“Türkiye olarak jeopolitik gerginliklerin neredeyse merkezinde bir ülkeyiz. Aslında son birkaç yılki performansa bakarsanız Türkiye küresel anlamdaki bütün şokların neredeyse merkezinde. Kendisinden kaynaklanmayan şokların merkezinde gibi görünebilir. AB küresel kriz sonrası büyük bir borç krizine girdi, 6-7 yıllık neredeyse sürekli bir durgunluk içerisine girdi. Türkiye bundan olumsuz etkilendi. Arap baharı ile başlayan süreç bugün büyük bir kaosa, savaşa, çatışmaya dönüşmüş durumda. Bütün bunlar Türkiye'yi tabi ki etkiliyor. Rusya'nın yeni aktivist politikaları, soğuk savaş dönemini andıran yaklaşımlar, Türkiye'yi ister istemez etkiliyor. Onun için kolay bir dönem değil" diye konuştu.

“İMAR RANTLARININ VERGİLENDİRİLMESİ, ŞEHİR RANTLARININ VERGİLENDİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU"

 

Başbakan Yardımcısı Şimşek,

“Bugün Türkiye'deki hane halkının yani varlıklarının önemli bir kısmı arzuladığımız kanallarda yönetilmiyor veya verimli, üretken alanlarda değil. O nedenle önümüzdeki dönemlerde imar rantlarının vergilendirilmesi, şehir rantlarının vergilendirilmesi çok önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konuda da bir reform, hem gelir vergisi reformu çerçevesinde, hem de şeffaflık ve yolsuzlukla mücadele çerçevesinde atacağımız adımların temel unsurlarında bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor" dedi.

CARİ AÇIK

Şimşek, cari açıkta bir daralma olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sene muhtemelen milli gelirin yüzde 4.7'si civarından gerçekleşecek. Bu bizim öngördüğümüzden daha iyi bir rakam. Ama esas itibariyle petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor. Önümüzdeki sene Rusya şokunu da dahi dikkate alırsak yüzde 4'e doğru gerileme oldukça yüksek. Bu çerçevede baktığımız zaman bu olumlu. Ama bizim bunu kalıcı bir şekilde yüzde 3 ve altına çekmemiz lazım ki bu sürdürülebilir bir seviye olur"

“SIRTINIZI BES'E DAYAYIP YÜKSEK ÜCRETLER, DÜŞÜK PERFORMANSLA YOLUNUZA DEVAM EDEMEZSİNİZ"

Mehmet Şimşek, profesyonel portföy yönetim şirketlerinden de beklentiler olduğunu belirterek,

Kamudan beklentilerinizi sıraladınız. Şimdi sırtınızı BES'e (Bireysel Emeklilik Sistemi) dayayıp yüksek ücretler, düşük performansla yolunuza devam edemezsiniz, açık ve net olarak söylüyorum. Biz bu piyasayı yakından gözetliyoruz ve önümüzdeki dönemde de gerekirse düzenleme yapılır. Bireysel Emeklilik Sistemi büyük bir başarı hikayesi. Bu devam edecek. Bir takım öneriler var. Bir takım ülke modelleri var. Bunları biz çalışıyoruz. O konuda da biz önümüzdeki dönemde de adım atarız. Ama şunu da bilin yüzde 25'lik destek bütçede çok önemli bir kaleme ulaşmaya başladı. Belki 2016 yılında 3-3.5 milyar liralık ilave bir yük demek. Bu bir çok bakanlığın bütçesinde çok daha yüksek bir rakama tekabül ediyor. Onun için beklentilerin o çerçevede oluşturulması lazım"

DHA

Okunma Sayısı: 1633
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı