"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İslamda tek adamlık yoktur

Süleyman KÖSMENE
16 Mart 2017, Perşembe 00:05
Hasan Bulut: “Münâzarâtta geçen, ‘meyelan-ı amme şeriatta muteberdir’1 sözü ile, hükümetin resmî görüşüne muteberlik izafe ediyorlar. Bu sözü siyasî meselelerle ilgili mi anlayacağız?”

AKL-I SELİM DEVREDEN ÇIKMAMALI

Türkiye referandum sath-ı mailine girdi. Milletin önüne bir anayasa paketi kondu. Bu pakete onay mı verecek, yoksa red mi edecek? Millete soruluyor. 

Şimdi söz millette. Millet ya hukukunu koruyacak, ya da hukukunu tek bir adamın inisiyatifine teslim edecek! 

Üstad Bediüzzaman’a ait olan: “Bir millet cehaletle hukukunu bilmezse, ehl-i hamiyeti dahi müstebit eder.”2 uyarısına dileriz kulak verilir. Akl-ı selim devreden çıkmamalı! Salvolar, karalamalar, sataşmalar doludizgin gitmemeli. 

Herkes sakin olsun: Evet diyen de, hayır diyen de bu vatanın evlâdıdır.

PRENSİP HAYIR’CIDIR!

“Meyelan-ı amme şeriatte mutaberdir” sözü efkâr-ı ammeyi ifade ediyor. Millî iradenin meşrûiyetini anlatıyor. Peki, ama evet’in meyelan-ı amme olduğu nereden çıkıyor? Zanna veya algıya göre değil; prensibe göre hareket etmelidir. 

İkincisi olmayan bir tek adam sistemine İslâm tarihinde –emirlik, meliklik, sultanlık ve padişahlık dönemleri dâhil- örnek var mıdır? 

Hani Osmanlıya hayransınız ya… 

Osmanlı’dan örnek vereyim: Padişahlık sisteminde vezirlerin başında bir vezir-i azam (başvezir, sadrazam, başvekil) vardı. 

eklif edilen bu sistemde vezirler var, vezir-i azam yok! Bu koltuk boş bırakılmış. Neden sizce? 

Öte yandan padişahlık sisteminde yargı şahane bağımsızdır. Bir Kadı Hızır Bey’i düşünün ki, Padişahı bulunan Fatih Sultan Mehmed’i Padişah iken yargılıyor. Duruşmada Fatih oturmak isteyince, “Oturmayın beyim! Hasmınızla mürafa-i şer’î olacaksınız” diye gürlüyor! Duruşma neticesinde padişahı suçlu buluyor ve padişahın elinin kesilmesine karar verebiliyor!  

 Osmanlı’nın adaletine de hayran mısınız? Teklif ettiğiniz sistem, yargıya böyle bir asalet getiriyor mu? Yoksa var olan asaleti elinden alıyor ve yargıyı emrinize mi veriyor?

MİLLET DE, DİN DE HUKUK-U ŞÛRA İLE KORUNUR

Halifelik baştan sona şûrâ sisteminden ibarettir. İlk dört halifenin hepsinin Sahabe-i Kiram’dan şûrâları vardı ve hemen her meselede şûrânın kararlarını uygularlardı. 

Meselâ ilk halife Hazret-i Ebu Bekir (ra) döneminde Yemame Savaşı’nda çok sayıda hafız şehit olunca Kur’ân âyetlerinin kaybolması tehlikesi ile burun buruna gelindi. Kur’ân’ın derhal iki kapak arasında Mushaf halinde toplanması gündeme geldi. Gündeme getiren başta Hazret-i Ömer (ra) olmak üzere sahabelerdi. 

Oysa Hazret-i Ebu Bekir “Emire’l-Mü’minin” sıfatıyla tek başına, “Resulullah’ın (asm) yapmadığı işi ben yapmam!” diyordu. Neticede şûrânın dediği oldu ve Hazret-i Ebu Bekir (ra) Kur’ân’ın iki kapak arasında toplanması talimatını verdi. 

İyi de oldu! Aksi takdirde sağda solda ceylan derilerinde, yapraklarda dağınık vaziyette Kur’ân’ın bazı âyetleri kaybolsaydı yahut sıhhati tartışılır hale gelseydi daha mı isabetli olacaktı?  

MEBUSAN HÂKİM, HÜKÜMET HÂDİM OLMALI

Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri yüz seneden beri başta Kur’ân’dan, Asr-ı Saadetten ve hulefa-i raşidin döneminden şûrânın ümmet için önemini çıkarmak suretiyle, ümmetin önüne koymuştur. Yüz senedir Bediüzzaman “Asyanın bahtının miftahı meşveret ve şûrâdır” diye haykırıyor. “Riyaset-i şahsiyenin kat’iyen aleyhindeyim.”3 diye haykırıyor. “Mebusan hâkimdir, şahıs hiçtir!”4 diye bağırıyor. “Hükümet hadim ve hizmetkârdır”5 diye bağırıyor! 

Her şey bir yana: Kur’ân’ın iki adet şûrâ emrini ihtiva eden âyetlerini nereye koyacaksınız?  

Teklif, mebus sayısını altı yüze çıkardı demeyin! Mebus sayısını bin de yapsanız, getirdiğiniz sistemde şûrâ (meclis) hâkimiyetini değil, tek adam hâkimiyetini esas aldınız. Şûrâ’nın denetim vazifesini sınırlandırdınız. Yargıyı bağımsızlığından kopardınız. Şûrâ’nın elini kolunu bağladınız! 

Mevcut anayasanın zaten ıslâha ihtiyacı vardı. Fakat bu sizin getirdiğiniz, anayasayı ıslâh etmiyor, anayasayı şûrâ’dan uzaklaştırıyor. Gelin; sistemin taşlarıyla oynamayın! Sistemin genetiğini bozmayın. Milleti uçuruma atmayın!  

Madem öyle; biz diyoruz ki, biz bu GDO’lu sistem teklifine evet demiyoruz; hayır diyoruz!  

Hayırlısı olsun!

Dipnotlar: 1- Eski Said Dönemi Eserleri, Münâzarât, s. 223. 2- Beyanat ve Tenvirler, s. 74. 3- Eski Said Dönemi Eserleri, Nutuk, s. 196. 4- Eski Said Dönemi Eserleri, Münâzarât, s. 221. 5- Eski Said Dönemi Eserleri, Münâzarât, s. 225.

Okunma Sayısı: 6432
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Züleyha

    16.3.2017 18:12:12

    Çok istifadeli bir yazı oldu. Allah razı olsun.

  • omer caloglu

    16.3.2017 12:13:23

    Allah razı olsun tek kelimeyle mükemmel bir yazı olmuş. Tebrik ediyorum.Rabbim yar ve yardımcımız olsun

  • Şevket Paksoy

    16.3.2017 10:41:29

    Süleyman Ağabey, Ağzına yüreğine kalemine sağlık. Muhteşem güzel bir yazı olmuş. Selam ve dua ile...

  • Şevket Paksoy

    16.3.2017 10:40:46

    Ali Ağabey, Ağzına yüreğine kalemine sağlık. Muhteşem güzel bir yazı olmuş. Selam ve dua ile...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı