"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kadına dair tarih ve siyer okumaları

Yasemin GÜLEÇYÜZ
10 Mayıs 2018, Perşembe
Felâket ve helâket asrında kadın ve aile üzerine problemler bütün “izm”lerin çözüm vaatlerine rağmen bitmek bilmiyor.

Cahiliye dönemlerini andıran içler acısı aile faciaları bütün dünyayı tehdit ediyor. Batı ülkelerinde yayılan bu hastalıklı tablo ne yazıktır ki, İslâm’ın özünden uzaklaşan Müslüman ailelere de sirayet etmiş durumda…

Bediüzzaman Hazretleri’nin ifade ettiği gibi “bu asrın zulümatlı sahilinden, tarih ve siyer gemisine binip Asr-ı Saadete yolculuk etmek” İslâm’ın özünü ve Peygamberimizin (asm) manevî şahsiyetini anlayabilmek açısından ruhumuza iyi gelir!

EHL-İ KİTAP VE KADIN

Tahrif edilmiş Yahudilik ve Hıristiyanlıkta kadınlar cinsel özellikleri itibarıyla suçlanarak eksik, kusurlu ve insanlığı tartışılır bir mahlûk sayılırken Kur’ân-ı Kerîm insan olması bakımından kadını erkekle eşit bir varlık olarak kabul ederek bir çok âyetinde her ikisine birlikte hitap eder. Onları birbirinin tamamlayıcısı olarak kabul eder. 

Ayrıca Kur’ân “İnsanların en değerlisi takvada en üstün olanıdır” diyerek kadınların yaradılış itibariyle erkeğe göre ikinci derece bir değere sahip olmadığını da ifade eder. “Ey insanlar! Şüphesiz ki biz, sizi bir erkek ve bir dişiden (Âdem ile Havvâ’dan) yarattık. Birbirinizi tanımanız için de sizi, milletler ve kabîleler kıldık. Doğrusu Allah katında sizin en üstün olanınız, en takvâlı olanınızdır. Muhakkak ki Allah, Alîm’dir (herşeyi hakkıyla bilen), Habîr’dir (herşeyden haberdâr olan).” (Hucurat Sûresi, 13.)

FEMİNİZM VE İLK GÜNAH  

Hz. Musa (as) ve Hz. İsa’nın (as) şeriatı tahrif edilmiş olduğundan Musevilik ve Hıristiyanlıkta  İslâm’dan farklı bir kadın bakış açısı vardır. 

Ehl-i kitabın Hz. Havva’nın, Hz. Adem’e günah işletmesine sebep olduğu inancı Kur’ân’daki bilgilerle bağdaşmaz. Kur’ân her ikisinin de şeytan tarafından müştereken kandırıldığından bahseder. (Bakara Sûresi, 34-36, Taha Sûresi, 21.) 

Diğer taraftan İslâmiyet’te, Hırıstiyanlıkta olduğu gibi “ilk günah” anlayışına dayanan kadın karşıtı bir tavır yoktur. Erkek veya kadın her doğan insan günahsızdır. Sonradan işlediği fiiller sebebiyle sorumlu tutulur.  Peygamberimiz (asm) “Her doğan, İslâm fıtratı üzerine doğar. Sonra, anne-babası onu Hırıstiyan, Yahudi veya Mecusi yapar” der.  Feminizmin Batı kültüründe yayılmasında şüphesiz “ilk günah inancına tepki”nin büyük payı vardır. 

İYİ Kİ ERKEĞİM!

Bazı Yahudi mezheplerinde kız çocuklar hizmetçi mertebesinde tutulur, babası isterse satabilir. Kız çocuklar ancak erkek kardeşleri yoksa miras alabilir. 

Boşama hakkı kocaya aittir. Muayyen zamanlarında kadın pis ve necis olarak kabul edilir, beraber yemek yenmez, içilmez. 

Seferad mezhebine bağlı Yahudilerin her sabah yaptıkları duâlarında şu cümle geçmektedir: “Ezeli İlâhımız, kâinatın kralı, beni kadın yaratmadığın için sana şükürler olsun!”

KADININ RUHU VAR MIDIR?

İncil’in bir bölümü olan Pavlos’un Korintoslulara birinci mektubunun onbirinci babında (8-9. cümleler), Hırıstiyan kadınların duâ ederken  başları örtülü olması gerektiğine dair kısmında  kadınlar hakkında şu hüküm vardır: “Çünkü erkek kadın için değil, fakat kadın erkektendir. Çünkü erkek kadın için değil, fakat kadın erkek için yaratıldı. (Kaynak: Prof. M. Tayyip Okiç, İslâmiyette Kadın Öğretimi, DİB Yayınları, 1984)

Hırıstiyan âlemi MS.5. Asırda “Kadın ruhsuz bir cisim midir? Ruhu var mıdır?” konusunu tartışmak üzere büyük bir toplantı yaptılar. Sonuç şöyleydi: “Kadınlar Mesih’in annesi hariç Cehennem azabından kurtulucu değildir” (İslâm’da Kadın Hakları, Mehmed Dikmen, Yeni Asya Yayınları, 1981)

SAHABE HANIMLAR

Peygamberimizin (asm) getirdiği dine ilk iman eden kadınlar yeni kurulan İslâm cemiyetine ve devletine ağır ve büyük hizmetlerde bulunmaktan kaçınmamışlar, askerî ve siyasî işlerde erkeklere yardımcı olmuşlar, yaralılara yardım etmiş, su taşımış, Medine’ye kadar yaralıları ulaştırmışlardır. Cephe arkası bütün işleri üzerine alan bu hanım sahabeler erkeklerin cesaret ve kahramanlıklarını artmasını temin için büyük gayretler göstermişlerdir. 

İlk Müslüman ve ilk namaz kılan  kadın olan Hz. Hatice’nin (ra) hayatı  ibretli bir örnektir. 

HÜLÂSA 

İslâm’ın kadına bakış açısını anlamak için tarih ve siyer okumaları yapmak ruha iyi gelir!

Okunma Sayısı: 5133
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • zeliha

    10.5.2018 15:45:43

    İslamın kadına verdiği değeri hükme bağlayan Kuranın terü taze ölçüleri yeniden ehil heyetler nezdinde ele almalı adalete toplum düzenine tesir edecek makamlarda tekrar hükümleri açığa çıkarmalı.Yani çok çalışmalı çoook.Kaleminize sağlık çok elzem bir konuya değinmişsiniz.

  • HÜSEYİN İLHAN

    10.5.2018 07:27:20

    ANKARA da yabancı diplomatın eşi alışveriş için gittiği mağaza da elbise giyip-denediği esnada çantası çalınıyor. Kamera kayıtlarında çalan tespit ediliyor ve yakalanıyor. Çalan şahsın SUÇ MAKİNASI OLDUĞU ANLAŞILIYOR .Küçük çocuğu var diyerek EV HAPSİNE HÜKMEDİLİYOR. Pekii SUÇU OLDUĞU KESİN DEĞİL,SUÇ İŞLEDİĞİNE DAİR ORTA DA NE BELGE NE DELİL YOK . Amma 700 kadın yeni doğum yapanları dahi çocukları ile HAPİSTE VE AYLARDIR. ADALET BUNUN NERESİNDE.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı