"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sosyal medya ile takip ediliyorsunuz

Yasemin GÜLEÇYÜZ
05 Kasım 2014, Çarşamba
Bizim Aile dergimizin bu ayki kapak dosyası sosyal medya üzerine: “Sosyal medya fırsat mı, tehlike mi?”

Konu ile ilgili birçok makale, röportaj ve anekdotlarla ilginizi çekeceğinizi umduğumuz bir sayı hazırladık sizlere. Dosyaları yayına hazırlarken birçok kaynağı da tarama imkânı bulduk…Karşılaştığımız ilginç bilgilerden birisi sosyal medyanın araştırmacılar için adeta bir “altın madeni” kıymetinde değerlendirildiği. Hele bir de internetteki kişisel bilgilerinize ulaşıldığında attığınız her adımın önceden ihtimal hesapları dâhilinde tahmin edildiğini öğrenmek ürkütücü olsa gerek. 

Kullandığınız facebook ya da tweet hesaplarınız, kredi kartı bilgileriniz, mağazaların sürekli müşterilerine verdiği kartlar, internet üzerinden yapılan alış verişler gibi elektronik ayak izleri büyük bir bilgi havuzu, harcama haritası oluşturuyor. Bu bilgiler istatistik haline getirilip atacağınız her adımı büyük bir ihtimalle önceden biliyorlar…
Netice itibarıyla yıllardır yapılan araştırmalar insanların alışkanlıklarını pek değiştirmediklerini, genelde aynı insanlarla benzer yerlere gittiklerini gösteriyor.  Batı ülkelerinde yaygın şekilde işlemeye başlayan sistem neredeyse sıfır hataya yakın bir hata payıyla işliyor…Sözgelimi bankaların en sevdiği araştırma müşterilerinin ne zaman boşanacağı. Boşanmalar kredi kartı borçlarının gecikmesi ya da alınan kredilerin taksitlerini ödeyememe anlamına geldiğinden harcama listeleri onlar için önemli. Boşanma öncesinde çiftlerin tek başına gezmeler, tatiller, kozmetik malzeme alımının artması onlar için el konacak malların ayak sesleri anlamına geliyor…İngiliz bir grup araştırmacının yaptığı araştırma ilginç. Telefonlardan takip ederek insanların bir gün içinde nerede olabileceklerini tahmin edebilmişler. Hata payı sadece yaklaşık 20 metre! (Vatan, 26 Ekim 2014)
Ürkütücü bu bilgiler temkinli ve tedbirli olmak gerektiğini anlatmıyor mu sizce de?

TEKNOLOJİ NİMETİ

Teknoloji, his ve heveslerin etkisinde kalmaksızın insanlığın faydasına hayırda kullanıldığında elmas kıymetinde iken, israfta, eğlence ve sefahatte kullanıldığında kömür derecesine inebiliyor. Yerine göre kişiyi küresel ifsad şebekelerini elinde maskara edebiliyor!

BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİ NE DİYOR?

“Bu medeniyet-i hâzıranın harikaları, beşere birer nimet-i Rabbaniye olmasından, hakikî bir şükür ve menfaat-i beşerde istimali iktiza ettiği halde, şimdi görüyoruz ki, ehemmiyetli bir kısım insanı tembelliğe ve sefahete ve sa’yi ve çalışmayı bırakıp istirahat içinde hevesatı dinlemek meylini verdiği için, sa’yin şevkini kırıyor. Ve kanaatsizlik ve iktisatsızlık yoluyla sefahete, israfa, zulme, harama sevk ediyor. Meselâ, Risale-i Nur’daki Nur Anahtarının dediği gibi, radyo büyük bir nimet iken, maslahat-ı beşeriyeye sarf edilmekle bir mânevî şükür iktiza ettiği halde, beşte dördü hevesata, lüzumsuz, mâlâyâni şeylere sarf edildiğinden, tembelliğe, radyo dinlemekle heveslenmeye sevk edip sa’yin şevkini kırıyor. Vazife-i hakikiyesini bırakıyor. Hattâ çok menfaatli olan bir kısım harika vesait, sa’y ve amel ve hakikî maslahat-ı ihtiyac-ı beşeriyeye istimali lâzım gelirken, ben kendim gördüm, ondan bir ikisi zarurî ihtiyâcâta sarf edilmeye mukabil, ondan sekizi keyif, hevesat, tenezzüh, tembelliğe mecbur ediyor.” (Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası 335)

VELHASIL

Sanal âlem nimet şuuruyla kullanılmadığında artan boşanma oranları, aile içi ihanet olayları, iflâslar, cinayetler üzerinde büyük oranda etkilidir. Bu büyük nimeti daha çok iyilik, eğitim, yardım için kullananlara ne mutlu!

Okunma Sayısı: 1459
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı