"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Nur’un kahramanı Hollanda’nın gönül sultanı

Muhammed BAŞOĞLU
06 Ağustos 2015, Perşembe
Halil Uslu Ağabeyin Hakk’a vuslat haberini öğrendiğim zamandan beri ayrı bir hüzün yaşıyorum.

Bir vazife addederek Halil Uslu Ağabey hakkında hatıralarımı ve Hollanda’da şahit olduğum hizmetlerini paylaşmak istiyorum. Kendisi de beni yazı yazmak ve haber neşretmek hususunda çok teşvik ederdi.

Evvelâ Tarihçe-i Hayat önsözünde şöyle yazıyor: “Büyüklerin tarih-i hayatları okunurken, ulvî menkıbeler söylenip aziz hâtıraları anılırken, insan başka bir âleme girdiğini hissediyor. Gönlünü, tertemiz sevgi hislerinin ulvî ateşi yakıyor ve İlâhî feyzi sarıyor. Tarih öyle büyük insanlar kaydeder ki, birçok büyükler, onlara nisbetle küçük kalır.”1

Halil Uslu Ağabeyi hatırlarken bu sözlere masadak bir hizmet ömrü yaşadı diyebiliriz kısacık dar-ül hizmet olan dünyamızda! Halil Uslu Ağabey ile 2008 yılında tanışma şerefine nail olduk. Belirli aralıklarla hem Hollanda’da hem Türkiye’de görüştük ve hizmetinde bulunduk. İmanî ve içtimaî dersler aldık. Üzerimizde en çok emeği olan ağabeylerdendir Halil Uslu Ağabey.

Halil Uslu bir Nur Talebesi, gönül insanı, müjdeci, ehl-i kalb bir ağabeyimiz. Şakacı ve nüktedandı! Aşk ve şevk veriyordu çevresindeki insanlara. Yanında bulunan insanlara değer veririrdi. Sultanım hitabıyla gönülleri fethediyordu.

Hollanda’nın çeşitli şehirlerinde yüzlerce insanın katılımıyla onlarca konferans, yüzlerce seminer verdi. Talebeler yetiştirdi. İş dünyası ve siyasetçiler dahil 7’den 70’e her kesimle muhatap oldu. Hıristiyanlarla diyalog faaliyetlerinde bulundu ve diyalogla ilgili prensipleri öğretti bizlere.

Fıtrat olarak Risale-i Nur’un bu sözlerin mütecessim haliydi: “Evet, size meşakkatte büyük rahat var. Zira, fıtratı müteheyyic olan insanın rahatı yalnız sa’y ve cidaldedir.”2 Daima hareket halinde, hizmet düşünen ve şefkatle her çeşit insanlarla muhatap olabilen ve bağrına basabilen insan.

Hollanda Den Haag Lahey şehrinde buna örnek güzel bir hatıramız var. Günümüze vakıfta Nur sohbetiyle başlıyoruz ve dâvetli olduğumuz yerlere yola çıkıyoruz. Üç adres ve üç farklı grupla muhatap oluyoruz. Hepsinde müjdeler, müsbet hareket ve Risale-i Nur prensiplerini zikrediyor. İlk durağımız Şeyh Said sevenlerin derneği, sonra Millî Görüş Derneği ve Diyanet’e bağlı bir camide kürsüde hitab ediyor. Her gittiğimiz grup Üstadımıza, Risale-i Nur’a meşreb olarak muhalefet etmişler. Halil Uslu Ağabey bütün bu gruplarla muhatap oluyor ve kucaklıyor. Hiçbir pot kırmadan Efendimizden (asm), Üstadımızdan ve Risale-i Nur’lardan bahsediyor. Bu tarihi günü hiç unutmadım.

Başka bir hatıram Gümüşhane düğün zamanımızda. Halil Uslu Ağabey Gümüşhane’ye ilk defa geliyor. Halil Uslu Ağabey ve Ali Kaval Hoca’yı bu abd-i aciz karşılıyor. Bir hafta içerisinde nice hizmetler, düğün konuşması ve geniş katılımlı bir konferans akabinde uğurlarken onlarca insanla beraber Trabzon’a yeni hizmetlere yola koyuluyor. Hizmetkâr Halil Uslu Ağabey buydu. İlk defa geldiği şehirde nice insanlarla tanışıyor ve mevhibe-yi Rabbaniye tesir ediyor. Yeni hizmetlerin temeli atılıyor !

Avrupa’da hususen memleketimizde Hollanda’da İslâmiyetin ve Efendimizin (asm) mesajı yayılacak ve fevc fevc inşaallah intişar edeceğini her zaman anlatıyordu. Risale-i Nur’da Üstadımızın sözleriyle: “Evet, ümitvar olunuz; şu istikbal inkılabı içinde en yüksek gür sadâ, İslâmın sadâsı olacaktır! “3

Halil Uslu Ağabeyle beraber hizmet etmek benim için bir bahtiyarlıktı. Hizmet edene hizmet edebildiysek ne mutlu bize. Cenazesine katılamadık. Manen gönlümüz, ruhumuz ve kalbimiz oradaydı. Taziyelerimi yakınlarına ve can dostu değerli Ali Kaval Hocama ilettim. Bu yazı vesilesiyle hüsn-ü şehadette bulunmak istiyorum. Bütün haklarım helâl olsun!

Daha nice hatıralar ve anılar var. İmkân buldukça inşaallah anlatmaya, paylaşmaya, farklı vesilelerle neşretmeye devam ederiz.

Sen Nur’un kahramanısın ve Hollanda lâleler diyarında Gönül Sultanımız oldun. Başet Dağından neşet edip, Konya Hz. Mevlânâ aşkıyla bütün dünyada ve lâleler diyarı Hollanda’da tohumlar ektin. Başta Peygamber-i Zişan Efendimizi (asm), Hz. Kur’ân’ı, Üstadımızı ve Risale-i Nur’ları sevdirdin. Yeni Asya misyonunu öğrettin ve sevdirdin! 

Gönüller fatihi büyük Üstada, şair Ali Ulvi Kurucu’nun sözleriyle: “İmanlı nesiller, seni tâkip edecektir.”

Duâlarımızda ve hatırımızda eksik etmeyeceğiz inşaallah. Hollanda’da Nur hizmetlerinde emeğiniz çoktu. Düğünümüz dahil şahsî hayatımda hadsiz emeğiniz var. Allah gani gani razı olsun !

Halil Uslu Ağabeyi Rabbim Peygamber-i Zişan Sultanlar Sultanı Efendimize (asm), Hz. Mevlânâ ve Üstadımız Bediüzzaman Said Nursî’ye komşu eylesin ! Bu nuranî halkada herkese Rabbim hayırlı hizmet istikametinde ömür ve vuslat nasip etsin.

Vefatından önce bu cümlelerle son makalesinde ne güzel bir teselli bulduk: “Nur olun, Nur kalın ve Nurlarla gidin bu âlemden!”

Halil Uslu Ağabeyin deyimiyle sırlar âlemi en son yazışmamızda aynı mealde bir mesaj yazıyor bana ve diyor: Kalbiniz gönlünüz Nur’larla dolsun !

“Küçük Zübeyr derlerdi Halil Abimize
Mektubat Risalesini sunardı bize
Daim müjde ve beşaret dolu hitablarla
Halil Uslu Ağabey hayatı emsaldir Nur yolcusuna

Gözler yaşarır bulur teselli
Gelecek vuslat bütün dostlarla
Duâmızdasınız Nur kahramanı
Halil Uslu Ağabey kavuştu Rahmet-i Rahmana!”

Dipnotlar:

1. Bediüzzaman Said Nursî, Tarihçe-i Hayat, s. 9.
2. Bediüzzaman Said Nursî, Münâzarât, s. 139.
3. Bediüzzaman Said Nursî, Sünûhat, s. 36.

Okunma Sayısı: 2363
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı