"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TARBİL’in ilk bölgesel tanıtımı Adana’da yapıldı

21 Kasım 2014, Cuma 16:21
Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ) tarafından uygulamaya konulan Tarımsal İzlime ve Bilgi Sistemi (TARBİL) projesinin, ilk tanıtım toplantısı Adana Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek, 2008 yılından bu yana tarımsal bilişim kongreleri düzenleyen Cine Tarım Genel Müdürü Kemal Erdoğan ve Çukurova’da tarımın önde gelen isimleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan Kemal Erdoğan, "Projenin ikinci toplantısını İstanbul Avrasya Tüyap Tarım Fuarı’nda gerçekleştireceğiz. Yapılacak olan tanıtımın ardından birbirine paralel salonlarda; üreticiler, ihracatçılar, ürün konseyleri, ziraat odaları, tarım tedarik sektörü, finans ve bankacılar bir araya gelerek fikirlerini paylaşacaklar." dedi.

'TARBİL hayat çizgisi modelidir' diyen Gursel Küsek, "Tarımdaki bütün faaliyetler arasında bir paralel çizgi var. Diyelim ki çiftçimiz hem bitkisel üretim yapıyor. Hem hayvansal üretim yapıyor. Bitkisel üretim yaparken hangi noktalar var. Birincisi parseller var. Biz parselin koordinatlarını biliyorsak bütün parsel bilgilerine sahibiz demektir. Girdiler kullanıyor çiftçimiz gübre, ilaç vs. kullanıyor. Biz bu girdilerin hepsinin bir paketle satıldığını ve bu paketin üzerinde bir barkot olduğunu biliyoruz. Özellikle fiyatını öğrenmek ya da vergi açısından denetlemeyi Türkiye’deki yazar kasa sistemi zaten yapıyor. Diğer taraftan bu üretilen mallar, pazara, hallere oradan da tüketiciye ulaşıyor. Hayvana baktığımızda , her hayvan doğduktan sonra onun hayat çizgisi boyunca basına gelen durumlar mevcut. Aşı, hastalık tedavileri gibi.. Dolayısıyla bu açıdan baktığımızda hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretiminde doğadan gelen bir akış çizgisi var. İşte biz bu çizgiyi düşünüp, bunu şekillendirmek için çalışmalar yapmaya başladık." diye konuştu. 

HEDEF BİLİNÇLİ ÜRETİCİ

TARBİL ile bilinçli bir üretici profili oluşturduklarını kaydeden Küsek, "Mesela Türkiye’deki ilaç sisteminde, Türkiye’de üretilen bütün ilaçların barkotları Sağlık Bakanlığı veri tabanına yükleniyor ve takibi buradan yapılıyor. Bundan esinlenerek Türkiye’deki bütün parseller sayısallaştırıldı. Her birine insanlarda olduğu gibi kimlik numarası verildi ve tanımlandı. Bu her bir parselin tapu kayıtlarında kime ait olduğu belli. Biz bunu Tapu kadastrodan doğrudan servis alabiliyoruz. Diğer taraftan hangi parsel kim tarafından kullanıldığına da bakılıyor. Biliyorsunuz ki destek almak için beyanda bulunuyor. Bu süreci de şu şekilde ilerletiyoruz; biliyorsunuz ki 10000 targel personeline tablet dağıttık. Her targel personelimiz sorumlu olduğu köyün verilerini kaydediyor. Kaydedilen ve kaydedilmemiş parselleri görerek kaydı sağlıyor. Böylece biz Türkiye’deki 32,5 parselin kim tarafından kullanıldığını biliyoruz şu anda. Üreticinin yaptığı faaliyetlere sahip oluyoruz. Böylelikle kaliteli bir kontrol süreci gerçekleşiyor ve bilinçli bir üretici profili oluşuyor." ifadelerine yer verdi. 

Farklı bir barkot sistemi yapmayı düşündüklerini vurgulayan Küsek, "Ürünün üzerine üretici onayıyla eklenecek barkotla tüketici yine bilişim yoluyla barkot üzerindeki kod ile ürünün hangi parselde, hangi ilaçlar kullanılarak üretildiğini görebilecek. Hayvancılıkta da benzer bir sistem var. Hayvan doğunca kaydı alınır ve hayvan için gerekli tedaviler de hayvan küpesine işlenecek. Böylece aşı sistemi düzenlenecek. Sağlıklı hayvanlar yetiştirilecek. Böylece hem tarımsal hem hayvansal faaliyetlerde denetlenebirlik, verim artışı ve daha bilinçli üreticiler meydana gelecek." şeklinde konuştu. 

Tarım fuarı ile eşzamanlı yapılan tarım kongresi ile ilgili her türlü bilgiye www.gidatarimkongresi.com sitesinden ulaşılabileceği gibi, TARBİL swot çalışmasını ve projeyi anlatan videolar da izlenebilecek.

Etiketler: gürsel küsek, tarbil
Okunma Sayısı: 839
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı