Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 
 

Dünya

 

Sandıktan HAMAS çıktı

Filistin’de iktidardaki El Fetih’in üst düzey yetkilisi, yapılan seçimlerin ardından parlamentoda çoğunluğu sağladığı tahmin edilen Hamas’ın liderini arayarak tebrik etti.

Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, El Fetih yetkilisi Hüseyin El Şeyh’in, Hamas lideri İsmail Haniyeh’i aradığı ve seçimlerde elde ettiği sonuçlardan dolayı Hamas’ı kutladığı bildirildi.

Açıklama, El Fetih’in, seçimleri kaybettiğini kabul ettiğinin bir göstergesi olarak algılandı.

Öte yandan üst düzey Hamas yetkilisi Müşir El Masri, ‘’İsrail’i tanımanın veya masaya oturmanın gündemlerinde olmadığını’’ açıkladı.

Seçim sonuçlarının, Hamas’ın doğru yolda olduğunu ıspatladığını belirten El Masri, ‘’Halkımızı kandırmayacağız’’ dedi.

Bu arada, Radikal Filistinli örgüt Hamas’ın Filistin’de 10 yıl aradan sonra yapılan seçimlerde elde ettiği galibiyet, Fransız haber ajansı AFP tarafından ‘’siyasi deprem’’ olarak nitelendirildi. Silahlı mücadele veren ve Yahudi devletinin ortadan kaldırılmasını yana olan Hamas, yeni meclisin 132 sandalyesinin çoğunu kazandığını açıklarken, Başbakan Ahmed Kurey, istifasını sunduğunu ve yeni hükümeti Hamas’ın kurmasının beklendiğini söyledi.

İktidardaki El Fetih yetkilileriyse seçimlerde hezimete uğradıklarını kabul ederken, Hamas’ın liderlerinden olan ve örgütün seçimlerdeki liste başı İsmail Haniye, Hamas’ın dikkate değer bir zafer kazandığını, bölge ülkeleri ve uluslararası toplumun halkın tercihine saygılı olması gerektiğini söyledi. Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Hamas’ın bölgelerde en az 43 sandalye kazandığını, listeler düzeyinde de oyların yüzde 50’sinden fazlasını aldığını, bunun da mecliste en az 75 sandalye kazandıkları anlamına geldiğini belirtti.

İktidardaki El Fetih, 1996’daki seçimlerden sonra 88 sandalyeli eski mecliste 62 sandalyeye sahipti ve kurulduğu 1994’ten bu yana Filistin Yönetimi’nin bütün kurumlarıyla güvenlik mekanizmasını elindebulunduruyordu. ABD Başkanı George Bush, İsrail’in yıkılmasını isteyen tutumunu değiştirmediği sürece Hamas ile ilişki kurmayacaklarını söylemiş, İsrail Başbakan Vekili Ehud Olmert de, Hamas’ın rol aldığı bir Filistin yönetimine güvenemeyeceklerini belirterek, ‘’Mevcut şekliyle İsrail’in yok edilmesi çağrısında bulunan bir terör örgütü konumunda olan Hamas’ın, silâhsızlanmadan Filistin yönetiminde rol oynamasını kabul edemeyiz’’ demişti.

Öte yandan, El Fetih, Hamas tarafından kurulacak koalisyon hükümetinde yer almayacağını açıkladı.

El Fetih’in üst düzey yetkililerinden Saib Erekat, Hamas tarafından kurulacak koalisyon hükümetinin ortağı olmayı reddettiklerini söyledi. Erekat, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Hamas’a hükümeti kurma görevi verileceğini, kendilerinin muhalefette kalarak partiyi tekrar yapılandıracaklarını belirtti. Filistin’de yapılan seçimlerde çoğunluğu sağladığı tahmin edilen Hamas, El Fetih ile çalışmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Bu arada, Filistin’de yapılan seçimlerin ardından, ilk sonuçlara göre El Fetih’in seçimlere ilk kez katılan radikal örgüt Hamas’ın gerisinde kaldığının açıklanmasının ardından Başbakan Ahmed Kurey’in istifasının kabul edildiği bildirildi. Filistin Yönetimi başkanlığından yapılan açıklamada, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın, Kurey’in istifasını kabul ettiği ve yeni hükümet kurulana dek görevde kalmasını istediği belirtildi.

Başbakan Kurey ile birlikte bütün kabine üyeleri istifasını sunmuştu. Hükümetin seçim sonucunda istifasının, yasa gereği ve olağan bir durum olmasına karşın, zamanlaması ve seçim sonuçlarının henüz resmen açıklanmamasından ötürü sürpriz olarak karşılanmıştı.

Filistin yasalarına göre, Abbas’ın, hükümeti kurma görevini parlamentoda çoğunluğu ele geçiren partiye vermesi gerekiyor. Buna göre, 10 yıldır ilk kez düzenlenen seçimlerin ardından Hamas’ın hükümeti kurmasının beklendiğini belirtiliyor.

Annan: Silâhı bırakmalılar

BM Genel Sekreteri Kofi Annan, Filistinseçimlerinde radikal Filistinli örgüt Hamas’ın zafer elde etmesi hakkında, ‘’Demokratik süreçte yer almak isteyen her örgüt silâhsızlanmalı’’ yorumunda bulundu. Davos’ta Dünya Ekonomi Forumu toplantılarına katılan Genel Sekreter Annan, Reuters televizyonuna verdiği demeçte, ‘’Hamas’ın Filistin hükümetinde yer almak istemesi durumunda şiddetten vazgeçmeli mi?’’ yönündeki soruyu, şöyle cevapladı:

‘’Demokratik süreçte yer almak isteyen her örgüt, eninde sonunda silâhsızlanmalı çünkü silâh taşıyarak demokratik sürece katılmak ve parlamentoda bulunmak önemli bir çelişki. Eminim onlar da (Hamas) bunudüşünüyordur.’’ Hakkıyla seçimi kazanan Filistin hükümetiyle çalışmayı çok istediğini ifade eden Annan, seçimlerin organize edilişini tebrik etmek için Filistin lideri Mahmud Abbas’ı aradığını kaydetti.

Berlusconi: Dehşete düştüm

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Filistin seçimlerinde radikal örgüt Hamas’ın zaferinden dehşete düştüğünü söyledi. Berlusconi, bir televizyona verdiği demeçte, ‘’Haberler doğruysa ne yazık ki bu çok çok olumsuz olacaktır’’ dedi. Başbakan Berlusconi, ‘’İsrail ile Filistin arasında barışa dair bütün umutlarımız geriye gidecek. Nihai sonucun farklı olmasını umalım’’ diye konuştu. İtalya’nın Arap yanlısı tutumunu değiştiren Silvio Berlusconi, İsrail’in yakın müttefiki konumunda bulunuyor.

İngiltere Başbakanı Tony Blair’in sözcüsü, seçimi değerlendirirken, ‘’Londra’nın ancak terörden vazgeçenlerle görüşeceğini’’ söyledi.

27.01.2006


 

Pentagon’la muhabere yapan subaylar yakalandı

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Jose Vicente Rangel, bazı askerî yetkililerin, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’a bilgi gönderirken yakalandığını söyledi. Washington’a gönderilen bilgilerin önem derecesi hakkında bilgi vermeyen Rangel, yakalanan yetkililerin gözaltına alındıklarını belirtti.

Caracas’taki Miraflores Devlet Başkanlığı Sarayı’nda gazetecilere konuşan Rangel, bilgi aktaran yetkililerin üst düzey olmadıklarını kaydetti, ancak sayıları hakkında bilgi vermedi.

Rangel, askerî yetkililerden bazılarının ülke dışına kaçmış olabileceğini, bazılarının da ABD’nin Caracas Büyükelçiliği ile temas halinde olduklarından şüphelenildiğini söyledi.

Büyükelçilik Sözcüsü Brian Penn, konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

27.01.2006


 

Alpogan: Batı sabırlı olmalı

Washington’u ziyaret etmekte olan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, İran’ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarda ABD ve Batılı ortaklarının sabırlı olmaları gerektiğini söyledi.

Alpogan, Amerikan Bloomberg Ajansı’na verdiği demeçte, Batı ülkelerinde oluşan kriz ortamının ve Tahran’a yöneltilen sert uyarıların, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın konumunu güçlendirdiğini ve taviz verilmesini zorlaştırdığını söyledi.

Alpogan, yaklaşan bir tehdit sezen İran halkının, bu ortamda Ahmedinejad’ın etrafında toplandığını belirtti. İran’ı nükleer silahlar konusunda caydırmayı amaçlayan diplomatik çabaların zaman alacağına dikkati çeken Alpogan, ABD ve Batılı ortaklarına sabır tavsiye etti.

27.01.2006


 

Benazir Butto için kırmızı bülten

İnterpol, Pakistan’ın eski Başbakanı Benazir Butto ile kocasının tutuklanması için kırmızı bültençıkardı.

İnterpol sözcüsü Rachel Billington, Pakistan yönetiminin talebi üzerine, yolsuzluk suçlamasıyla, eski başbakan ve kocası Asıf Ali Zerdari için kırmızı bülten çıkarıldığını söyledi. Pakistan İçişleri Bakanı Aftab Ahmedhan Şerpao, hükümetin, kırmızıbülten çıkarması için İnterpol’e çağrıda bulunduğunu belirtmişti. Pakistan’da 1990’lı yılların başlarında başbakanlık görevini yürüten Butto, İngiltere ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde sürgün hayatı yaşıyor.

27.01.2006


 

ABD, İran’ın yumuşamasını yeterli bulmuyor

İran’ın nükleer konulardaki başmüzakerecisi Ali Larijani, nükleer sorunla ilgili olarak ‘’Çin ile benzer görüşlere sahip olduklarını’’ söyledi.

Larijani, bir gün süren Çin ziyaretinin sonunda, İran’ın Pekin Büyükelçiliği’nde Çinli ve yabancı gazetecilerin sorularını cevapladı. İranlı yetkili, Rusya’nın İran’ın uranyumunun Rus topraklarında zenginleştirilmesi yönündeki önerisinin yararlı olduğunu, ancak bu önerinin daha fazla incelenip tartışılması gerektiğini kaydetti.

Çin ile yakın görüşte olduklarını ifade eden Larijani, Çin’in de İran’ın da sorunun barışçı yollardan çözülmesi gerektiği görüşünü savunduğunu belirtti. Çinli yetkililerle istişarelerde bulunmak üzere Rusya ziyaretinin hemen ardından Pekin’e gelen Larijani, Dışişleri Bakanı Li Caoşing ve Devlet Müşaviri Tang Ciaşüen ile görüştü.

27.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın

Bütün haberler

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004