Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 27 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 
 

Ekonomi

 

Yapısal değişim şart

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye ekonomisinin önündeki asıl büyük meselenin, ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal değişimi sağlamak olduğunu söyledi.

Ömer Sabancı, TÜSİAD’ın 36. Genel Kurul toplantısında, Ankara’da yapılan Yüksek İstişare Konseyi toplantısında, Türkiye’nin öncelikli gündemini ortaya koyduklarını, 2006 yılının muhtemel gelişmeleri karşısında, rotasının düzgün tutulması gereğine ilişkin görüşlerini dile getirdiklerini hatırlattı. Türkiye’nin enflasyonla mücadelede gösterdiği başarının tüm dünya tarafından takdirle karşılandığını, 2005’de enflasyon oranını yıllık yüzde 7,7’ye indirmeyi başaran Türkiye için, uluslararası piyasalarda, Maastricht kriterlerini 2008’de yakalayabileceği yorumları yapılmaya başlandığını belirten Sabancı, 2005 yılında GSMH’nın yüzde 3,1’ine gerileyen bütçe açığının, 2006 yılında yüzde 2,4’lük bir hedefle AB’nin yüzde 3’lük limitinin altına düşeceğine işaret etti.

“FAİZLERDE KESKİN

DÜŞÜŞLER BEKLEMEK

GERÇEKÇİ DEĞİL”

‘’Kamunun iç borç stokunun ve kısa vadeli borç oranının hâlâ yüksek olması bir problem olma özelliğini korumakla birlikte, önümüzdeki dönemde borçlanma şartlarının yavaş da olsa iyileşmeye devam etmesi beklenmelidir’’ diyen Sabancı, faizlerin Avrupa ortalamalarına yaklaşmasının biraz daha zaman alacağını kaydetti.

Türkiye ekonomisinin önündeki asıl büyük meselenin, ekonominin ihtiyaç duyduğu yapısal değişimi sağlamak olduğunu belirten Sabancı, büyümeye paralel olarak, ithalatın da artması ve cari açığı beklenenin çok ötesine taşımasının salt bir kur meselesine indirgenmemesini, ekonomik yapı ve sanayileşme stratejisi bağlamında da ele alınmasını istedi. (aa)

27.01.2006


 

Türkiye, un ihracatında dünya birincisi

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (USF) Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, 2005 yılında 2 milyon 40 bin ton un ihracatı gerçekleştiren Türkiye’nin dünya birincisi olduğunu açıklarken, ‘’25 AB ülkesinin toplam ihracatını geçtik. Gurur duyuyoruz’’ dedi.

Özmen, tarımın buğday ayağında ancak kendine yetebilen ve hatta kaliteli buğday konusunda 2004 yılına kadar ithalat yapan Türkiye’nin, 2005’de çok ilginç bir yıl yaşadığını vurguladı. Özmen, 2005 yılı içerisinde 1 kilogram bile buğday ithal etmeden 2 milyon 40 bin ton un ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi. Daha önce dünya un ihracatında ikinci sırada yer alan Türkiye’nin 2005 sonu itibarıyla un ihracatı hedefinin 2 milyon ton olduğunu ifade eden Özmen, hedefi de aşarak ihracatta dünya birinciliğine yükseldiklerini vurguladı. (aa)

27.01.2006


 

Doğalgaz krizi İzmit’i vurdu

Doğalgaz kısıntısı sebebiyle gazı kesilen İzmit’teki fabrikaların üretimi geçici bir süre durdu.

Başbakan Erdoğan ve Enerji Bakanı Hilmi Güler’ın doğalgazda bir sıkıntı olmadığını söylemesine karşın İzmit’te 21 dev fabrikanın doğalgazı Botaş ve İzgaz’ın talimatı ile kesildi. Doğalgazı kesilen fabrikalar arasında Ford Otomotiv, Brisa ve Good Year, Hyundai, Çelik Halat, Kartonsan gibi dev kuruluşlar bulunuyor.

İZGAZ Genel Müdürü İmad Erdoğan, bu sıkıntının geçici bir tedbir olduğunu, bundan sonrası için böyle bir sıkıntının sözkonusu olmadığını belirtti. Erdoğan, sanayideki problemin giderildiğini, konutlarda ise bir problem olmayacağını belirtti.

Doğalgaz gelişinde düşüş var

Gazetecilerin ‘’doğalgazdaki son durumla’’ ilgili sorularını cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, şunları kaydetti: ‘’Gerek Ukrayna’dan, gerekse İran’dan gelen gazda bir miktar düşüş oldu. Bunu belli bir strateji ile dengelemeye çalışıyoruz. Aldığımız tedbirlerle şu anda bir sıkıntı yok, ama dakika dakika bunu takip ediyoruz ve halkımıza yansıtmamaya çalışıyoruz’’

Avrupa’nın son yılların en soğuk günlerini yaşadığını ifade eden Güler, ‘’Bizde, şu anda aldığımız önlemlerle, bir problem gözükmüyor. Tabiî doğalgaz dışa bağımlı bir yakıt olduğu için bu noktada özellikle geçiş yaptığı ülkelerde aşırı bir tüketim var.’’ diye konuştu. (aa)

27.01.2006


 

30.1 milyar metreküp doğalgaz tüketeceğiz

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) tahminine göre, bu yıl Türkiye’nin tüketeceği toplam doğalgaz miktarı 30.1 milyar metreküp olacak.

Söz konusu rakamın elektrik karşılığı ise 320 milyar 264 milyon kilovatsaati buluyor. (aa)

27.01.2006


 

Tüpraş ve Tekel’de eylem

TÜPRAŞ’ın özelleştirme kapsamında bugün Koç grubuna devredilecek olan Batman Rafinerisi işçileri eylem başlattı.

Tekel işçileri de Adana ve Malatya fabrikalarının kapatılmasını protesto etmek amacıyla bir günlük işyerlerini terk etmeme eylemi yapacak.

27.01.2006


 

Bereket yağdı, çiftçi sevindi

Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, geciken yağışların Ocak ayında gelmesi ile birlikte tarımda kuraklık riskinin ortadan kalktığını söyledi.

Kepkep, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan illerde, Kasım ve Aralık aylarında yağışların çok yetersiz olduğunu, Ocak ayındaki yağışların ise kuraklık endişesi içerisinde olan çiftçileri sevindirdiğini ifade etti.

Hububat-bakliyat ekili alanların tamamen suya doyduğuna dikkati çeken Kepkep, ‘’Kasım ve Aralık aylarının kurak gitmesi, çiftçileri endişelendirdi. Ancak, bu aylarda geciken yağışların Ocak ayında gelmesi ile birlikte, bölge çiftçisi rahat bir nefes aldı. Şu anda, bölgede ekili alanlarda hiçbir olumsuz durum yok. Yağış miktarı yeterli, toprak suya doymuş durumda, hava sıcaklıkları da tarım için olumlu bir noktada bulunuyor’’ diye konuştu. (aa)

27.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın

Bütün haberler

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004