Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Rice: Şiddet hemen bitmez

BM Güvenlik Konseyi’nin, Lübnan ile ilgili karar tasarısını oylamadan önce konuşan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, kimsenin, kararın kabulünün bölgedeki tüm şiddeti bir anda ortadan kaldırmasını beklememesi gerektiğini belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Rice, şimdi önemli olanın, kararın uygulanması olduğunu belirterek kalıcı bir barışın şartlarının zaman içinde oturacağını ve sorunun siyasi olarak çözümü için diplomatik çabaların asıl şimdi başlayacağını söyledi.

ABD’nin Lübnan’a yardımını 50 milyon dolara çıkaracağını belirten Rice, diğer ülkelerden Lübnan’ın içişlerine karışmamaları çağrısında da bulundu. Rice, “bugün her ülkeden, özellikle İran ve Suriye’den Lübnan’ın egemenliğine ve uluslar arası topluluğun iradesine saygı göstermelerini bekliyoruz’’ dedi. Rice, Lübnan’daki BM barış gücünün, yeni görevleriyle birlikte 7 katı kadar artacağını, asker sayısının 2 binden 15 bine çıkacağını kaydetti.

/ NEW YORK

13.08.2006


 

Yine katliam, yine özür

İsrail savaş uçakları Lübnan’ın güneyinde bombardımandan kaçan sivillerin bulunduğu yüzlerce araçlık bir konvoya füze saldırısı gerçekleştirdi.

Saldırıda en az 7 kişi öldü, 36 kişi de yaralandı. İsrail ordusu ise yine mülteci konvoyuna gerçekleştirilen saldırıdan üzüntü duyduğunu iddia etti.

Görgü şahitleri ve sağlık görevlileri, dün sabah saatlerinde Mercayun köyünden hareket eden konvoyun, Lübnan’ın doğusundaki Kefraya köyü yakınında füze saldırısına maruz kaldığını bildirdi. Ölenler arasında bir Kızılhaç çalışanının da bulunduğu belirtildi. İsrail ordusu ise, mülteci konvoyuna düzenlediği saldırıdan dolayı üzüntüsünü bildirdi.

Saldırıyı doğrulayan İsrail ordusu, saldırının ‘’yanlış bir kanı’’ üzerine düzenlendiği ve ordunun silahsız kişilere verilen her türlü zarardan üzüntü duyduğunu savundu. Ordudan yapılan açıklamada, konvoyun araçlarda silah kaçırıldığından şüphelenilmesi üzerine bombalandığı kaydedildi.

/ BEYRUT

13.08.2006


 

Tony Blair’e radikalizmi durdur mektubu

İngiliz Müslüman örgütler, Londra hükümetinin Irak ve Lübnan’da izlediği siyasetin radikalizmi arttığını savundu.

İngiltere’de önde gelen Müslüman örgütler ve siyasetçiler, Amerika’nın Irak, Afganistan ve Lübnan politikalarına destek veren İngiltere Başbakanı Tony Blair’e bir mektup gönderdi. Örgütler ve siyasetçiler, Blair’in izlediği siyasetin ülkesinde ve diğer yerlerdeki sivilleri büyük bir tehlikeye soktuğunu yazdı.

The Times gazetesinde çıkan mektupta, “Irak’taki fiyasko ve Orta Doğu’da sivillerin saldırılara hedef olmasının engellenememesi bu bölgedeki sivilerin hayatını riske sokmakla birlikte bizi de tehdit eden radikalizmin işine yarıyor” denildi.

Blair’in sokağın önünde eylem

Bu arada İngiltere’de savaş karşıtları, İsrail’in Lübnan ve Filistin’e saldırılarını durdurması için eylem yaptı. Londra’nın merkezi bölgelerinden olan Westminister’de Başbakan Tony Blair’in evinin bulunduğu sokağın önünde toplanan savaş karşıtları, Lübnan ve Filistin’deki savaşların durdurulması için dün de eylem yaptı. İngiliz, Arap, Müslüman, Hristiyan, genç yaşlı, çocuk, yaklaşık bin kişi, Blair’i İsrail’in sürdürdüğü savaşa karşı tepkisizliği nedeni ile eleştirerek, “Terörist Blair”, “Terörist Bush”, “Savaşı durdurun”, “Hemen şimdi ateşkes”, “Lübnan ve Filistin’e Barış” gibi sloganlar attı. Eyleme çok sayıda çocuk da sloganlar atarak destek oldu. Eyleme katılan Yahudi kökenli Jacob Wiaz; “İsrail tarafından yapılan tüm bombalamalara ve öldürmelere karşı gerçek Yahudi karşıtlığını göstermek için geldik. Masum Lübnanlıları, Gazzelileri ve Filistin vatandaşlarını İsrail’e karşı desteklemek için buradayız” dedi.

/ LONDRA

13.08.2006


 

ABD, İsrail'e “Misket roketi” verecek

ABD hükümetinin, İsrail’e M-26 ‘’misket roketi’’ satma niyetinde olduğu öne sürüldü. New York Times Gazetesi’nin yazdığına göre İsrail hükümeti, Lübnan’da Hizbullah mevzilerine karşı parça etkili M-26 roketlerini kullanmak istiyor.

Gazeteye açıklama yapan bir yetkili, İsrail’e ‘’misket roketi’’ satışına yakında onay çıkabileceğini söylerken, başka yetkililer, roketlerin sivil kayba da yol açacağını, bunun da diplomatik çabalara zarar vereceğini düşünen ABD Dışişleri Bakanlığı’nın satışı erteleyebileceğini bildirdi. Dışişleri ve savunma bakanlıklarının sözcüleri ise, haberle ilgili yorum yapmadı.

Gazete, İsrail’in 1982’de Lübnan’ı işgal ettiği sırada kullandığı bu silahların sivillerin ölümüne yol açmış olduğunu hatırlattı. Ayını dolduran İsrail-Hizbullah çatışması, Lübnan’da 1000’den fazla sivilin yaşamına mal olmuş bulunuyor. M-26 roketi, kısa menzilli antipersonel silahı olarak tanımlanıyor. Roketin içinde bulunan el bombası benzeri yüzlerce mini bomba, roketin patlamasıyla geniş bir alana dağılarak infilak ediyor.

/ WASHINGTON

13.08.2006


 

Rişaf köyünde 15 sivil öldü

İsrail’in güney Lübnan’ın Rişaf köyünde düzenlediği saldırıda 15 sivilin öldüğü bildirildi.

Lübnanlı güvenlik yetkilileri, İsrail savaş uçaklarının, sınırın 14 kilometre kadar içlerinde bulunan Rişaf köyündeki bazı evleri vurduğunu belirtti.

Güvenlik yetkilileri, savaş uçaklarının, Rişaf köyüne, askerlerle Hizbullah arasında civarda çıkan şiddetli çatışmalardan sonra füze saldırısı düzenlediğini, saldırıda can kayıpları olduğunu bildirmiş, ancak rakam vermemişti.

/ BEYRUT

13.08.2006


 

Lübnan'da can kayıpları devam ediyor

İsrail’in, Lübnan’a düzenlediği son saldırılarda da çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı bildirildi.

Lübnan polisi, İsrail savaş uçaklarının günün ilk saatlerinden itibaren Lübnan’ı baştan başa bombaladığını bildirdi. Saldırılarda yine yerleşim birimlerinin ve alt yapı tesislerinin hedef alındığı belirtildi. Tyre kentinde bir köyün bombalanması sonucu çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği ve yaralandığı açıklandı.

Saldırılarda sahil şehri Sidon’daki bir elektrik santralinin havaya uçurulduğu, çok sayıda yol ve köprünün yıkıldığı ifade edildi.

İsrail saldırıları devam ettiği için arama kurtarma çalışmalarının yapılamadığı, ölü ve yaralı sayısının da tam olarak bilinemediği belirtildi. İsrail bombalarında son 24 saatte 11’i sivil 21 Lübnanlı hayatını kaybetti.

/ BEYRUT

13.08.2006


 

AB, BM'nin Lübnan kararından memnun

AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaları bitirmeyi öngören BM Güvenlik Konseyi kararından memnuniyet duyduklarını belirtti.

Lübnan’ın başşehri Beyrut’ta Başbakan Fuad Sinyora ve diğer Lübnanlı yetkililerle görüşen Solana, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Karara ulaşmak zaman almış olabilir ama şimdi karar Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle onaylandı. Umarım, iki ülkenin hükümetleri kararı kabul eder etmez ateşkes uygulanır’’ dedi. Konseyde önceki akşam onaylanan kararda çatışmanın durdurulması çağrısı yapılıyor ve 15 bin BM askerinin Lübnan’a konuşlandırılması öngörülüyor.

/ BEYRUT

13.08.2006


 

ABD: Kerkük'te kararı Irak halkı verecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ın Kerkük kentiyle ilgili sorunun, Irak halkının karar vereceği bir konu olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tom Casey, Kerkük sorununun hatırlatılması üzerine, gazetecilere açıklamasında, “bu, Irak halkının karar vereceği bir konu. Irak anayasasında bunun yapılabilmesine yönelik bir süreç var’’ dedi. Casey, ‘’Irak’ta halkın bununla ilgili birçok kaygısı bulunuyor. Sanırım bizim rolümüz ve uluslar arası topluluktaki diğerlerinin rolü, Iraklılar ülkedeki bütün toplumlar için çalışacak bir çözüm bulmaya uğraşırken onları desteklemek olmalı’’ diye konuştu.

Sözcü, İngiltere’de ortaya çıkarılan uçaklara terörist saldırı planlarına ilişkin bir soruya da ‘’hangi din veya etnik gruptan gelirlerse gelsin teröristler teröristtir ve terörizmin dünyamızda yeri yoktur’’ cevabını verdi.

/ WASHINGTON

13.08.2006


 

‘Barış annesi” hastaneye kaldırıldı

Oğlunu Irak savaşında kaybetmesinin ardından savaş karşıtı görüşlerini eyleme dönüştüren ve sivil barış hareketinin önderi haline gelen ‘’Barış Annesi’’ Cindy Sheehan, vücudunun aşırı sıvı kaybetmesi üzerine hastaneye kaldırıldı.

Yakınları, ABD Başkanı George Bush’un tatilini geçirdiği Texas’taki çiftliğinin önünde tekrar kamp kuran ve 38 dereceye yükselen hava sıcaklığına rağmen eylemine devam eden Sheehan’ın yorgun düştüğünü ve Providence Sağlık Merkezi’ne kaldırıldığını söylediler. 24 yaşındaki oğlu Casey Irak’ta öldükten sonra savaş karşıtlığının bayrağını yükselten Sheehan, birçok eylem yaptıklarını ve artık daha fazlasını yapmaları gerektiğini belirterek sıvı almayı reddedeceğini söylemişti.

/ WACO

13.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004