Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Türkiye lider olsun

ABD’deki Doğu Connecticut Eyalet Üniversitesi Profesörü Christopher Vasillopulos, ‘’Türkiye, bir konfederasyon içinde tüm Türkî devletlere liderlik etmeli. Bu liderlik Türkiye’nin dış politikasının önemli bir kısmını oluşturmalı’’ dedi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünün daveti üzerine Ankara’ya gelen Vasillopulos, sorular üzerine ‘’Türki devletlerin, Türkiye’nin öncülüğünde ekonomik birlik ya da konfederasyon kurması’’ yönündeki teklifini anlattı. Vasillopulos, ‘’Bu ülkelerde aynı dil konuşuluyor ve çıkarlar ortak. Böyle bir Türkiye, AB için daha da çekici olurdu’’ diye konuştu.

Bu tür bir konfederasyona dahil olduğu takdirde Türkiye’nin AB’ye sadece büyük bir nüfusla değil, aynı zamanda enerjiyle de gireceğine işaret eden Vasillopulos, ‘’Türki konfederasyon, AB’ye bir alternatif değil, Türkiye’nin üyelik sürecini tamamlayıcı bir unsur olacaktır’’ dedi.

Avrupalıların henüz Türkiye’yi anlayamadığına inandığını belirten Vasillopulos, Türkiye’nin Avrupa’ya başta genç nüfus ve askeri alanda destek olmak üzere pek çok konuda katkıda bulunabileceğini kaydetti.

“KENDİSİNİ PKK’YA KARŞI

KORUMAK TÜRKİYE’NİN HAKKI’’

Türkiye’nin terörle mücadelesine de değinen Vasillopulos, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’ya yönelik muhtemel bir sınır ötesi operasyonunun ‘’kabul edilebilir’’ olduğunu söyledi. ‘’Kendisini PKK’ya karşı korumak Türkiye’nin hakkıdır’’ diyen Vasillopulos, saldırı altındaki bir ülkenin korunmasının kesinlikle meşru olduğunu ifade etti.

“PKK KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR”

Vasillopulos, ‘’İsrail kendisini savunmakta ne kadar haklı bulunuyorsa Türkiye’nin kendisini savunması da o kadar haklı bulunabilir. Uluslararası politikada bazı çifte standartlar var, tek standart uygulanmalı. Türkiye, aynı İsrail gibi savunma önlemleri alabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Irak’ın kuzeyinde sınırlı bir sınır ötesi operasyonunun kabul edilebilir olduğunu düşünüyorum’’ diye konuştu.

Vasillopulos, ‘’terör örgütünün, Türkiye’deki Kürtleri temsil etmediğine, terörist PKK ile Türkiye’deki Kürtlerin birbirleriyle karıştırılmaması gerektiğine’’ de işaret etti.

KIBRIS’TA İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Kıbrıs sorununa ilişkin soruları da cevaplayan Vasillopulos, ‘’iki devletli çözüme karşı olmadığını’’ söyledi. Vasillopulos, ‘’Bu güne kadar, ilişkilerde daha esnek olan tarafın Türk tarafı olduğuna inanıyorum’’ dedi.

“BÖLGENİN TÜMÜ NÜKLER

SİLAHLÂRDAN ARINMALI”

İran’ın nükleer programına ilişkin soruya karşılık da Vasillopulos, ‘’ABD’nin bölgenin tümünün nükleer silahlardan arındırılmasını sağlaması gerektiğini, aksi takdirde, İran’ın da nükleer programa sahip olma hakkı olacağını’’ kaydetti.

Siyaset Teorisi, Uluslararası İlişkiler ve Kamu Yönetimi alanlarında uzman olan Vasillopulos, Ankara’da çeşitli yuvarlak masa toplantılarına katıldı.

/ ANKARA

13.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Olmert: Teşekkürler Bush

  BM İsrail’e teslim

  Gül: Lübnan’a asker gönderebiliriz

  Önyargılar, Türkiye’yi tanımamaktan

  MOSSAD’ın kehanetleri

  Türkiye lider olsun

  Lübnan elçisi: Türk askeri çatışmaya girmesin

  İsrail’e sessiz kalan onlarla yargılanacak

  Barış için semah döndüler

  Keyfî saldırı, bir istifa daha getirdi

  Genç iş adamları yeni seçim sistemi istedi

  Her şeylerini kaybettiler

  İKÖ, 'Bilge Kral'ın mezarına saldırıyı kınadı

  677 hakim ve savcı görevinde yükseldi

  Kabin basıncı düşen uçak havaalanına döndü

  Aşırı sıcaklara dikkat!

  Baba-oğul yanarak can verdi

  Kimlik göstermeyen askerler polislerle tartıştı

  Vatandaş derdine BİMER'de çâre arıyor

  Meslekî eğitimde işbirliği

  Manşetimiz takdir topladı

  “Etobur örümcek” zararsız

  Gelibolu’da çöp temizliği

  Köye 300 yıl sonra yol geldi

  Hükümet okulları satacak

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004