Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

İsrail hıncını Filistin’den çıkarıyor

Lübnan’a saldırıları fiyaskoyla sonuçlanan İsrail, ateşkesin ardından Filistin’e saldırmaya başladı. İsrail askerleri, Batı Şeria’nın kuzeyindeki Askar mülteci kampına gerçekleştirdikleri saldırıda bir evi yıktılar, dört Filistinliyi de tutukladılar. Saldırı sırasında yaşlı bir kadın kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Askar mülteci kampındaki birçok evin etrafını saran İsrail askerleri, içerideki sakinlere dışarı çıkmalarını söyledikten sonra bir evi buldozerlerle yıktılar. Olaylar sırasında İsrail askerleriyle silâhlı Filistinliler arasında çıkan çatışma sonucu üçü kardeş dört Filistinli tutuklandı. Saldırı sırasında 70 yaşındaki bir kadın kalp krizi geçirerek öldü.

16.08.2006


 

İsrail kurulalı beri

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış’ı ziyaret eden Lübnan’ın Ankara Büyükelçisi George H. Siam, İsrail’in kuruluşundan itibaren barışa katkı sağlamadığını ve kanın durdurulması için herhangi bir faaliyet göstermediğini ifade etti. En gelişmiş silâhları kullanan İsrail ordusu tarafından çocukların katledildiğini anlatan Siam, “İsrail, asla barış için hiçbir şekilde çalışmayacak, saldırılarını durdurmayacaktır’’ şeklinde konuştu.

İsrail’in 60 yıldan beri ne güven ne de barış adına bir şey yaptığını ifade eden Siam, şöyle devam etti:’’Artık İsrail’in düşünme zamanı geldi. Oturup, düşünmesi lazım. Eğer bir doktor, hastasına 60 yıl boyunca aynı ilacı uygular ve fayda etmiyorsa oturup düşünmesi lazım. İsrail’in, 60 yıldır uyguladığı ilaç reçetesi, savaştan başka şey türetmedi. İsrail ve arkasındaki bütün güçler artık bilmelidir ki şiddetle hiçbir istikrar, barış sağlanamaz.’’

Siam, Kızılay başta olmak üzere Lübnan’a destek veren tüm kurum,

kuruluş ve sivil toplum örgütlerine Lübnan halkı adına teşekkür etti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mehmet Elkatmış ise Komisyonun bir süre önce olağanüstü toplanarak İsrail’in Lübnan’a saldırısını kınadıklarını anımsatarak, Lübnan halkının acılarını paylaştıklarını ve saldırıyı kınadıklarını bildirdi. Türkiye’nin her zaman Lübnan’ın yanında yer aldığını vurgulayan Elkatmış, ateşkesin sağlanmasının ardından yaraların sarılması için her türlü yardım ve desteğin verileceğini söyledi.

Lübnan Büyükelçisi Siam, TBMM Başkanı Bülent Arınç başta olmak üzere, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve üyeleri ile Türkiye-Lübnan Dostluk Grubu üyelerinin, Lübnan’a verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

‘’Lübnan, her zaman barışı destekleyen halkların desteğiyle yoluna devam etmiştir’’ diyen Siam, her zaman olduğu gibi bu krizde de Türkiye’nin Lübnan’ın yanında olduğunu kaydetti.

Türkiye, Lübnan halkının yanında

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Elkatmış ise ‘’Lübnan’da yaşanan katliâmın anlatılmasına, kelimelerin kifayet etmeyeceğini’’ ifade etti. Uluslar arası sözleşme ve anlaşmaların hiçe sayıldığına dikkati çeken Elkatmış, ‘’İnsanlık değerleri hiçe sayılıp, Lübnan işgal edilmiştir. Bu bir insansızlaştırma hareketidir. Binlerce kişi katledilmiş, milyonlarca insan yurdunu terk etmiştir. Bu saldırılara ‘2 askeri kurtarma operasyonu’ denilemez. Lübnan’daki yaraların sarılması, insanlığın görevidir. Türkiye, Lübnan halkının yanında, en ön saftadır’’ diye konuştu. Elkatmış, komisyon üyeleriyle birlikte en kısa sürede Lübnan’a giderek, yaşanan dramı yerinde görmek istediklerini söyledi. Elkatmış, gazetecilerin Lübnan’a asker gönderilmesine ilişkin sorusu üzerine ‘’Türkiye’nin asker göndermesine taraftarım’’ diye cevap verdi. Asker gönderilmesi konusunda, gerekenin yapılacağını ifade eden Elkatmış, ‘’Herkesin görüşü değişik olabilir. Tabiî, şartların oluşması gerekir. Ben şahsen taraftarım’’ dedi.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Acılar hâlâ taze

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan 17 Ağustos 1999 yılındaki 7.4 büyüklüğündeki Marmara Depremi’nin üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen acılar tazeleğini koruyor.

Kocaeli ile birlikte Sakarya, Yalova, İstanbul, Bolu, Düzce, Bursa, Eskişehir, Zonguldak ve Tekirdağ illerinin de etkilendiği depremin yaraları büyük ölçüde sarıldı ama acılar hala canlı. Yalova Belediye Başkanı Barbaros Binicioğlu da 17 Ağustos Marmara Depremi’nin, yüzyılın felaketi olduğunu ifade ederek, ‘’Üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen hemşehrilerimizi, yakınlarımızı kaybetmenin acısı hala içimizde taptaze duruyor’’ dedi.

Deprem kayıplarını anarken, onlara Allah’tan rahmet yakınlarına sabırlar dilediğini belirten Binicioğlu, şunları kaydetti: ‘’Acılarımızı unutmadan, deprem gerçeğini hiçbir zaman göz ardı etmeden gelecekle ilgili planlarımızı uyguluyoruz. Bu noktada duygusal davranmak, hele hele siyasi davranmak kesinlikle söz konusu olamaz.

Çünkü söz konusu olan insan hayatıdır. Gelecekte daha güvenli bir Yalova kenti oluşturmak için yoğun çaba içindeyiz. Bunun yanı sıra alınması gereken acil tedbirleri alıyoruz. Her an hazırlıklı olmak gerektiğinin bilincindeyiz.’’

/ ANKARA

16.08.2006


 

ABD’den PKK’ya silâh bırak çağrısı

ABD, terör örgütü PKK’ya ‘’eylemlerini sona erdirme ve silahlarını bırakma’’ çağrısı yaptı.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliğinden edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean Mccormack, yaptığı yazılı açıklamada, terör örgütü PKK’nın Türkiye’ye karşı başlattığı terör eylemlerinin 22’inci yıldönümü olduğunu hatırlatarak, PKK’yı terörist eylemlerini sona erdirmeye ve silahlarını bırakmaya davet ettiklerini belirtti.

Açıklamada, PKK terörünün 15 Ağustos 1984 tarihinden bu yana 30 binden fazla Türk güvenlik mensubu ve sivilin ölümüne yol açtığı belirtilerek, terörist Abdullah Öcalan’ın 1999’da yakalanmasından sonra birkaç yıl ara veren PKK terörizminin 2004 yılında tekrar baş gösterdiği ve bugüne kadar 500 sivil ve güvenlik mensubunun hayatına mal olduğu kaydedildi. Mccormack, ‘’Bu şiddet, Türk ve bölge halkları için daha demokratik ve güvenli bir gelecek ihtimalini zayıflatmakta ve PKK’nın, temsilcisi olduğunu iddia ettiği Türkiye’nin Kürt kökenli vatandaşlarının beklentilerini önemli ölçüde geriletmektedir’’ ifadelerini kullandı.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Şırnak’ta çatışma: İki şehit

Şırnak’ta Gabar Dağı’nda PKK üyeleri ile güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 2 asker şehit oldu. Bölgede geniş kapsamlı tedbirler alındı.

Öte yandan Hakkari’nin Yüksekova ilçesindeki operasyonda, 5 kilo plastik patlayıcı ele geçirildi. İstihbarat faaliyeti yürüten Emniyet Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezinde, O.S. yönetimindeki aracı durdurarak, arama yaptı. Bagaj kısmında 5 kilo plastik patlayıcı bulunan araçtaki, O.S, L.K. ve K.H. gözaltına alındı.

İlçe Kaymakamı Uğur Kalkar, gözaltına alınan 3 kişinin Emniyet Müdürlüğü’ndeki sorgusunun devam ettiğini belirterek, ‘’Patlayıcının ne tür bir eylem planında kullanılacağı konusu araştırılıyor.’’ dedi.

/ ŞIRNAK

16.08.2006


 

‘Koçaryan, yargılansın’

Lahey Türklere Soykırımı Araştırma Vakfı Başkanı M. Sefa Yürükel, Hocalı katliamından dolayı Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın yargılanması gerektiğini söyledi.

Yürükel, yaptığı açıklamada, Batının tetikçiliğini yapan Ermenilerin 1915’de Doğu Anadolu Bölgesi’nde 600 bin Türk’ü şehit ettiğini aynı zihniyet ile 1992’de Azerbaycan Hocalı’da katliâm yaptıklarını ifade etti.

Hocalı katliamının bir insanlık suçu olduğunu ve bundan Koçaryan’ın sorumlu olduğunu anlatan Yürükel, ‘’Koçaryan, İnsan Hakları Mahkemesinde yargılanmalıdır’’ diye konuştu.

/ IĞDIR

16.08.2006


 

Yurt çocuklarının, öncelikli yeri ailelerinin yanı

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, maddî imkânsızlıklar sebebiyle aileleri tarafından kurumlara bırakılan çocukları, öncelikle ailelerinin yanlarına döndürmeyi planladıklarını söyledi.

Çubukçu, Aksaray’da ilk olarak Vali Sebati Buyuran’ı makamında ziyaret ederek, kendisinden bakanlığıyla ilgili Aksaray’da yapılan faaliyetler hakkında bilgi aldı. Türkiye’de sosyal hizmetler alanında çok kapsamlı bir değişim sürecinin yaşandığını belirten Çubukçu, fiziki yapıdaki değişikliklerden daha çok sistem ve hizmet anlayışını değiştirmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Çocukların barınma hizmetlerinde aile odaklı hizmet anlayışını önplanda tuttuklarını vurgulayan Çubukçu, ‘’Maddî olanaksızlıklar nedeniyle aileleri tarafından kurumlara bırakılan çocukları öncelikle, ailelerinin yanlarına döndürmeyi planlıyoruz. Kurumlardaki çocuklarını yeniden yanlarına almayı kabul eden ailelere, ayni ve nakdi yardımlar yapıyoruz’’ dedi.

/ AKSARAY

16.08.2006


 

Kıbrıs’tan Trabzon’a charter seferi başlıyor

Kıbrıs Türk Havayolları (KTHY), 1 Eylül’den itibaren Kıbrıs-Trabzon arasında uçak seferleri düzenleyecek.

Kıbrıs Ercan Havalimanı’ndan 1 Eylül’de başlayacak olan seferler öncesi, KTHY heyeti TÜRSAB Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök’ün davetlisi olarak bugün Trabzon’a bir gezi düzenledi.

KTHY Genel Müdürü Ahmet Derya, KTHY Ticaret Başkanı Mustafa Epgü, KTHY Satış Müdürü Nezire Rinter, KTHY Ankara Bölge Müdürü Süleyman Erol’dan oluşan heyet Trabzon’a gelerek, Ayasofya Müzesi gibi turistik merkezleri gezdi, TÜRSAB Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürgök’ten bilgi aldı.

Uçak seferleriyle ilgili olarak bilgi veren KTHY Satış Müdürü Nezire Rinter, Ercan-Trabzon Havalimanları arasında 1 Eylül’den itibaren haftada 2 gün uçak seferleri düzenleyeceklerini söyledi.

/ TRABZON

16.08.2006


 

Adlî Tıp yeni binasında

Adlî Tıp Kurumu Başkanı Keramettin Kurt, kurumun geçen haziran ayında Yenibosna’daki yeni hizmet binasına taşınmasının ardından iş verimliliğinin arttığını bildirdi.

Cerrahpaşa’daki eski hizmet binasından geçen haziran ayında Yenibosna’daki 46 dönüm arazi üzerine kurulu 20 bin metrekare kapalı alana sahip modern yapıya taşınan Adli Tıp Kurumunun Başkanı Keramettin Kurt, yeni hizmet binasındaki çalışmalara ilişkin sorularını cevapladı.

Kurt, ‘’Normalde taşınırken iş verimliliğinde düşüş yaşanması gerekir. Çünkü personelin yeni binaya taşınmak ve adaptasyon için harcadığı zaman ve emek asli görevlerine ayırdıkları süreyi azaltır. Fakat bu taşınma yoğunluğuna rağmen iş aksatılmadı ve bir önceki ay ile aynı iş yapıldı. Bu da bundan sonra daha fazla iş çıkacağını gösteriyor, verimliliğin arttığını gösteriyor’’ dedi. Yeni binanın, eskisinin yaklaşık 3.5 katı büyüklükte olduğunu belirten Kurt, ‘’Avrupa’daki emsalleri arasında en kompleks binaya sahibiz. Ayrıca yeni laboratuvarlar da kuruldu’’ dedi.

/ İSTANBUL

16.08.2006


 

Bakan Recep Akdağ: Sağlık hizmetleri, ertelenemez

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı ya da üniversite hastahaneleri dahil olmak üzere kamuya bağlı hastanelerde ek bir ücret talep ediliyorsa, vatandaşların bunu kesinlikle ödememesi gerektiğini belirterek, ‘’Sağlık hizmetleri, ertelenemez bir hizmettir ve bu hususta vatandaşımıza zorluk çıkarmaya hiçbirimizin hakkı yoktur’’ dedi.

Recep Akdağ, Bursa’da gerçekleştirdiği incelemelerin ardından

Kervansaray Termal Otel’de düzenlediği toplantıda, ildeki durumu değerlendirdi. Gazetecilere açıklama yapan Akdağ, Maliye Bakanlığı’nın, 1 Temmuz’da ayakta tedaviyle ilgili olarak yayınladığı tebliğe de değindi.

Akdağ, şunları kaydetti: “Gerek Sağlık Bakanlığı’nın, gerekse kamuya bağlı hastanelerde, üniversite hastaneleri dahil olmak üzere vatandaşımızdan ek bir ücret talep ediliyorsa vatandaşımız bunu kesinlikle ödememeli. Bu hususta gerekli yönetimlere de başvurarak hakkını aramalıdır. Vatandaşımızı herhangi bir zorlukla karşılaşırsa konuyu il valiliklerine kadar götürmelidir. Çünkü sağlık hizmetleri, ertelenemez bir hizmettir ve bu hususta vatandaşımıza zorluk çıkarmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Maliye Bakanlığı’nın 1 Temmuz tarihli tebliği, bizim kendi hastahanelerimiz için kabul edilebilir rakamlar içermektedir. Bu, devlet hastanelerinde ayakta hastalar için ortalama 25 YTL, bizim eğitim ve araştırma hastanelerimizde 40 YTL’dir. Hep ortalama rakamlardan bahsediyoruz. Üniversite hastanelerimizde ise onların özellikleri dikkate alınarak 60 YTL’lik bir rakam belirlenmiştir.’’

/ BURSA

16.08.2006


 

Memur masaya oturdu

2007 yılına ilişkin memurlarla hükümet arasında yapılacak toplu görüşmeler dün başladı. Toplu görüşmelere hükümet ile 11 hizmet kolunda yetkili memur sendikaları ve yetkili konfederasyon temsilcileri katıldı.

Toplu görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu memurları temsilen masaya oturdu. 1.5 milyonu aşkın memurun ücret ve diğer haklarının görüşüleceği topu görüşmeler 15 gün sürecek.

Bu süre içerisinde görüşmelerde mutabakat sağlanamaması halinde devreye Uzlaşma Kurulu girecek. Uzlaşma Kurulu hükümet ile sendikalar arasındaki görüşmeleri değerlendirerek bir rapor hazırlayacak. Ardından Bakanlar Kurulu, toplu görüşmelere vereceği kararla son noktayı koyacak. KESK, görüşmelerde hükümetten en düşüm memur maaşının bin 50 YTL, Memur-Sen ise en düşük memur maaşının bin 475 YTL olmasını talep edeiyor. Öte yandan, toplu görüşmelerde sendikalar 2006 yılına ilişkin enflasyon farkından oluşan yüzde 2.38’lik zammın da verilmesini isteyor.

Başkent Ankara’da 15 günlük toplu görüşme maratonu öncesinde sendikalardan KESK, Kızılay’dan toplu görüşmelerin yapılacağı Başbakanlık binasına yürüdü. Türkiye Kamu-Sen de aynı şekilde Başbakanlık binasına yürüyerek geldi.

Toplu görüşmelerde masaya hükümet adına Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin oturdu. Görüşmeler yeni Başbakanlık binasında saat 10.30’da başladı. Bakan Şahin’in, toplu görüşme öncesinde bir basın toplantısı düzenledi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, hükümet olarak toplu görüşme masasına, oluşan enflasyon farkını memurlara ödemenin kararlılığıyla oturduklarını belirterek, bu yıl da masadan mutabakat zaptı imzalanmış olarak kalkılmasını umduğunu söyledi. Memurların başta mali ve sosyal hakları olmak üzere çalışma koşularının ele alınacağı toplu görüşmelerin başladığını belirten Şahin, görüşmelerin hayırlı olmasını diledi.

Memur-Sen’in memurların 2006-2007 toplu görüşmelerini takip etmek amacıyla kurduğu ‘’Toplu görüşme Standı’’ açıldı. Sıhhıye köprüsünün altında açılan stand önünde toplanan ve ellerinde ‘’Memuruz haklıyız kazanacağız’’ ve ‘’Memur sandıkta hesap soracak’’ dövizleri bulunan sendika üyesi bir grup, çeşitli sloganlar attılar. Bu arada grubun gelişi sırasında parkta bulunan bir grup KESK üyesi, ‘’Devlet güdümlü sendikaya hayır’’ sloganı attı. Toplu görüşmelerin başlangıcı öncesinde, görüşmelere katılacak heyetteki üye sayısının tek taraflı belirlenmesini protesto ederek, görüşmelere katılmayan KESK heyeti, daha sonra toplantının yapıldığı salona gitti.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Sendika başkanları konuştu

Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşme masasında şimdiye kadar diğer sendikalarla tek yumruk olmak istediklerini ancak görüş ayrılıkları nedeniyle bunun başarılamadığını söyledi.

Aksu, memur maaşlarının yoksulluk sınırının üstünde olması gerektiğini ve bu gerçekleştiğinde bunun esnafa ve tüccara da yansıyacağını ifade etti. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetle yapılacak toplu görüşmelere, ‘’masada uzlaşmak için gittiklerini’’ söyledi.

Diyanet Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız ise, özerk bir Diyanet, seçilmiş bir başkan ve etkin din hizmeti istediklerini dile getirdi.

Bem Bir-Sen Genel Başkanı Turbay da, toplu görüşmelere toplu sözleşme anlayışıyla gittiklerini belirtti. Turbay, özellikle itfaiye ve zabıtalar için yıpranma payı istediklerini ifade ederek, “Sonucu belli olan bir masanın etrafına sıralanmak için değil, masanın sonucunu değiştirmek için gidiyoruz” şeklinde konuştu. KESK başkanı İsmail Hakkı Tombul üye sayısının tek taraflı belirlenmesine ilişkin tepkisini toplantı salonunda hükümet yetkilerine ileteceği belirtildi.

16.08.2006


 

Şehitliklere ziyaretçi akını

Tarihi ve turistik açıdan önemli bir yerleşim birimi olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki şehitlikler, yerli turist akınına uğruyor.

Özel turların yanı sıra kendi araçları ile de bölgeyi ziyaret etmeye gelen yerli turistler, özellikle Şehitler Abidesi ile diğer şehitlikleri gezerken duygusal anlar yaşıyor. Şehitliklerde dua ederken yıllar önce bu vatan için canlarını seve seve feda edenleri rahmetle andıklarını belirten vatandaşlar, “Burada gezerken duygulanmamak mümkün değil. Bu vatan için canlarını seve seve veren Mehmetçik’e minnet borcumuz var. Bu sebeple onları rahmetle anıyoruz. Kendilerine çok şey borçluyuz. Onların bu emanetini kanımızın son damlasına kadar korumaya söz veriyoruz. Onları unutmamız mümkün değil” dediler.

/ ÇANAKKALE

16.08.2006


 

Meslekî ara eleman nereden karşılanacak?

CHP Ankara Milletvekili Yılmaz Ateş, meslek lisesi ve enstitülerinin kapatılmasının ardından mesleki ara teknik eleman ihtiyacının nasıl ve nereden karşılanacağını sordu.

Ateş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, bazı meslek liselerinin vemeslek eğitim enstitülerinin artarda kapatıldığını ileri sürdü. Yılmaz Ateş, 45 yıldır ülkeye sağlık ara gücü elemanı yetiştiren Gevher Nesibe Sağlık Eğitim Enstitüsününün ardından konusunda tek olan 61 yıllık Anadolu Meteoroloji Meslek Lisesinin de kapatılma kararıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Hükümetin, meslek eğitimine bakışı ve bu konudaki hedefinin açıklanmasını isteyen Ateş, önergesinde şu sorulara yer verdi:

‘’Mesleki eğitimde yaşanan sorunların çözüm yolu meslek eğitimini ortadan kaldırmaktan mı geçiyor? Kapatılan meslek lisesi ve enstitülerin yeri nasıl ve ne şekilde doldurulacaktır? Mesleki ara teknik eleman ihtiyacını nasıl ve nereden karşılamayı düşünüyorsunuz? Hükümetiniz, bu güne kadar kaç meslek lisesi ve kaç eğitim enstitüsünü, hangi gerekçelerle kapatmıştır?’’

/ ANKARA

16.08.2006


 

Askerî mühimmatlar, ro-ro gemisine yüklendi

Mersin’in Silifke İlçesi’ne bağlı Taşucu Beldesi’ndeki NATO Limanı’na, ABD bandıralı “Virginian” adlı ro-ro gemisi geldi.

Adana’nın merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı İncirlik Beldesi’ndeki İncirlik Üssü’nden geçen hafta NATO Limanı’na TIR’larla getirilen askerî mühimmat malzemelerini almak üzere gelen “Virginian” adlı geminin limana yanaşmasıyla birlikte üzerlerinde USAF ve Explosives (patlayıcılar) yazılı 100’ün üzerinde konteynırlar yüklenmeye başlandı. Yükleme devam ederken Sahil Güvenliğe ait 4 tekne, açıkta güvenliği sağladı. 2 adet hücum bot da liman etrafında güvenlik tedbiri aldı.Yunanistan’ın Suda Bay Limanı’ndan geldiği bildirilen 156 metre uzunluğunda, 55 metre genişliğinde, 16.169 grostonluk Sealift Inc. şirketine ait roro gemisinin, yükleme işlemi tamamlandıktan sonra İtalya’ya gideceği öğrenildi.

/ MERSİN

16.08.2006


 

Afetlere hazırlık için siyasî irade şart

Ulusal Deprem Konseyi, Türkiye’nin afetlerin önlenmesi ve zararlarının azaltılması konusundaki kararlılığını siyasi irade olarak ortaya koyması ve geçen yıllardaki eksiklik ve ihmallerin bir an önce ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

Ulusal Deprem Konseyi’nin 17 Ağustos 1999 İzmit Körfezi Depreminin 7. yıldönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl vurguladıkları gibi deprem ve diğer doğal afet zararlarının azaltılması konusunda idari, yasal ve kurumsal alanlarda yeniden yapılanmada beklenen gelişmelerin arzulanan düzeyde gerçekleştirilemediği kaydedildi.

Deprem tehlikesinin belirlenmesine ve zararlarının azaltılmasına yönelik birçok önemli ve değerli bilimsel araştırma ve projeler yürütülmesine karşın (IDMP, ISMEP, MEER, Mikrobölgeleme projeleri gibi), bunların bilimsel nitelikleri ve uygulanabilme özelliklerinin irdelenmesinin çok kısıtlı olduğu belirtilen açıklamada, doğru bulgu ve kararların uygulamaya aktarılmasının da yeteri hızda yapılamadığı savunuldu. Projelerin başarıya ulaşmasında tekrarlardan ve ilgili kurumlar arası koordinasyonsuzluktan kaçınılmaması gerektiğine işaret edilen açıklamada, ayrıca, uygulamaları hızlandıracak ve hukuksal zemini hazırlayacak yasal alt yapının bir an önce oluşturulması gerektiği belirtildi.

Aşırı göçün, kentlerde plansız ve denetimsiz yerleşmelere dönüşmeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, başta deprem riski olmak üzere kentsel riskler ve ağır çevre sorunlarının arttığı kaydedildi.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Lübnan’a 13 TIR yardım

İHH İnsanî Yardım Vakfı, TGTV, MÜSİAD, ASKON, Ensar Vakfı gibi yüz otuz sivil toplum kuruluşunun destekleriyle hazırlanan yardım tırları Lübnan’a ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Gıda, giyim ve sağlık malzemeleriyle battaniye ve jenaratörden oluşan yardımları göndermek üzere yapılan basın açıklamasında stk’lar adına konuşan TGTV Başkanı Necmi Sadıkoğlu, İHH ile başlattıkları kampanyanın yüz tırdan oluşacağını belirtti.

Birliğe dâvet

İsrail’in asker kurtarma bahanesiyle başlattığı saldırılarda binlerce insanın öldüğünü, onbinlerce insanın yaralandığını, sakat kaldığını, bir milyon insanın da yerinden göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Sadıkoğlu, “Zalim İsrail ve destekçilerinin ölüm kusan bombaları ve savaş makinaları karşısında, evlerinden, yurtlarından olmuş çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve direnenlerle beraberiz. Yapılan bu zulmü şiddetle lanetliyoruz” dedi. Yapılan katliâm ve haksız savaş karşısında suskun kalan küresel aktörleri de şiddetle kınadıklarını belirten Sadıkoğlu, İslam ülkelerini de uyanışa, birliğe ve aksiyoner olmaya davet etti.

Arap-Türk düşmanlığı yok

Feshane Otoparkı’nda tırların hareketi öncesinde gerçekleştirilen basın açıklamasında, yıllarca Arap ve Türk düşmanlığının bilinçli bir şekilde üretildiğine değinen İHH İnsanî Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da, “Şimdi biz bu yardımlarla bir mesaj veriyoruz ve diyoruz ki, Arap ve Türk düşmanlığı yoktur, kardeşlik vardır” şeklinde konuştu.

Lübnan’da cephede şanlı bir direniş verildiğini ve manevi anlamda bir zafer kazanıldığını söyleyen MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat ise, “Bize düşen de güçbirliği yaparak onların ayakta kalmasını sağlamaktır” dedi. MÜSİAD olarak Lübnan ve Filistin’deki ikişer bin aileye yardım paketleri gönderdiklerini belirten Bolat, bu yardımların devam etmesi temennisinde bulundu.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

16.08.2006


 

Halkevleri’nden Filistin kampanyası

Halkevleri Genel Başkanı Abdullah Aydın, düzenleyecekleri “Yaşasın Filistin, Filistin Yaşasın” kampanyası kapsamında toplanacak ilaç, çocuk maması ve kuru gıdayı Filistin ve Lübnan’a ulaştıracaklarını söyledi.

Mülkiyeliler Birliği bahçesinde, bazı sivil toplumkuruluşları ile sendikaların temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Aydın, “Savaş, Filistinli çocukları ve anneleri sadece evsiz barksız, yersiz yurtsuz bırakmakla kalmıyor. Ne zaman, nerede düşeceği belli olmayan bombaların altında ölümü bekleyen halk, bir lokma ekmekten yoksun, ilâçsız, susuz en temel ihtiyaç maddelerine hasret yaşamaya ve direnmeye çalışıyor” dedi. Aydın, Filistin ve Lübnan halklarının mücadelesini desteklemek amacıyla başlattıkları kampanyayı bildiriler, film gösterileri ve yürüyüşlerle genişletmeye çalışacaklarını söyledi.

/ ANKARA

16.08.2006


 

Sultanahmet Camii girişinde patlama

Sultanahmet Camii girişindeki aydınlatma direği yanında patlama meydana geldi. Büyük bir gürültü ile meydana gelen patlamada herhangi bir can kaybı ve yaralanma olmadı.

Edinilen bilgiye göre, saat 11.45 sıralarında Sultanahmet Camii’nin Ayasofya’ya bakan giriş kapısı yakınındaki aydınlatma direğinini yanında bir patlama meydana geldi. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda polis ekibi sevk edildi. Camiye giriş ve çıkışlara izin vermeyen polis ekipleri, patlama çevresinde geniş güvenlik tedbiri aldı. İlk belirlemelere göre patlamaya ses bombasının neden olduğu sanılıyor.

/ İSTANBUL

16.08.2006


 

Ekmek parası için kuyularda titriyorlar

Afyonkarahisar’ın Sandıklı-Kızılören ilçeleri arasında kalan 2 bin 440 metre yükseklikteki Akdağ’daki kar kuyularından kar çıkaran köylüler, günde 40 YTL kazanabilmek için Ağustos ayında altmış metre derinlikteki kuyularda titriyorlar.

Bardağı sadece 30 Yeni Kuruşa satılan kar şerbeti için hayatlarını hiçe sayan ve yaklaşık 1,5 saat at üzerinde ve yürüyerek 2 bin 440 metre yükseklikteki Akdağ’a çıkan 54 yaşındaki Yusuf Kılıç, ölümüne oynadığı oyunu değil de kar kuyusundaki karların düzensiz kesilerek ziyan edilmesine üzülüyor. Mermer ocaklarını andıran kar kuyusuna hiç bir güvenlik tedbiri almadan inip çıkarken de 50 kilogram ağırlığındaki kar bloğunu çıkaran Kılıç, hayatlarının Allah’a emanet olduğunu söyledi.

/ AFYONKARAHİSAR

16.08.2006


 

Kazanlık Camii ilgi bekliyor

Bulgaristan’ın Eski Zara olarak da bilinen Stara Zagora şehrine bağlı Kazanlık ilçesindeki Kazanlık Şehir Camii’nin hali içler acısı.

Cuma namazını kılmak için camiiye giden halk, camiinin harabeye dönmüş halini görünce içlerinin sızladıklarını ifade ettiler. Kazanlık polis yetkilileri, şehirdeki 5 asırlık kültürel ve tarihî öneme sahip tek cami olan Kazanlık Camii’nin, son günlerde defalarca çeşitli saldırılara hedef olduğunu, olaylarla ilgili soruşturmanın sürdüğünü bildirdi. Kundaklama sonucu binanın cam çerçevelerin bir bölümünün yandığını belirten polis, kısa süre önce benzer eylemler sonucu caminin camlarının kırıldığı, duvarlarına gamalı haçlarla çeşitli nazi sloganlarının yazıldığını kaydetti.

Öte yandan, caminin içindeki mezarların açıldığı, mezar taşlarının kırıldığı gözlendi. Buradaki Müslüman halk, caminin restorasyonu için Türkiye’den yardım bekliyor.

Remzi DÖNMEZ

16.08.2006


 

“Bush” tişörtleri yok satıyor

Yönetmen Fatih Akın’ın, ABD politikalarını protesto etmek için ‘s’ harfi gamalı haç işareti olarak yazılmış ‘Bush’ tişörtü giymesi sebebiyle Almanya’da mahkemeye verilmesinin ardından, 3 yıldır raflarda duran Bush tişörtleri yeniden ‘yok’ satmaya başladı.

Balıkesir’in Bandırma İlçesi’nde tişört ve CD satan Future Sound isimli işyerinin sahibi Cansu Şıkyıldız, işyerlerinde son bir hafta içinde iki yüzden fazla ‘Bush’ tişörtü satıldığını belirterek, 3 yıldır depoda duran tişörtlerin müşterilerden yeniden ilgi görmeye başladığını söyledi. Tanesi 20 YTL’den satılan Bush tişörtlerini işyeri vitrinine de asan Şıkyıldız, “Bush tişörtleri dükkanımızda üç yıldır bulunuyor. Ancak bugüne kadar fazla satılmadığı için birçoğu elimizde kalmıştı. Fatih Akın’ın bu tişörtü giymesi nedeniyle mahkemeye verilmesinin ardından müşterilerimizden yoğun talep aldık. Son bir hafta içinde 200’den fazla tişört satıldı. ABD lideri Bush’un sert politikalarını protesto etmek ve tepki göstermek isteyenler, özellikle bu tişörtlerden alıyor. Sanılanın aksine tişörtler sadece gençler tarafından değil, her yaştan ve meslek grubundan kişiler tarafından da satın alınıyor. Müşterilerden gelen talepler karşısında biz de üretici firmaya yeni siparişler verdik” dedi.

‘Bush’ tişörtü giyen Bandırmalı Turgay Sevinç, ABD lideri Bush’un Ortadoğu’da yürüttüğü sertlik yanlısı politikalarını protesto etmek için tişörtü giydiğini söyledi.

/ BALIKESİR

16.08.2006


 

Deprem dâvâları hâlâ devam ediyor

Üzerinden 7 yıl geçtiği ve yaklaşık 4 bin kişinin hayatını kaybettiği Marmara depremi ile ilgili Sakarya’daki dâvâlar sürüyor.

Dâvânın merkezinde ise müteahhitler ve belediyeler var. Yerel mahkemenin verdiği bazı kararlar ise bir üst mahkemeden depremzede lehine dönüyor.

17 Ağustos 1999 depreminde en büyük kaybı Sakarya verdi. 4 bin kişi hayatını kaybetti. 6 binden fazla insan ise yaralandı. Bütün deprem bölgesinden çıkan 5 milyon ton enkazın yarısı Sakarya’dan çıktı. 24 bin konut yerle bir oldu, 20 bin konut hasar gördü. 5 bin 500 işyeri yıkıldı. Yıkılan konutlar ve işyerlerinin yenileri yapıldı, ama can kaybı geri getirilemedi. Bu sebeple depremin 7. yılını geride bırakıp 8. yılına girerken deprem ile ilgili yapısal dâvâlar devam ediyor.

17 Ağustos Marmara depreminde yaptırdıkları binaların yıkılması nedeniyle 44 kişinin hayatını kaybetmesinden sorumlu tutulan müteahhit ve belediye görevlileri hakkında yerel mahkemenin verdiği 650 YTL cezayı Yargıtay az bularak bozmuştu. Yargıtay’ın kararı bozma gerekçesi ise ‘’hakkaniyet kurallarına’’ uygun olmaması. Danıştay da depremzedelere tazminat ödenmesini reddeden yerel mahkemenin kararını bozdu. Dâvâlar şimdi yeniden görülüyor.

/ SAKARYA

16.08.2006


 

Dolu dolu bir yaz tatili

Demokrat Hanımlar Derneği Bursa Şubesinin Temmuz-Ağustos aylarında iki kur halinde düzenlediği yaz okulu programının birinci kur eğitimi tamamlandı.

7-14 yaş arası kız çocuklarına yönelik hazırlanan programda Risâle-i Nur, ilmihal, siyer, Kur’ân-ı Kerim, adâb-ı muaşeret, motivasyon, halk oyunları ve resim derslerinin yanında yüzme, piknik, jimnastik gibi aktiviteler de gerçekleştirildi. Bir aylık düzenlenen eğitim programı Yeni Asya Vakfı Bursa Şubesi salonunda düzenlenen müsamere etkinliği ile son buldu.

Yaz okulu programı süresince Kur’ân-ı Kerim hatmini tamamlayan dokuz öğrencinin hatim töreni yapıldı. Bir aylık eğitim süreci, hazırlanan sinevizyon gösterimi ile özetlenirken program ilâhî korosu ve hadis oratoryosu ile devam etti. 7-10 yaş grubundan oluşan minik öğrencilerin sunduğu step-show ve ardından 10-14 yaş grubundan oluşan büyük grubun sunduğu folklor gösterisi ilgiyle izlendi. Bir başka kültürel faaliyet de erkek öğrenciler için yapıldı.

Yeni Asya Vakfı Bursa Şubesi tarafından yaz tatili, kültürel ve sosyal faaliyetleri Temmuz ve Ağustos ayları olmak üzere iki dönem olarak planlandı. Faaliyetler için profesyonelliğin gerektirdiği, bilimsel veriler ışığında, pedagojik formasyona uygun bir planlama çerçevesinde program hazırlandı. Programda öğleden önce kültürel eğitim faaliyetlerine, öğleden sonrada sosyal ve sportif faaliyetlere yer verildi.

Öğleden önce öğrencilerin, temel dinî, millî, manevî ve ahlâkî eğitimlerine yönelik siyer, ilmihal ve görgü dersleri ile birlikte bilgisayar ve İngilizce dersleri verildi. Öğleden sonra ise yüzme, futbol, basketbol, piknik, şehir içi tarihi ve kültürel mekânların gezilmesi gibi sosyal ve sportif faaliyetler gerçekleştirildi.

Programda 45 kişilik öğrenci grubuna 15 kişilik sınıflarda, 3 grup rehberlik sorumlusu ve 8 kişilik eğitim kadrosuyla birebir faal bir eğitim ve rehberlik hizmeti verdi.

Bu programların amacı öğrencilerin tatil havasında bir eğitim görmeleri, hem eğlenip, hem öğrenmeleri, hem de grup içinde yaşayarak, dinî, millî, manevî ve ahlâkî eğitimlerine yönelik olumlu davranışlar kazanmalarıydı.

Programın 1. dönemi, öğrenci velilerinin de katılımıyla gerçekleştirilen; öğrencilerin dönem içinde öğrendiklerini sundukları, 40 Hadis ve vecize ezber okuması, ilâhiler, skeçler, kültürel ve sosyal faaliyetlerin yansıtıldığı sinevizyon gösterisinin yapıldığı ve öğrencilere ödül ve sertifikalarının verildiği bir programla son buldu.

YENİ ASYA / BURSA

16.08.2006


 

Gavs-ı Azam’ın torununa ziyaretçi akını

Hakkari’nin Şemdinli İlçesi’nde bulunan Abdulkadir Geylani Hazretleri’nin 11. kuşaktan torunu olan Seyit Taha Hazretleri’nin türbesi ziyaretçi akınına uğruyor.

Ramazan ayının yaklaşmasıyla, ilçe merkezine 25 kilometre uzaklıktaki Bağlar köyünde bulunan Seyit Taha Hazretleri’nin türbesine, Türkiye’nin her tarafından ziyaretçi geliyor. Yorucu ve meşakkatli bir yolculuktan sonra türbeye varan ziyaretçiler, duâ ediyor. Doğum tarihi kesin olarak bilinmeyen, Seyit Taha Hazretleri, 1853 yılında Bağlar köyünde vefat etti.

/ HAKKARİ

16.08.2006


 

ABD’lilerin ‘sema’ ilgisi

2003 yılından bu yana dünyanın pek çok ülkesinde 75 sema prog-ramı yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu’na en büyük ilgi ABD’de gösterildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, semanın, eskiden beri büyük ilgi gördüğünü ancak, UNESCO’nun semayı korumaya almasının ardından, bu ilginin bir kat daha arttığını söyledi. Semaya, yurt dışında genel olarak ilgiyi, Mevlânâ ve fikirlerini kitaplardan okuyan kişilerin gösterdiğini anlatan Belviranlı, yurt dışında gerçekleştirdikleri sema törenlerine katılanların büyük bölümünü de bu kişilerin oluşturduğunu belirtti.

Bugüne kadar gittikleri ülkeler arasında Semaya en büyük ilginin ABD’de göste-rildiğini vurgulayan Belviranlı, şunları kaydetti: “ABD’de, diğer ülkelere oranla çok daha fazla ilgi gösterilmesinin sebebini, Mevlânâ’nın eserlerinin ve Mevlânâ hakkında yazılan kitapların bu ülkede en çok satan kitaplar arasında olmasına bağlıyoruz.’’

/ KONYA

16.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004