Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Filistin’de El Fetih-Hamas gerilimi

Çıktığı ilk dış geziden Gazze’ye dönüşü olaylı geçen Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin, Refah’tan girişi sırasında konvoyuna açılan ateşte, oğlunun çenesinden yaralandığı, ancak durumunun ciddi olmadığı bildirildi.

Refah’tan ayrıldığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Haniye’nin konvoyunda ölen korumanın adının ise Abdurrahman Nassar olduğu belirtildi.Saldırıda, Haniye’nin müsteşarı Ahmed Yusuf ile bir diğer koruması da yaralandı.

Sorumlu Muhammed Dahlan mı?

Filistin Başbakanı İsmail Haniye’nin konvoyuna ateş açılmasıyla ilgili olarak Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kuvvet 17’yi suçlayan Hamas hareketi, şimdi de Gazze Şeridi’nde El Fetih’in güçlü ismi Muhammed Dahlan’ı, Haniye’yi öldürmeye çalışmakla suçladı.

Hamas’ın sözcülerinden İsmail Radvan, Gazze’de düzenlediği basın toplantısında, “Söz konusu olan Muhammed Dahlan’ın hainleri tarafından düzenlenen bir cinayet girişimidir. Muhammed Dahlan bu cinayet girişiminin sorumluluğunu bizzat taşımaktadır” ifadesini kullandı. Haniye’nin oğlunun hafif yaralandığı, bir korumasının ise öldüğü olay sonrasında Hamas, Abbas’a bağlı Muhafız Birliği’ni Haniye’yi öldürmeye çalışmakla suçlamış, iddia Devlet Başkanlığı tarafından yalanlanmıştı.

Bu arada, Hamas ve El Fetih arasında, Batı Şeria’daki Ramallah ile Gazze sokaklarında silahlı çatışma çıktığı bildirildi. Görgü tanıklarının verdiği bilgiye göre, Gazze’de, maskeli Hamas militanları, El Fetih’e bağlı olduğu belirtilen Filistin polisiyle çatıştı. Olayın, Filistinli yetkili Muhammed Dahlan’ın evinin yakınlarında meydana geldiği belirtildi. Dahlan, Hamas hükümeti Başbakanı İsmail Haniye’nin yurt dışından sağladığı paralarla birlikte Filistin’e dönüşü sırasında Refah kapısında durdurulmasından sorumlu tutuluyor.

Öte yandan Ramallah’da da Hamas ve El Fetih üyelerinin sokakta karşılıklı ateş açtıkları, polisin kargaşayı durdurmak üzere olay yerine geldiği kaydedildi.

/ KUDÜS

16.12.2006


 

İsrail Haniye’ye “üzüldü”

İsrailli Savunma Bakan Yardımcısı Efraim Sneh ise Haniye’nin vurulmamasına üzüldüğünü açıkladı.

Konuya ilişkin açıklama yapan İsrail Başbakan Yardımcısı Şimon Peres ise “Haniye’nin İsrail’i yıkmak için açık açık (Tahran’daki) efendilerine para istemeye gitmesi İsrail’in ve diğer milletlerin Mahmud Ahmedinejad’ın İran’ını BM’den atılmasını istemeye itmeli” dedi.

Haniye’nin beraberinde bulunduğu ve Gazze Şeridi’ne geçirilmesine izin verilmeyen paranın Gazze’deki açlara gitmeyeceğini de savunan Peres, “Bu para Gazze’deki açlara gitmeyecek, silah kaçakçılığı yapan ve terörizmi övenlere gidecek” ifadesini kullandı.

/ KUDÜS

16.12.2006


 

ABD nefreti arttıyor

Arapların, ABD halkına, ürünlerine ve kültürüne yönelik olumsuz yaklaşımının arttığı bildirildi.

Arap kamuoyunun yaklaşımını etkileyen ana konuların, ABD’nin Irak ve Filistin konusundaki politikaları olduğu tesbit edildi.

16.12.2006


 

Pakistan’da ahlâk polisine engel

Pakistan Yüksek Mahkemesi, ülkenin en muhafazakâr eyalet meclisinin, bölgede “ahlâk polisi” kurulması için onayladığı yasanın yürürlüğe girmesini engelledi.

Mahkeme yetkilisi, Kuzey Batı Sınır Eyaleti valisinin, meclisin onayladığı yasayı Yüksek Mahkemenin talimatı nedeniyle imzalayamayacağını kaydetti. Valinin onayı olmadan, yasa yürürlüğe giremiyor. Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in, yasaya muhalefet etmesinin ardından, Yüksek Mahkeme’nin bu yönde talimat verdiği kaydediliyor. Pervez Müşerref liderliğindeki hükümet, İslam’ın ruhuna aykırı olduğu gerekçesiyle yasaya karşı çıkmıştı. Adının açıklanmasını istemeyen mahkeme yetkilisi, “Evet, yüksek mahkeme bu talimatı verdi ve bu konuyu Ocak ayının üçüncü haftasında yeniden görüşecek” diye konuştu. Pakistan’ın en muhafazakar bölgelerinden olan Kuzey Batı Sınır Eyaleti yönetiminin bir ay önce onayladığı yasayla, Taliban dönemindekine benzer biçimde, polis teşkilatından ayrı bir teşkilatın, “iffetin desteklenmesi ve ahlaksızlığın azaltılması” için çalışması öngörülüyordu.

/ İSLAMABAD

16.12.2006


 

Mustafi İngiliz diplomattan Irak ifşaatı

Eski İngiliz diplomat Carne Ross, ülkesinin Irak tehdidini ciddiye almadığına ilişkin 2004’teki gizli bir belgeyi açıkladı.

Irak savaşını protesto etmek için 2004’de Dışişleri Bakanlığından istifa eden Ross, açıklamasında, belgeye dayanarak, “İngiliz hükümeti hiçbir zaman Irak’ın kitle imha silahlarının İngiltere’ye karşı bir tehdit oluşturduğunu düşünmedi” dedi. Ross, “Irak’ın komşularına, ABD’ye ya da bize saldırmasına ilişkin herhangi bir niyeti olduğunu kanıtlayan hiçbir istihbarat yok” ifadesini kullandı. Bu gizli belgenin, 2004’de en başta Irak’a müdahale hazırlığı sırasında İngiliz istihbarat servislerinin başarısızlıklarına ilişkin Lord Rubin Butler’ın soruşturmasında kullanıldığı belirtiliyor.

İngiliz adaletinin, bu gizli bilgileri açıklaması yüzünden eski diplomat Ross hakkında tahkikat başlattığı da ifade ediliyor.

/ LONDRA

16.12.2006


 

“Diana’yı MI6 çetesi öldürdü”

Mısırlı iş adamı Muhammed El Fayed, İngiltere’de Prenses Diana’nın ölümüyle ilgili yapılan ve ölümün kaza olduğu sonucuna varılan soruşturmanın sonuçlarını reddetti.

Paris’teki trafik kazasında Diana ile birlikte hayatını kaybeden Dodi El Fayed’in babası olan Muhammed El Fayed, basın toplantısı düzenleyerek, Londra polis teşkilatının eski başkanı Stevens tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarını değerlendirdi. Soruşturma raporunun “paçavra” olduğunu savunan Fayed, Diana’nın, Kraliçe Elzabeth ve eşi Prens Philip’in başında bulunduğu “MI6 çetesi” tarafından öldürüldüğü iddiasını yineledi. Diana’nın oğlundan hamile olduğunu öne süren baba Fayed, Diana’nın, Müslüman bir erkekten çocuk doğurmasını engellemek için öldürüldüğünü iddia etti.

Fayed, Stevens’in baskı, şantaj ve tehditlerin etkisinde kaldığı görüşünü dile getirdi. Soruşturma sonucunda, Diana, erkek arkadaşı Dodi El Fayed ve şoför Henri Paul’ün trajik bir trafik kazasında öldükleri, Diana’nın kaza sırasında hamile olmadığı, şoförün aşırı alkollü olduğu ve hızlı araç kullandığı belirtilmişti. Raporda, Prens Philip’in olayla ilgisi bulunduğuna dair bir kanıta rastlanmadığı kaydedilmişti.

/ LONDRA

16.12.2006


 

Muttaki: Olmert'e BM niye tepki göstermedi?

İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in ülkesinin nükleer silaha sahip olduğunu kabul eder nitelikteki açıklamalarına BM’den bir tepki gelmemesini eleştirdi.

Kazakistan’ın başşehri Almatı’da bulunan Mutteki, Olmert’in Almanya ziyareti sırasında İsrail’in nükleer silaha sahip olduğunu açıklaması ve bunu kısa bir süre sonra yalanlanmasına değinerek, “Bu konuda BM Güvenlik Konseyini eleştirebiliriz. Uluslararası toplum bu uygunsuz yapılan açıklamaya karşı harekete geçmelidir” dedi. Mutteki, “Nükleer silah dönemi geçmişte kaldı, bu silahın artık hiçbir etkisi, hiçbir geçerliliği yok, olsaydı, SSCB’nin dağılmasını engellerdi. Bugün (uluslararası ilişkilerde) esas olan, önemli olan müzakerelerdir, mantıktır, tartışmaktır” yorumunda bulundu. BM Güvenlik Konseyinde İran’ın uranyum zenginleştirme programını askıya almayı reddetmesi yüzünden İran’a karşı yaptırımların kabul edilmesi için hala müzakereler sürüyor. Olmert, Almanya ziyaretinde bir Alman televizyonuna verdiği demeçte, İsrail’i nükleer silaha sahip ülkeler arasında saymış, ardından sözcüsü yalanlamada bulunmuştu.

İsrailli yetkililer, daha sonra, bu açıklama ve yalanlamanın, İsrail’in nükleer silaha sahip olup olmadığı yönündeki “çelişki siyasetinin” bir parçası olduğunu savunmuştu.

/ ALMATI

16.12.2006


 

Beşşar, Olmert ve Bush’u masaya dâvet etti

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile ABD Başkanı George Bush’a Suriye ile müzakere çağrısında bulundu.

İtalyan La Repubblica gazetesine mülakat veren Esad, İsrail’de de Şam ile diyalog için seslerin yükselmeye başladığını belirterek, “Olmert’e şunu söylüyorum: Blöf yapıp yapmadığımızı görmek için bir girişimde bulunsun” ifadesini kullandı. ABD’yi diyaloğa davet eden Baker raporuna da atıfta bulunan Esad, bu raporun, “Suriye’nin merkezi rolünü kabul ettiğini” ve raporda, bölgedeki krizlerin Irak’ın, Filistin’in ve Golan’ın işgaline bağlanarak, global bir barış istendiğini söyledi.

İran’ın önemli bir ülke olduğunu belirten Esad, “ABD ile Avrupa ülkeleri Tahran ile konuşmalı” dedi.

/ ROMA

16.12.2006


 

Bahreyn’li Şiîler boykotta

Bahreyn’de Şii muhalefetin başlıca üyesi Ulusal Uzlaşma Birliği, bugün için öngörülen meclis açılışını, hükümet oluşumunu protesto amacıyla boykot etme kararı aldı.

Boykot kararının meclisin açılışından önce, 25 kasımdaki seçimlerde 40 sandalyeli mecliste 17 sandalye kazanan Ulusal Anlaşma Birliği’nin yaptığı toplantıda alındığı belirtildi. Parti, kabinenin oluşumunun dışında, Kraliyet Sarayı’nın (Divan) meclisteki görev dağılıma müdahalesini de protesto ediyor.

/ MANAMA

16.12.2006


 

İngiltere’de skandalı örtbas eden skandal

İngiltere savunma sanayi devi BAE’nin Suudi Arabistan Kraliyet mensuplarını alımlara ikna etmek için rüşvet verdiği ve bunun için de bir fon kurulduğu iddialarıyla ilgili soruşturma, ülkenin çıkarları ve güvenliğine zarar verdiği gerekçesiyle durduruldu.

İngiltere Ağır Dolandırıcılık Masası tarafından yürütülmekte olan soruşturmanın özellikle Suudi Arabistan ile yapılan 6 milyar sterlin tutarındaki uçak ve silah satışlarıyla ilgili olduğu biliniyordu.Suudi Arabistan yönetiminin, soruşturma açılmasının ardından 72 Eurofighter uçağı alımıyla ilgili ihaleden çekilmeye hazırlandığının ortaya çıkması üzerine, İngiltere hükümetinin soruşturmanın durdurulmasına karar verdiği bildirildi.

/ LONDRA

16.12.2006


 

2. uzay yürüyüşü tamamladı

Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden Discovery’deki görevli personelden ikisi, 2. uzay yürüyüşünü gerçekleştirdi.

Discovery Uzay Mekiği ile 12 gün sürecek görev için Uluslararası Uzay İstasyonu’na giden astronotlar 2. uzay yürüşüyünü tamamladı. Görev Robert Curbeam isimli uzman ile İsveç’in ilk astronotu Christer Fuglesang tarafından gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 saat süren görevin ardından ast-ronotlar ISS’ye geri döndü. İstasyonun kablo tertibatını yenileyen ekip, yeni solar düzen için gerekli ön hazırlıkları tamamladı. NASA tarafından yapılan açıklamaya göre, Curbeam ve Fuglesang, verilen görevi planlanandan daha kısa bir zamanda tamamladı.

16.12.2006


 

Moskova’da kelebek sergisi

Rusya’nın başşehri Moskova’da açılan kelebek sergisi, ilginç görüntülere sahne oldu.

Moskova’da Darvin Müzesi’nin 100. kuruluş yıldönümü kutlamaları çerçevesinde düzenlenen sergide, dünyanın farklı coğrafyalarını temsil eden kelebekler ilk defa bir arada ziyaretçilerin izlenimine sunuldu.

Sergide gördüklerine hayranlığını gizleyemeyen Olga isimli ziyaretçi, “Hayatımda ilk defa böyle çeşitli kelebekler gördüm. Gözlerime inanamıyorum. Ne kadar güzel. Bu sergi özellikle çocuklar için gerçek bir yılbaşı sürprizi olacak. Bize böyle güzel anlar yaşattığı için sergiye emeği geçenlere teşekkürler” dedi.

Lena Stajkova isimli ziyaretçi ise sergide en fazla gece veya gündüz uçabilen kelebek türlerinin hoşuna gittiğini belirterek “Özellikle kelebeklerin kanat renkleri beni hayran bıraktı. Burada bazı büyük kelebeklerin normal şekilde avlanmasının imkânsız olduğunu ve bunların özel keskin uçlu özel silâhlarla yakalandığını düşünüyorum” diye konuştu.

16.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004