Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Atıl yatırım çöplüğüyüz

AKP Kars Milletvekili Selahattin Beyribey’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de toplam 150 milyar dolar değerinde atıl yatırım bulunuyor. NTV’de yer alan habere göre, AKP Milletvekili Selahattin Beyribey’in atıl yatırımlarla ilgili araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde okul, hastane, fabrika, havaalanı gibi milyarlarca dolar harcanmış yüzlerce tesis var ve bunların pek çoğu belli süreler için kullanıldıktan sonra kaderine terkedilmiş. Atıl yatırımların parasal büyüklüğü ise 150 milyar dolar civarında. Araştırmaya göre, atıl olarak duran yatırımların bazılarından ilgili kuruluşların bile haberi yok.

TEK BİR UÇAĞIN İNMEDİĞİ HAVAALANLARI

Beyribey’in araştırmasında atıl havaalanları için özel bir bölüm var. Milyonlarca dolar harcanmasına rağmen tek bir uçağın bile inmediği bu havaalanları Antalya Gazipaşa, Bingöl, Zonguldak Çaycuma olarak sıralanıyor.

CEZAEVİNE 35 TRİLYON HARCANDI

Araştırmada bir başka örnek 35 trilyon lira (35 milyon YTL) harcanmasına rağmen tamamlanamayan Digor Kapalı Cezaevi de var. 20 yıl boyunca çalıştırılamayarak özelleştirilen ve bu dönem içinde 100 milyon dolar harcanan Elazığ Ferro Krom Tesisleri de çarpıcı örneklerden biri. Araştırmaya göre, Gümüşhane’de taşımalı sistem sebebiyle öğrencisiz kalan 273 köy okulu boş durumda. Bilecik’in bütün ilçelerinde kullanılmayan yüzme havuzları var.

KULE, HASTAHANE,

YAT LİMANI, VAGON FABRİKASI

Araştırmada, Ankara’da inşa edilen ve daha sonra TOBB’a satılan Tekel’in ikiz kuleleri, Kocaeli Yuvacık Barajı, İstanbul Avcılar Devlet HastaHAnesi , Rize Yat Limanı ve Malatya’daki vagon fabrikası da atıl yatırımlara örnek olarak gösteriliyor.

/ ANKARA

16.12.2006


 

238 bin emekliye nema jesti

Hükümet, Zorunlu Tasarruf Fonu’nun tasfiyesi sırasında hesaplama hatası sebebiyle 237 bin 946 emekliye yapılan, 26,4 milyon YTL tutarındaki fazla ödemeyi geri almaktan vazgeçiyor.

Sistemden kendi isteğiyle ayrılanların 3 milyon YTL’lik devlet katkı payı da Hazine tarafından ödenecek. Bazı yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin teklif, Meclis Plan Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre tasarrufa teşvik fonu’nda biriken paraların ödenmesi sırasında fazla ödeme yapıldığı tesbit edilen 237 bin 946 emekliden geri alınması düşünülen 26 milyon 439 bin YTL’den vazgeçildi. Bu doğrultuda, kişi başına ortalama 111 YTL olan fazla ödeme geri alınmayacak ve silinecek. 1990’lı yıllarda zorunlu tasarruf sisteminden ayrılan ancak, ödeme yapılmaya başladıktan sonra devlet katkı paylarının da ödenmesi için mahkemeye başvuralanlar için de karar alındı.

Buna göre sözkonusu 181 bin 603 kişi için Hazine kişi başına 70 ila 200 YTL ödeme yapacak.

/ ANKARA

16.12.2006


 

Ortadoğu’ya enerji koridoru kurulacak

Türkiye’nin İsrail’le birlikte hayata geçireceği Karadeniz-Kızıldeniz Boru Hattı ile dünyada ilk kez bir boru hattından su, petrol, doğalgaz, elektrik ve kablo birlikte taşınacak.

Karadeniz-Kızıldeniz Boru Hattı olarak gündeme gelen Türkiye’den İsrail’e su, petrol, doğalgaz, elektrik ve fiber optik kablo taşınması projesi başlıyor. Dünyada ilk kez aynı boru hattından farklı kaynaklar birlikte taşınacak.

Önceki gün İsrail’e giden Enerji Bakanı Hilmi Güler, mutabakat zaptını imzaladı. Güler, proje ile İsrail, Filistin ve Ürdün’ün su sorununun da çözüleceğini söyledi.

Samsun-Ceyhan Boru Hattı’nın uzantısı olan proje için 6 aylık fizibilite süresi belirlendi. İki taraf da yapımda özel sektörü görevlendirdi. Ancak İsrail tarafı firma seçimini Türk hükümetine bıraktı. Enerji Bakanı Güler, Samsun-Ceyhan’ın devamı olması nedeniyle Çalık Grubu’nun önemli bir özel sektör şirketi olarak devrede olacağını kaydetti.

İran gazında kısıntı var, sıkıntı yok

İran’dan gelen doğal gaz miktarındaki azalmaya ilişkin bir soru üzerine de Güler, burada bir riskin söz konusu olmadığını, doğal gazda kısıntı olduğunu, ancak herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi. İran ile bu konu hakkında görüştüklerini belirten Güler, ‘’Dengeleri kurduk, Ege gazı devreye aldık. Yeraltı deposu devreye giriyor, onun dışında ayrıca İran’ın sözleri var’’ diye konuştu. Güler, bu konuda kompresör istasyonlarının da devreye alındığını belirterek, bir problem olmadığını söyledi.

/ ANKARA

16.12.2006


 

Çiftçilerde kuraklık endişesi

Son 10 yılın Aralık ayı yağış ortalaması metrekareye 120.6 kilogram olan Adana’nın, bu ay hiç yağış almaması çiftçiyi kaygılandırıyor.

Adana Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kentte hava sıcaklıkları gündüz 15-20, gece ise 5-8 derece ile mevsim normallerinde olmasına rağmen yağış alınamıyor. Son 10 yılda Aralık ayı yağış ortalaması metrekareye 120.6 kilogram olan Adana’nın, bu ay hiç yağış almaması çiftçiyi kaygılandırırken, 19 Aralık Salı gününe kadar da yağış beklenmiyor. Meteoroloji yetkilileri, son 10 yılın Kasım ayı yağış ortalamasının ise metrekareye 60.9 kilogram olduğunu, geçen Kasım ayında ise kentin 90.8 kilogramla bu ortalamanın üzerine çıktığını hatırlattılar.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, çiftçilerin kuraklık kaygısı yaşadıklarını, şu an için ciddi bir tehlike söz konusu olmasa da en geç bir hafta içinde mutlaka yağış almayı umut ettiklerini söyledi. Yaklaşık 10 gün önce yörede ekimi tamamlanan buğday ürününün çimlenmesi, daha erken ekenlerin de sürgün vermesi için yağışa ihtiyaç olduğunu ifade eden Barut, ‘’Kuraklık devam ederse, sulanamayan arazilerde kalite ve verim kaybı yaşanır’’ dedi.

/ ADANA

16.12.2006


 

Telefonda ‘tarife paketi’ne devam

Danıştay, Türk Telekomun sabit hatlarla ilgili ücret tarifelerinin iptali istemiyle açılan dâvâyı, ‘’tarifenin kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olduğu’’ gerekçesiyle reddetti.

Tüketici Dernekleri Federasyonunun, şirket hat, standart hat, konuşkan hat, hesaplı hat, yazlık hat şeklindeki yeni ücret tarifelerinin Telgraf ve Telefon Kanunundaki ‘’makul bedel’’ ve ‘’makul ölçüde kâr’’ hükümlerine aykırı olduğu iddiasıyla açtığı dâvâ karara bağlandı.

Danıştay 13. Dairesinin kararında, tarife paketinin mevzuata uygun hazırlanıp onaylandığı, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun bulunduğu kaydedildi. Dâvânın reddine ilişkin karar, oybirliğiyle alındı.

/ ANKARA

16.12.2006


 

Kapasite kullanımı yüzde 83.2'ye çıktı

İmalat sanayi sektörünün kapasite kullanım oranı yüzde 83.2’yle rekor düzeye çıktı. Geçen yılın aynı ayına göre 2,3 puanlık artış yaşanan kapasite kullanım oranı bundan önceki en yüksek düzeyine yüzde 83.1’le Haziran ayında ulaşmıştı.

İmalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, Kasım ayında 2.3 puan artarak yüzde 83.2 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı, Kasım ayında 2.3 puan artarak yüzde 83.2 oldu. Kapasite kullanımı geçen yılın aynı döneminde yüzde 80.9 düzeyindeydi. Kapasite kullanım oranı bu yılın Ekim ayında ise yüzde 82.5 olmuştu.

İşyerlerinin, tam kapasite ile çalışmamasının sebebleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı. İç pazarda talep yetersizliği yüzde 47.6 ve dış pazarda talep yetersizliği yüzde 17.9 oranında etkili oldu. Kasım ayında kapasite kullanımı en yüksek sektör, yüzde 94.8 ile radyo, TV haberleşme cihazları imalatında oldu.

/ İSTANBUL

16.12.2006


 

Serbest Bölgelere ihracat azaldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden serbest bölgelere yapılan ihracat, 11 ayda yüzde 25,26 oranında geriledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Kasım 2006 döneminde 8 serbest bölgeye toplam 29 milyon 578 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde bölge illerinden serbest bölgelere ihracat, 39 milyon 575 bin dolar olmuştu.

16.12.2006


 

Hayvan pazarlarına AB standardı

Son yıllarda hayvancılık sektöründe önemli yatırımların gerçekleştirildiği Yozgat’ta, belediye de kurban bayramı öncesinde AB standartlarına uygun Hayvan Pazarını inşa ettirip, hizmete hazır hale getirdi.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Kırıklı bölgesinde inşa ettirilen hayvan pazarının AB standartlarına uygun olarak yapıldığını bildirdi. Başer, AB’ye girme süresince hayvan pazarlarının da standarda uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade ederek, ‘’İl Tarım Müdürlüğümüzle görüşerek, AB standardına uygun proje hazırlattık ve projemizi de kısa sürede hayata geçirdik’’ dedi.

/ YOZGAT

16.12.2006


 

Yabancı bankaların aktifi 120 milyar YTL

Bankacılık sektöründe yabancı sermayenin payı, Eylül sonu bilanço verilerine göre İstanbul Menkul Kıymetler Borsasındaki (İMKB) paylar hariç yüzde 26,16 oldu.

Önümüzdeki dönemde, Oyakbank ve Halk bankasının tamamının yabancı yatırımcılar tarafından alınması durumunda ise sektördeki yabancı payı 35,86’yı bulacak.

Hesaplamalara göre, sektördeki toplam 460 milyar YTL tutarında aktifin yaklaşık 120 milyar YTL’lik kısmı yabancı yatırımcıların kontrolünde bulunuyor.

/ ANKARA

16.12.2006


 

Niğde’ye 20 milyon euroluk yatırım

Bor ilçesine 130 dönüm arazi üzerinde organik gübre tesisi kuracak olan Alman işadamı Anton Mertens ile Niğde Valisi Gündüz Beder arasında protokol imzalandı.

Bor Organize Sanayi Bölgesi’nde 130 dönüm arazi üzerinde 20 milyon avro yatırım yaparak organik gübre tesisi kuracaklarını bildiren Mertens, gelecek yıl Nisan ayında başlatacakları projeyi 2008 yılında tamamlamayı planladıklarını belirtti.

Mertens, kurulacak tesiste ilk etapta 100 kişinin istihdam edileceğini ve zamanla işçi sayısının 250’ye kadar çıkacağını ifade etti.

/ NİĞDE

16.12.2006


 

TL dövizden daha çok kazandırdı

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, devalüasyon dönemleri de dahil olmak üzere TL’nin yatırımcısına dövizden daha fazla kazandırdığını söyledi.

Bir televizyon kanalında canlı yayınına katılan Serdengeçti, yüksek enflasyon ve güvensizliğin dolarizasyonu artırdığını öne sürdü. Dolarizasyonun ekonomi politikalarını da etkisizleştirdiğinin altını çizen Serdengeçti, “Ekonomide ek kırılganlık oluşturan bu durum Merkez Bankası’nın önünü görmesini de engelliyor” diye konuştu. Serdengeçti, Hazine’nin ileride tüm borçlanmasını TL üzerinden yapmasını umut ettiğini de dile getirdi.

/ İSTANBUL

16.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004