"Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Benzinin üçte ikisi vergi

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, ham petroldeki indirimlerin bire ürün fiyatına yansımayacağını belirterek, bir litre benzinin yüzde 62.1’inin yani 1.98 YTL’nin, bir litre motorinin ise yüzde 50.3’ünün, yani 1.44 YTL’nin vergi olduğunu söyledi.

EPDK Başkanı Hasan Köktaş, kurlarda şu andakinden daha farklı olarak bir yükseliş olmaması halinde akaryakıt fiyatlarındaki bu düşüşün devam edeceğini açıkladı. Bir grup gazeteci ile sohbet toplantısı yapan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, petrol fiyatları düşmesine rağmen akaryakıt fiyatlarında yeterince düşüş olmadığı için çok eleştirildiklerini söyledi. EPDK’nın da piyasayı düzenlemek için çalıştığını vurgulayan Köktaş, 14 Ekim’de yürürlüğe giren Akaryakıt Piyasası Fiyatlandırma Yönetmeliğini uygulamaya koyduklarını hatırlattı.

‘’Bilin ki şu anda üst üste indirim geliyorsa bu tesadüfen değildir’’ diyen Köktaş, yaptıkları uygulamaların sonuçlarının bu günlerde ortaya çıktığını kaydetti. Kurlarda şu andakinden daha farklı olarak bir yükseliş olmaması halinde bu düşüşün devam edeceğini açıklayan Köktaş, EPDK aldığı kararlarla, söyledikleriyle birebir etki doğuran düzenleyici kurum olduğu ve hisse senetlerinin olumsuz etkilenmemesi için her yerde konuşamayacaklarını kaydetti. Ham petrol fiyatlarının yüzde 60 düşmesinin akaryakıt fiyatlarının yüzde 60 düşeceği anlamına gelmediğini çünkü fiyatların farklı farklı oluştuğuna dikkati çeken Köktaş, 1 Temmuz’dan sonra petrol fiyatlarında yüzde 60 indirim olmasına karşın doların yüzde 26 değer kazandığına işaret ederek, döviz hareketleri işe petrol fiyatları arasında birebir ilişki olduğunu söyledi. Ayrıca, ham petroldeki indirimlerin bire ürün fiyatına yansımayacağını vurgulayan Köktaş, bir de bir litre benzinde yüzde 62.1 yani 1.98 YTL, bir litre motorinde ise yüzde 50.3, yani 1.44 YTL vergi olduğuna dikkat çekti. Köktaş bu vergilerin maktu olduğunu kaydederek, “Bir litre benzinin 3 lira olduğunu varsayarsak, bunun 1.98’i zaten sabit vergidir. ‘Yüzde 60’lık indirim oldu’ dediğimiz konu kalan yüzde 38’lik kısmındaki oynamadır. Varsayalım petrol, evimizdeki musluktan akıyor ve bedava elde ediyoruz. Bugünkü şartlarda o petrol bize 1.98 liraya fatura edilir” diye konuştu.

TETAŞ’ın EPDK’ya gönderdiği bilgide yanlış anlaşılma olduğunu dile getiren Köktaş, “Kanunda, ‘TETAŞ bir sonraki yılın tarife bileşenlerini bir önceki yılın Ekim ayının son iş gününe kadar EPDK’ya bildirir’ maddesi var. O yazı sadece bunun gereğiydi” dedi. Ankara / aa

16.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  2009 kayıp yıl olmasın

  50 bin kişiye iş umudu

  Benzinin üçte ikisi vergi

  Bankalara güven kalmadı

  Gaziantep’te, Kredi Garanti Fonu Şubesi açılacak

  Bursa’nın hazır giyim ihracatı, yüzde 31 azaldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır