"Gerçekten" haber verir 25 Kasım 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Kriz lobisi şantaj yapıyor

Taraf gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, “kriz lobisinin yurt dışında batırdığı paraları Ankara’dan almak için ‘IMF’den 35 milyar dolar al, bana ver. Yapmazsan işçi çıkartırım’ diye şantaj yaptığını” iddia etti. Yaşar, Amerikan konut sektöründe on yedi ay önce başlayan ve bütün dünyayı etkileyen kredi krizinin, Türkiye’de oturan ve yatırımlarının bir kısmını yurt dışında yapanların paralarının batmasına sebep olduğunu vurguladı.

Taraf Gazetesi ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, “kriz lobisinin yurt dışında batırdığı paraları ‘Ankara’dan almak için IMF’den 35 milyar dolar al, bana ver. Yapmazsam işçi çıkartırım’ diye şantaj yaptığını” iddia etti. Ekonomi yazarı Süleyman Yaşar, Taraf’taki dünkü yazısında Amerikan konut sektöründe 17 ay önce başlayan ve dünyaya yayılan kredi krizinin, Türkiye’de oturan ve yatırımlarının bir kısmını yurtdışında yapanların paralarının batmasına sebep olduğunu söyledi. Yurtdışında kurulan riskli fonların, yatırımcıya dolar üzerinden yıllık yüzde 20-25 oranında yüksek kazanç sağladığını dile getiren Yaşar, Türkiye’de oturan bazı zenginlerin de yüksek kazanç elde etmek için bu fonlara yatırım yaptıklarını söyledi. Yaşar, yazısında, bu iş adamlarının işler iyi giderken çok kazandıklarını ama krizde işler kötüye gidince ise kaybettiklerini belirterek, şunları kaydetti: “Bugüne dek hep Türkiye’de çıkan kriz, bu defa en güvenilen zengin ülkelerde çıktı, paralar bu sefer orada battı. Geçen 15 Eylül’de Lehman Brothers yatırım bankasının batmasıyla başlayan süreçte yurtdışında para kaybeden pek çok yatırımcı, Türkiye’de hemen bir kriz lobisi oluşturdular ve paralan sanki Türkiye’de batmış gibi bir karmaşa yarattılar. Yaşanan dünya krizinin merkezini Türkiye’ye taşıdılar. Türkiye’de gelişmiş ülkelerdeki gibi batan bir banka, finansal kuruluş, fon ya da ödenemeyen devlet garantili bir senet olmamasına rağmen, yaratılan bu olumsuz hava herkesi etkiledi. Zaten cumhurbaşkanlığı seçim süreci, genel seçimler ve kapatma dâvâsı gibi siyasal gerginliklerle bir türlü tam istikrara kavuşamayan ve dünyanın en yüksek faizini vererek gergin bir ortamda ilerleyen Türkiye ekonomisinde, tüketiciler yaratılan bu korku senaryosuyla tüketimlerini iyice kıstılar. Herkes kriz beklentisine girdi. Bu durumu fırsat bilen bazı iş adamları da harekete geçti, ‘cebimize para koyun yoksa işçileri çıkartırız’ tehdidiyle hükümeti sıkıştırmaya başladı. Biz bu ülkede bu filmi defalarca görmüştük. Dünya ekonomik krizini fırsat bilip hükümeti sıkıştıran işadamlarının, her beş-altı yılda bir ‘biz battık, bizi kurtarın’ diye karşımıza çıkan aynı kişiler olduğunu gördük. Kriz lobisi yaparak geçinen bu iş adamları, IMF’den 35 milyar dolar alınıp kendilerine verilmesini istiyorlar. Kriz lobisine göre, eğer bu para onların kasasına konursa Türkiye ekonomisi kurtulacak, aksi takdirde batacak. Halbuki bu para eğer yanlışlıkla onlara verilirse, Türkiye ekonomisi işte o zaman batacak. Çünkü onlar bu paraları yine verimsiz kullanacaklar.”

İstanbul / Yeni Asya

25.11.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  TEKLİF EDİLEMEZLİK, 12 EYLÜL CUNTASININ MARİFETİ

  Kriz lobisi şantaj yapıyor

  “İlkelerin rehberimizdir”

  DP seçim startını verdi

  İsrail’le boru hattı buluşması

  BOLU DAĞI KARA TESLİM

  ALMANYA İSLÂMI BENİMSEDİ

  Ensarioğlu: Güneydoğu halkı faili meçhullerin aydınlanmasını bekliyor

  Binbaşının intikamı alındı

  KKTC’nin Katar Temsilciliği açıldı

  Karayalçın, SHP Genel Başkanlığı’nı bıraktı

  En az 30 milyar dolarlık paket lâzım

  Havanın soğuması balıkçıları sevindiriyor

  50 metre uçuruma yuvarlanan araçtan sağ kurtuldular

  Yabancı öğrencinin tercihi Türkiye

  Eğitim Hak-Sen’den sözleşmeli öğretmenlik eleştirisi

  Gönül Köprüsü anıları yaşayacaklar

  Açıköğretime ek yerleştirme başvuruları 1-3 Aralık’ta

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır