"Gerçekten" haber verir 07 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Görüş

Cezaevi yapmakla övünülür mü?

Çeşitli sıfatlar ve unvanlar altında Türkiye’nin dört bir köşesine yeni cezaevleri açmakta, bunlara A tipi B tipi C tipi X tipi Y tipi gibi isimler vererek sayısını ve mahkûm alma kapasitelerini arttırmaktayız.

Hatta bazı kereler bunların için de açılış törenleri yapmaktayız. Cezaevleri için açılış törenleri yapmak, özelliklerini, ballandıra ballandıra anlatmakla ne hedefleniyor bilmemekteyiz. Yurdun dört bir köşesine üniversiteler, hastaneler açmıyorsunuz ki tören yapasınız!

Eskiden cezaevlerine hapishane denirdi. Hâlâ denir ya. Daha önceki yıllarda cezaevlerine ‘dam’ denirdi. Çoğu kez köylüler ve yoksul yurttaşlar arasında konuşulurken ‘dama girdi, damdan çıktı’ veya ‘dama düştü’ sözleri kullanılır. İnsanlarımızın suç işlemesi halinde, dama girdi, dama düştü sözlerinin kullanılması artık çok iptidai olmuştur.

Cezaevi ve tevkif evleri için Adalet Bakanlığına bağlı bir genel müdürlük kurulmuştur. Tutuklu ve hükümlülerimiz için çok sayıda ardı ardına yasalar ve tüzükler çıkarmış ve genel müdürlük emirleriyle cezaevlerini yürütmeye çalışmışızdır. Normal infazların yanı sıra, müebbet mahkûmların infazları, disiplin suçu işleyenlerin infazları, şartlı tahliyelerden yararlanamayacak mahkûmların yararlanamayacağı, açık ve yarı açık cezaevlerindeki infaz sistemleri için habire yığınla hükümler getirmişizdir. Bu hükümlerin altından kalkınılmaz hale gelinir dersek yanılmayız.

Cezaevlerindeki hükümler ne kadar değiştirilirse değiştirilsin kendimizi bir türlü ‘dam’ rejimizden kurtaramamışızdır.

Cezaevi mahkûmları için yeni bir konu gündeme girmiştir. Yapılacak düzenlemeyle mahkûm ve tutukluların eşleriyle bir araya gelme yolu tartışmaya açılmıştır. Cezaevindeki mahkûmların eşleriyle bir araya getirilmesi olayları yeni bir olay değildir. İmtiyazlı, ünlü, zengin mahkûmlar için bu konu daima imkân içine alınmıştır. Bin çare ve bin yolla mahkûmların eşleriyle bir olmaları yolu konu olarak açılmış ve sürmüştür. Olan zavallı, garip, mahkûmlara olmuştur. İnsanı mahkûm ediyorsak böylesine acımasız mahkûmiyetlere artık son vermeliyiz. Bu yol Batıda açılmış, bir disipline bağlanmış ve bir çok sorunlar giderilmiştir.

AV. TURGUT İNAL

07.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Ufo ısıtıcılar, infrared ısıtıcı, kumtel ısıtıcılar.
GAZETE 1.SAYFA

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır