"Gerçekten" haber verir 16 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Basından Seçmeler

AİHM ‘kral çıplak’ dedi kimse duymadı

Biz ekonomik kriz, yerel seçim ve Baykal’ın çarşaf açılımını konuşurken AİHM çok önemli bir karara imza attı.

Konu Türkiye’yi doğrudan ilgilendiriyordu ama gündemde kendine yer bulamadı. ‘Not düşmek’ açısından hatırlatmakta fayda var.

Malum, eski savcı Sacit Kayasu, Kenan Evren hakkında iddianame hazırladığı için HSYK tarafından ‘görevi kötüye kullandığı’ gerekçesiyle ihraç edilmişti. Tıpkı Ferhat Sarıkaya gibi. Kayasu, 2001’den bu yana sürdürdüğü mücadelesini kazandı. Konu, 12 Eylül darbesi üzerinde tartışıldı ama Avrupa’nın en yüksek yargı organı Türkiye’deki yargı kriziyle ilgili çarpıcı tespitler ortaya koydu. AİHM’in 48 yargıcından birisi olan Andras Sajo’nun yazdığı ‘Kayasu Kararı’nın 121. paragrafı HSYK’yı ciddi şekilde eleştiriyor. Kararın özü şu:

HSYK mevcut yapısıyla anti demokratik bir kurumdur. Bir başka ifadeyle AİHM ‘kral çıplak’ dedi. Kurulun yapısı ve işleyişine ciddi eleştiriler var. Malum HSYK, adalet bakanı, müsteşarı ve 5’i asil 10 üyeden oluşuyor. Üyeler Yargıtay ve Danıştay’dan seçiliyor. Cumhurbaşkanının sadece atama yetkisi var. Danıştay ve Yargıtay üyelerini ise HSYK seçiyor. Yani bir birini seçen bir yapı var. En çok eleştirilen bakan ve müsteşarın kurul üyeliği ise sembolik denebilir. Çünkü birbirini seçen yapıda hakim görüş neyse kararlar da o yönde çıkıyor.

Toplam 7 kişiden 4’ünün verdiği karar ilk etapta 10 bin hakim ve savcıyı, sonrasında da tüm Türkiye’yi etkiliyor. Kararlara itiraz yolu kapalı. Hal böyle olunca mutlak güç HSYK’nın. Savcıların cesaretini kıran önemli bir faktör bu durum. Ergenekon savcıları da sürekli ‘Sarıkaya gibi olacaksınız’ tehdidine muhatap oluyorlar. Ergenekon savcılarının HSYK’nın gündemine getirilmesi için yoğun kulislerin olduğu Ankara’da sıklıkla konuşuluyor. HSYK’nın süren davalara müdahalesi sadece savcıyı ihraçla olmuyor. Hakimleri değiştirerek de müdahale edebiliyor.

Örnekleri mevcut. Susurluk Davası’nın hakimi Sedat Karagül 3.5 yıl boyunca baktığı davadan karar aşamasına gelindiğinde alındı. Yerine Metin Çetinbaş atandı. Çetinbaş da yüzlerce klasörlük davayı 3 ayda sonuçlandırdı.

Ayhan Çarkın müebbet beklerken 4 yılla kurtuldu. Çetinbaş da emekli olduktan sonra Kemal Alemdaroğlu’nun avukatı oldu. Batık banka davalarının uzmanı Mustafa Akın’ın mahkeme başkanlığından alınması ise hâlâ tartışmalı. Görünürde rutin bir atamaydı ama bu karar dönemin Bakanı Cemil Çiçek’i bile isyan ettirmişti. Konunun uzmanları mevcut yapının bizzat kendisinin antidemokratik olduğunda hemfikir. Yeni ve kapsamlı bir sivil anayasa ile HSYK’nın yeniden düzenlenmesi şart.

Adem Yavuz Arslan / Bugün, 15.12.2008

16.12.2008


Ergenekon’un üstü kapatılırsa krizi o zaman görün!

Türkiye küresel krizden önce, 2006’nın ortasından beri zaten büyüme ivmesini kaybetmişti. Bunun sebebi, cari açık ve direnen enflasyonu dizginlemek adına büyümeden fedakârlık yapılmasıydı.

Bu amaçla içeride talep bastırıldı, bağlantılı olarak sanayi üretimi hızla geriledi. Gerçekten de sanayi üretimi 2004’te yüzde 9,8 büyüyerek zirve yaptıktan sonra, 2005-2007 arasında yüzde 5 bandına geri çekildi. Gerçekten de son veriler, ekonominin yüzde 25’ini oluşturan sanayi üretiminin yüzde 8’leri aşan oranda küçüldüğünü gösteriyor. 2008 büyümesi de böylece yüze 2’lere gerileyecek.

Böyle bir ortamda 2005’ten beri devam eden yüksek ihracat, ‘geçici olarak’ bu gerçeğin üzerini örttü. Krizle talep daralınca son ayın ihracatı yüzde 22 gibi bir oranda çöktü. Aslında dışarıda kriz nedeniyle talep düşmese de, üretimin bu kadar yavaşladığı ortamda zaten ihracat dinamiği devam edemezdi.

Öte yandan büyüme ve üretimin daraldığı ortamda ihracatın ‘geçici’ de olsa dinamiğini korumuş olması büyük oranda ithalata ve dış finansmana dayandı. Bu sürede yerli üretim artan oranlarda ikame edildi, cari açık kontrolden çıktı, yatırımların yavaşladığı bir ortamda özel sektörün dış borcu 2005 sonunda 82,6 milyar dolardan, 2008’in ilk yarısı itibarıyla 190 milyar dolara çıktı.

Keza, Merkez Bankası aşırı daraltıcı para politikaları ile talebi daraltıp tüketimi durdurdu. Buna rağmen enflasyon hedefi diye bir şey kalmadı. Kredibilite erozyonu da cabası! Enflasyonu maliyet unsurları tetiklediğinden bu politika işe yaramadı. Benzer mantıkla Maliye Bakanlığı da ‘mali disiplin’ diye kemerleri iyice sıktı. Yetmedi, ‘sermaye kaçmasın’ diye yerliye yüzde 10 stopaj devam ederken, Merkez’in yüksek reel faizine bir de Maliye’nin yabancı için verdiği vergi ayrıcalığı ilave edildi.

Zaten yabancı bankaların, ‘kendi parana dokunma, gel biz kredi verelim’ diye yarıştığı bir dünyada borçlanma bu şekilde teşvik edildi. Herkes dışarı çıkıp ‘bıyıklı yabancı’ olarak geri döndü. Faiz ve kambiyo kârını cebe indirdi. Şimdi bu yetmemiş gibi ‘yalancıktan’ (yani kendi kendine olan yukarıda zikredilen) borcunu IMF anlaşmasıyla bir kez daha bize ödetmek istiyor. Ahlaksız ve katmerli soygun!

Kısaca Türkiye artan cari açığını ve direnen enflasyonunu düşürmek için ekonomiyi küçülterek aslında ‘ölümcül’ bir ilaca sarıldı. Bu arada talihin yaver gitmesini bekledi. Buna göre cari açığın ve enflasyonun nedeni olan enerji, emtia, gıda fiyatları düşerse Türkiye yeniden büyüme sürecine girebilecekti. Esasen krizle beraber bu beklenti de gerçekleşti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı; bu sefer de iç ve dış talep yok. Ayrıca büyümeyi finanse edecek sermaye kanalları da bir hayli daraldı.

2005’ten beri yapılması gereken şey ise ne beklemek, ne de büyümeyi frenlemekti. Esas sorun ikinci nesil reformlara (mikro reformlar) doludizgin devam ederek emek piyasasını, girdi maliyetlerini, bürokratik katılıkları, enerji piyasasını ve rekabet ortamını daha uygun hale getirip üretimin önünü açmak ve AB müzakere sürecinde cesur adımlar atmaktı.

Bunlar yapılamadı. Zira Ergenekon tam da burada devreye girdi. Yargıda, kışlada, üniversitede, medyada, iş âleminde örgütlenerek seçim öncesi, sırası ve sonrasında Türkiye’nin reform dinamiğini kilitledi, AB sürecinden kopardı. Uyguladıkları çifte standartlar ile Sarkozy ve Merkel ikilisi adeta Ergenekoncuların ‘müttefiki’ olarak çalıştı. Sonrasında kapatma davasıyla hükümetin kolu kanadı kırılıp ‘hizaya sokuldu’.

Türkiye şimdi kriz okyanusunda gündemsiz şekilde sürükleniyor. Bunda herkes hemfikir. Yerel seçimler bitene kadar hükümetin cesur bir liderlik yapacağına dair bir işaret de gözükmüyor. Seçim sonrasını ise bu bağlamda şimdiden algılamak zor.

Eğer bizim göremediğimiz ‘yeni ittifaklar’ oluşur ve Ergenekon’un üzeri kapatılırsa, dünyanın krizi biter, Türkiye’nin krizi derinleşir. Türkiye 1990’lardan sonra yeni bir ‘kayıp on yıla’ merhaba der. Bunun anlamı, demokrasi ve serbest piyasaya ‘veda’ etmektir: Ver elini Avrasya!

İbrahim Öztürk

Zaman, 15.12.2008

16.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır