"Gerçekten" haber verir 24 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Gine’de darbe yapıldı

Afrika’nın güneybatısında bulunan Gine’de Cumhurbaşkanı Lansana Conte’nin ölümünün üzerinden saatler geçmesinin ardından ordu yönetime el koydu. Albay Moussa Dadis Camara televizyondan yaptığı açıklamada, “Anayasa feshedildi. Hükümet de feshedildi. Cumhuriyetin kurumları da feshedildi” dedi.

Gine’de asker yönetime el koydu

Afrİka’nIn güneybatısında bulunan Gine’de Cumhurbaşkanı Lansana Conte öldü. Conte’nin ölümünün üzerinden saatler geçmesinin ardından ordu yönetime el koydu.

Conte, 1984’te selefinin ölümü ardından yaptığı darbe ile cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. Conte’nin sabaha karşı yerel saatle 2’de öldüğü bildirildi. Ordu, dün yerel saatle 7.30’da yönetime el koydu. Albay Moussa Dadis Camara televizyondan yaptığı açıklamada, “Anayasa feshedildi. Hükümet de feshedildi. Cumhuriyetin kurumları da feshedildi” dedi. Demokrasi İçin Ulusal Konsey adına konuştuğunu belirten Albay Camara, “Şu andan itibaren Ginelilerin geleceğini bu konsey belirleyecek” diye konuştu.

Conte’nin neden öldüğü tam olarak bilinmiyor. Ancak Gineli liderin şeker hastası olduğu biliniyordu. Conte’nin ölümü ardından Başbakan Ahmed Souare, sükûnet çağrısı yaparak 40 günlük yas ilân etmişti.

gine.jpg

24.12.2008


 

Darfur’da 6 bin çocuk asker var

BM Çocuk Fonu UNICEF, Sudan’ın sorunlu Darfur bölgesinde yaklaşık 6 bin çocuk askerin bulunduğunu ve yaklaşık iki milyon çocuğun çatışmalardan etkilendiğini bildirdi.

UNİCEF’in Somali’deki temsilcisi Ted Chaiban yaptığı açıklamada, Darfur’daki tüm silahlı grupların çocukları kullandığını, Sudan genelinde çocuk asker sayısının yaklaşık 8 bin olduğunu, bunun 6 bininin Darfur’da bulunduğunu belirtti.

Bunun, çocukların tümünün eline silah alıp savaştığı anlamına gelmediğini, ancak bu çocukların silâhlı grupların safında bulunduğunu kaydeden Chaiban, üniformalı ve silahlı çocukları gördüklerini kaydetti.

Bu yıl içinde bildirilen 400 vaka göz önüne alındığında, Darfur’daki isyancı gruplarında yer alan en küçük çocuk askerin 11 yaşında olduğu, çocukların yaşlarının 15 ile 17 arasında değiştiği bildirildi.

Ted Chaiban, çatışmalardan yaklaşık iki milyon çocuğun da etkilendiğini, bu çocuklardan 700 bin kadarının 2004 yılından sonra doğduğunu düşündüğünü belirtti ve bu çocukların şimdiye kadar yaşamlarını sadece savaş ortamında sürdürdüğünü söyledi.

İç savaşın 2003’ten beri sürdüğü Darfur’da, BM’ye göre 300 bine yakın kişi öldü, 2,7 milyon kişi bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

24.12.2008


 

Rusya’nın, İran’a füze satışı ABD’yi kaygılandırdı

ABD, Rusya’dan, bu ülkenin İran’a teslim etmeye başladığı bildirilen karadan havaya S-300 hava savunma füzeleri konusunda açıklama istedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, yaptığı açıklamada, ‘’Rusya’dan açıklama istiyoruz’’ dedi. Amerikalı yetkililer, böyle bir teslimat olup olmadığı konusunda Rusya’nın kendilerine bilgi vermesi gerektiğini, böyle bir satışın, Irak ve Afganistan’daki ABD birlikleri için tehlike oluşturacağını söylediler. AP Ajansı’nın haberine göre adı açıklanmayan bir Amerikalı askeri istihbarat yetkilisi, ‘’Satışın olduğunu düşünüyoruz’’ dedi. Yetkili, buna karşın teslimatın henüz gerçekleştirilmediğine inandıklarını kaydetti.

Rusya’nın silah ihraç firması, İran’a S-300’ler dahil savunma silahlarının ‘’teslimatını yapmakta olduklarını’’ açıklamıştı. İran da teslimatın başladığını belirtiyor.

24.12.2008


 

Olmert, ülkesine döndü

İsraİl Başbakanı Ehud Olmert, çalışma ziyaretini tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı.

Ehud Olmert’i Esenboğa Havalimanı’ndan Ankara Valisi Kemal Önal, Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gabby Levy ve diğer yetkililer uğurladı. Özel uçağıyla ülkesine dönen Olmert, Ankara’daki çalışma ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya geldi.

24.12.2008


 

Jackson ile ilgili iddialar doğru değil

AmerİkalI ünlü pop yıldızı Michael Jackson’ın çok hasta olduğu ve akciğer nakline ihtiyaç duyduğu yönündeki iddialar doktoru tarafından yalanlandı.

Doktor Tohme Tohme, yayımladığı açıklamada, ünlü şarkıcının ender rastlanan bir solunum hastalığına yakalandığı ve akciğer nakline ihtiyacı bulunduğu iddialarını yalanlayarak, iddiaların sahibi Ian Halperin’in Jackson ile ilgili izinsiz yazdığı biyografinin reklamını yapmak için bu yola başvurduğunu savundu. Tohme, “Yazarın Michael Jackson’ın sağlık durumuyla ilgili çılgın iddiaları tamamen uydurma” dedi.

24.12.2008


 

Çevik kuvvet aracına ateş açıldı

Yunanİstan’In başşehri Atina’da çevik kuvvet aracına ateş açıldığı bildirildi.

Yunan yayın organları, kentin Gudi semtinde dün sabah saat 05.50’de meydana gelen olayda, hareket halinde bulunan çevik kuvvet aracına iki el ateş edildiğini duyurdu.

Kurşunlardan birinin aracın lastiğine diğerinin ise motoruna isabet ettiğinin tesbit edildiği, güvenlik görevlilerinden hiç kimsenin yaralanmadığı bildirildi.

Ekibin üniversite kampüsü yönünde parlamalar gördüğünü söylediği, ancak bu alanın akademik dokunulmazlığı bulunan bölgede kalması dolayısıyla araştırılamadığı kaydedildi. Yapılan incelemede, aracın lastiğinde 22 mm’lik bir kurşun bulunduğu, motora çarpan merminin de aynı silahtan çıktığının sanıldığı belirtilen haberlerde, polisin olayın aydınlatılması için geniş çapta çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

24.12.2008


 

Arnavutluk, komünist dönemle hesaplaşıyor

Arnavutluk Halk Meclisi, geçmişteki komünist dönemle hesaplaşma anlamına gelen bir yasayı benimsedi.

Muhalefetteki sol partilerin milletvekillerinin protesto ettiği oylamada 74 ‘’evet’’ ve 2 ‘’hayır’’ ile geçen yasa, komünist dönem dosyalarının açılmasını ve resmi yetkililerin komünist dönemdeki faaliyetlerinin araştırılmasını öngörüyor.

Başbakan Sali Berişa, yasayla ilgili yaptığı bir konuşmada, ‘’Bu yasa ahlaki bir yükümlülüktür. Arnavutlar’ın komünist dönemdeki acılarına ‘yeter’ deme anlamına gelmektedir. Dosyaların açılmasıyla ülkeye büyük bir hizmet yapılıyor ancak muhalefettekiler, geçmişteki suçlarla bağlantılarından ötürü korku içinde’’ görüşünü savundu.

Berişa, bu yasayı, Çek Cumhuriyeti’nde benimsenen benzer bir yasayı model alarak hazırladıklarını söyledi. Muhalefet, bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu ve savcılarla mahkemelere baskı kurulmak istendiğini savunuyor.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi, yasayla ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Komünist dönemin dosyalarının açılmasını destekliyorum’’ dedi.

24.12.2008


 

Papa: Eşcinsellik büyük tehlike

Papa 16. Benediktus, eşcinselliğin dünya için yağmur ormanlarının kaybolması kadar büyük bir tehdit olduğunu söyledi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre Papa, bir Noel konuşmasında, eşcinselliği kınayarak evliliğin önemini vurguladı. Papa, transseksüellere yönelik olarak da “Kimin erkek ya da kadın olduğuna karar veren insanlar değil Tanrı’dır” dedi. Papa 16. Benediktus, “Kilise sadece, herkese ait yaradılış armağanları olan dünyayı, havayı, suyu savunmamalı. Aynı zamanda insanlığı kendini imha etmekten de korumalı” diye konuştu. Papa, tropik ormanların korunmaya layık olduğunu, ancak insanoğlunun da bundan daha azını hak etmediğini söyledi. Eşcinselliğe atıfta bulunarak Papa, kadınlarla erkekler arasındaki birliğe saygı göstermemenin “insanoğlunun kendi kendini imhasına” yol açacağını belirtti.

24.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır