"Gerçekten" haber verir 25 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Ordudan atılan, memur da olamaz

Anayasa Mahkemesi, TSK’dan mahkeme kararıyla ihraç edilenlerin, daha sonra Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmasını yasaklayan Emekli Sandığı Kanununun ilgili hükmünün iptal talebini reddetti. nKararda, askerî mahkeme kararı ile TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Bağ-Kur veya SSK’ya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesine bir engel bulunmadığı ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden mahkeme kararıyla ihraç edilenlerin, daha sonra Emekli Sandığına bağlı olarak çalışmasını yasaklayan Emekli Sandığı Kanunu’nun ilgili hükmünün iptali talebini reddetti.

Konya’da ticaret yaptığı gerekçesiyle Askerî Ceza Kanunu’na Müzeyyel Kanun’un 1/A maddesi gereği mahkûm olup, Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ihraç edilen bir subay, görevine son verilmesi işlemine dayanak gösterilen 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’nun 104. maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürdü. Başvuru dilekçesinde, asker olarak görevliyken ticaret yapmak suçundan dolayı askerî mahkeme kararıyla ihraç edilen kişinin meslekî hayatı engellendiğinden hukuk devleti ilkesine aykırı davranıldığı ileri sürüldü. Kararın, TSK’dan ihraç edildikten sonra askerlik hizmeti dışındaki tüm kamusal hak ve sorumlulukları yönünden diğer kişi ve kamu görevlileri arasında bir fark olmadığı halde aksi öngörüldüğünden eşitlik ilkesine, kamuda yeniden çalışmaya engel olunduğundan ve ayrıca askerî mahkeme kararlarına farklı anlamlar yüklendiğinden de anayasaya aykırı olduğu ileri sürüldü. Anayasaya aykırılık iddiasını ciddî bulan Konya 1. İdare Mahkemesi, kanun maddesinin iptali talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, iptal talebini oy birliğiyle reddetti. Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararı Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı. Kararda, askerî mahkeme kararı ile TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Bağ-Kur veya SSK’ya bağlı olarak çalışma hayatını sürdürmesine bir engel bulunmadığı ifade edildi.

Askerî mahkeme kararıyla TSK’dan ihraç edilen bir kişinin Emekli Sandığına tabi kurumlarda yeniden göreve alınamamasının, Anayasa’nın 70. maddesinde belirtilen hizmete almada görevin gerektirdiği nitelikler kapsamında görüldüğünden, anayasaya aykırılıktan söz edilemeyeceği belirtilen kararda, Anayasa’nın 10. maddesinde yer verilen “yasa önünde eşitlik ilkesi’’nin de hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu olduğu kaydedildi. Bu ilke ile eylemli değil, hukuksal eşitliğin öngörüldüğü vurgulanan kararda, aynı durumda bulunan kimi kişi ve topluluklara ayrı kurallar uygulanarak yasa karşısındaki eşitliğin çiğnenmesinin yasaklandığı belirtildi. Ankara / aa

25.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ÜNİVERSİTEDE İKNA ODALARINI KİM KURDU?

  Ordudan atılan, memur da olamaz

  Asgarî ücret yetersiz

  392 köy yolu ulaşıma kapalı

  HUZUREVLERİNE ZAM GELİYOR

  Rüşvet içimizi kemiriyor

  YÜKSEK AHLÂK RÜŞVETİN ÖNÜNE GEÇER

  Bursa’da kar sevinci

  KPSS başvuruları başladı

  Van’daki mültecilere yardım

  Ahlâksız yayınlara tepki

  Yapay kemik iliği üretildi

  Meteorolojiden don uyarısı

  Bir terörist teslim oldu

  Yılbaşında cezaevlerinde açık görüş

  Maliki: Ankara’da gündem PKK’nın tasfiyesi

  Ankara’da doğalgazda indirim yapıldı

  Erdoğan: Türkiye’deki kriz psikolojik

  Meslekî ve teknik okullara yeni düzenleme geliyor

  İTO: Vergileri taksitlendirin

  Bankalar Ekim’de 11,9 milyar YTL kâr etti

  Adaylığının bedeli en az 50 bin YTL

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır