"Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Körfez, AB ile görüşmelerini askıya aldı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile Avrupa Birliği arasında 18 yıldır sürdürülen Serbest Ticaret Anlaşması (STA) görüşmeleri askıya alındı.

AB Dış ilişkiler Komisyonu Sözcüsü Christina Hohman konuyla ilgili olarak KİK Genel Sekreterliği’nden bir mektup aldıklarını belirtti. Hohman cevaplarını önümüzdeki birkaç gün içinde vereceklerini ifade etti.

KİK adına görüşmeleri yürüten Suudi Arabistan Maliye Bakan Yardımcısı Hamad El Bazei dün yaptığı açıklamada, AB’nin politik talepleri ile ihracattan alınan gümrük vergileri konusundaki anlaşmazlıkların görüşmelerin askıya alınmasının temel iki sebebi olduğunu belirtti. KİK Genel Sekreteri Abdurrahman el Atiye de Salı günkü açıklamasında AB ile görüşmeleri askıya alacaklarını ve bunu AB yetkililerine resmen ileteceklerini duyurdu. Buna rağmen Atiye AB ile görüşmelere yeniden başlama konusunda herhangi bir itirazlarının da olmayacağını ve sorumluluğun AB’de olacağını da belirtti. İki blok arasındaki STA görüşmeleri 1990 yılında başlamış, ancak KİK’in 1999 yılında aldığı gümrük birliği oluşturma kararı ile bu görüşmeler durma noktasına gelmişti. 2005 yılında hız alan görüşmeler bu kez AB’nin insan hakları ihlâlleri, terörizm ve yasadışı göç konusundaki baskıları üzerine açmazlarla karşılaşmıştı. İki blok arasındaki görüşmelerin geçtiğimiz ay, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy’nin Katar’a yaptığı resmî ziyaret sırasında sona erdirilmesi ve nihaî anlaşmanın imzalanması bekleniyordu. KİK’ten yapılan açıklamada AB’nin son dakikada masaya getirdiği yeni taleplerinin STA’in anlaşmazlıkla sonuçlanmasına sebep olduğu ifade edildi. Yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: KİK’in öngördüğü ihracat gümrük vergileri ve AB’nin politik taleplerinin yanı sıra örgütün bankacılık ve sigorta sektörleri gibi pek çok alanda KİK içinde imtiyazlar istemesi görüşmelerin askıya alınmasına sebep olmuştur. KİK halen Çin, Hindistan, Japonya, Avustralya ve Yeni Zelanda ile de STA görüşmeleri yürütüyor.

26.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Gine’de darbeci yüzbaşı cumhurbaşkanı

  Bush’u tek seven ülke Kosova

  BM’den Hamas’a saldırıları durdur çağrısı

  Rusya’nın gözü İran’ın petrol ve doğalgaz yataklarında

  Sukkur’da bina çöktü: 7 ölü

  Kırım’da patlama: 17 ölü

  Gürcistan, ABD ile stratejik anlaşma imzalayacak

  Kuzey Irak’ta, petrol boru hattında patlama

  Irak’ta, 15 bin kişi ABD cezaevlerinde

  Filipinler’de, şiddetli deprem

  Körfez, AB ile görüşmelerini askıya aldı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır