"Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Yüksek yargıda kriz büyüyor

Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, ‘kapatılan belediyelerin dâvâ açma süresine ilişkin’ önceki gün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmadığını” bildirdi. Başkan Haşim Kılıç, açıklamanın, mahkemenin bu yöndeki görüşünü destekleyen altı üyesi adına yapıldığını söylemişti

Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, ‘kapatılan belediyelerin dâvâ açma süresine ilişkin’ önceki gün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamadığını” bildirdi. Başkan Haşim Kılıç ise, açıklamanın, mahkemenin bu yöndeki görüşünü destekleyen altı üyesi adına yapıldığını söyledi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemeye gelişinde gazetecilerin soruların üzerine Anayasa Mahkemesi Başkanlığının önceki günkü açıklamasının yalnız başına yaptığı bir açıklama olmadığını söyledi. Kararın 5’e karşı 6 üyenin oyuyla alındığını hatırlatan Kılıç, ‘’Bu kararda 6 arkadaşımızın ne demek istediğini bir kez daha kamuoyuna duyurmak istedik. Yapılan dünkü (önceki günkü) açıklama, benimle birlikte bu arkadaşların, yani çoğunlukta olan 6 arkadaşın arzusu, onayı ve isteği doğrultusunda yapılmıştır. Yalnız başıma yaptığım bir açıklama değildir’’ diye konuştu.

“İŞ, YSK’NIN İRADESİNDE”

KILIÇ, ‘’YSK kararı doğrultusunda belediyeler tekrar seçime girebilecek. Bir noktada sizin kararınız işlevsiz kılınmış oldu. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?’’ sorusunu şöyle cevapladı: ‘’Tabii ki biz, mahkeme başkanı ve üyeleri, verdiği kararın arkasında durmak, verdiği kararın ne demek istediğini anlatmak ve onun sahibi olmak durumundayız. Karar eğer, dışarıda mahkememizin iradesi dışında bir noktaya götürülmüşse, bunu kamuoyuna açıklamak da bizim görevimizdir. Bundan sonra iş, tamamen Yüksek Seçim Kurulunun iradesi ve inisiyatifi içerisindedir. Buna onlar karar verecek. Bunun bizimle bir ilgisi yok. Biz, Anayasa Mahkemesinin bu konuda ne demek istediğini dünkü açıklamamızda bildirmek istedik. Bundan ibarettir.’’ ‘’Yazılı açıklamanın ardından yüksek yargıda çatlak olduğu’’ görüşlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kılıç, ‘’Hayır. Çatlak, kurumlar arasında böyle bir kavga, öfke, kin asla olmaz’’ dedi.

KILIÇ'A 8 ÜYEDEN İTİRAZ GELDİ

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş’ın imzaları bulunan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 gününde yapılan açıklama, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamaktadır. Anayasa’nın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasından, anayasal görev, yetki ve sorumluluk, ilgili kurum ve kuruşlara aittir. Önceden haberdar olmadığımız, bu nedenle de oluşumuna hiçbir katkıda bulunamadığımız açıklamaya katılmıyoruz.”

İLGİNÇ AYRINTI

Anayasa Mahkemesinin 8 üyesinin yaptığı açıklamada ilginç ayrıntı dikkat çekti. Açıklamada imzası olan üyeler olarak da, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş’ın adı sıralandı. İlk bakışta bu açıklama Haşim Kılıç’ın, ‘Kararın 5’e karşı 6 üyenin oyuyla alındığı’ bilgisi ile çelişiyor görünse de gerçek böyle değildi. Açıklamada imzası bulunan üyelerden Cafet Şat ve Fettah Oto, yedek üye olup alınan kararda oy hakkı bulunmazken, üye A. Necmi Özler ise söz konusu oylamaya katılmamış, yerine katılan üye de ‘Kapatılan belde belediyelerin yerel seçimlere girmesinin anayasa ihlali olacağı yönünde’ oy kullanmıştı.

26.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  TAM BİR KARGAŞA TABLOSU

  AYM’ye uymak herkesin görevi

  Yüksek yargıda kriz büyüyor

  Şehit olacağını hissetmiş

  YIRTIK AYAKKABI VE TERLİKLE OKULA GİDİYORLAR

  Şehit annesinin dramı

  Her gün Kur’ân okuyorum

  HER BÖLÜĞE MESCİT AÇTIRAN TÜMGENERAL

  Papa: Beytüllahim’e barış gelsin

  ‘Yemeği değil, havayı pişiriyoruz’

  “Bayat ekmek” duvarı

  2 bin yıllık kedi mumyasıyla yakalandı

  Konya hatırası sikkeler

  ‘Sihirli dizileri’ yalnız izlemesinler

  Türkiye kara teslim

  MURAŞ Öğretim Kurumları ‘kültürel mirasımızı’ tanıtacak

  Müslüman olan Amerikalı Marie, Emine oldu

  İnternet denetiminde Türkiye “makul düzeyde”

  Maytap yasağı yaralanmaları azalttı

  İstanbul’da elektrik kesintisi

  Seçimde sokaklar temiz kalacak

  4 bin Diyarbakır’lıya meslek eğitimi

  Terör örgütü Iraklı Kürt yöneticileri “düşman” ilan etti

  Öğrenciler iptal edilen burslarını geri istiyor

  Bolu Dağı ve Tüneli’nde görevli polislere soruşturma

  AKP’li Alibeyoğlu CHP’ye katıldı

  Yavuz Mildon, beyin kanaması geçirdi

  Gürbulak Sınır Kapısında operasyon: 13 gözaltı

  Öğrencilerin satırlı kavgasında kan aktı

  MHP de YSK’ya başvurdu

  Maraş olayları için araştırma komisyonu kurulsun

  Nükleer santral yarışmasında sona doğru

  Erdoğan: Irak yönetimi ile sorunumuz yok

  ASKİ: Ön ödemeli sayaçta yargı kararı yok

  AKP seçim bürosuna saldırı

  CHP’de Arıtman rahatsızlığı

  Hüseyin Üzmez’in tutuklanma talebine ret

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır