"Gerçekten" haber verir 26 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

‘Bir hikâye okumazsan uyumam’

Eğitim Sen Sakarya Şubesi, ‘Bir hikâye okumazsan uyumam’ projesi başlattı. Okul öncesi çocuklara yönelik proje ile anne babalar çocuklara yatmadan önce bir hikâye okuyacak. Çocuk hikâye okunmadan uyumayacak. Ana sınıfı öğretmenlerinden yardım alınarak yürütülecek projede çocuklara ‘Anne babanız bir hikâye okumadan uyumayın’ telkininde bulunulacak.

Eğitim Sen Sakarya Şube Sekreteri Cemil Cebecioğlu, projenin daha okula başlamayan ve okuma yazma bilmeyen çocuğa okuma alışkanlığı kazandıracağını ve kitabı sevdireceğini söyledi. Cebecioğlu şu bilgileri verdi: “Bugün evlerde akşam bir araya gelindiğinde anne diziye, baba maça dalıyor. Çocukların sorduğu sorulara bile tam olarak cevap verilmiyor. Evdeki herkes kendi halinde. Bu durumdan en çok çocuk olumsuz yönde etkileniyor. Bizim bu projemiz çocukla aileyi yeniden kaynaştıracak. Aile bağlarını kuvvetlendirecek. Evde bir çocuk olduğunun farkına vardıracak. Anne ya da baba çocuğunu yatağına götürüp ona hikâye anlatmasıyla birebir güçlü bir iletişim kuracak.”

Bu alışkanlığın sadece aile ile iletişim değil çocuk üzerinde bir çok olumlu tesir yapacağını kaydeden Cebecioğlu, “Çocuğa okunan hikâye onun kelime haznesini zenginleştirecek. Çocukça konuşma yerine konuşması düzelerek kitabî bir konuşma imkânı sağlayacak. Çocuğu zorla uyutma sıkıntısı bitecek. Kitap ele alındığında çocuk hemen yatağına koşacak. Çevre, insan ve hayvan sevgisinin yer aldığı güzel konulu, öğretici hikâyelerle çocuk uykuya dalacak, kâbus görmeyecek. Çocuk sevildiğini, değer verildiğini görünce kendine olan güveni artacak. Ruh sağlığı olumlu etkilenecek. Çocuk Esirgeme Kurumu yurtlarında kalan çocukları da bu proje kapsamına aldık. Gönüllü arkadaşlarımız uygun saatlerde oralardaki çocuklara hikâye okuyacak” diye konuştu.

Projeyi Sakarya’daki bütün sivil toplum örgütleri, valilik, millî eğitim ile paylaştıklarını ve çok olumlu tepkiler aldıklarını vurgulayan Cebecioğlu, “Sakarya’da 280 ana sınıfı var. Hepsine ulaşmak istiyoruz. Bu konuda Millî Eğitim Müdürlüğü’nün desteğine ihtiyacımız var. Biz ilk etapta 15 ana sınıfı öğretmeni ile görüştük. Projeyi anlattık. Ana sınıfı öğretmenleri de projeyi çok beğendi. Çocuklara anlattı. Ana sınıfı öğretmenleri her sabah sınıfta çocuklara ‘Kimin anne babası hikâye okudu’ sorusunu yöneltiyor. Çok sayıda parmak kalkıyor. Zaten hikâye okunan çocukların daha mutlu oldukları görülüyor” ifadelerini kullandı. Sakarya / cihan

26.12.2008


 

Problemlerin çözümü Asr-ı Saadet’te

KÜTAHYA’DA DÜZENLENEN “GÜNÜMÜZ TOPLUMUNDA KADIN SORUNLARI VE İSLÂMî ÇÖZÜMLER” KONULU KONFERANSA İLGİ BÜYÜKTÜ.

GEÇTİĞİMİZ Pazar günü Kütahya’da hanımlara özel bir konferans düzenlendi. Diyanet-Sen ve Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformunun organize ettiği konferans Belediye Kültür Sarayında gerçekleşti. Günümüz Toplumunda Kadın Sorunları ve İslâmî Çözümler konulu konferansa konuşmacı olarak Bizim Aile Dergisi Yayın Koordinatörü Gazeteci-Yazar Yasemin Güleçyüz ve Eğitimci-Yazar F. Nur Hacınebioğlu katıldı. Çevre illerden gelenlerin de katılımıyla gerçekleşen konferansa her yaştan hanımın ilgisi büyüktü.

Yasemin Güleçyüz konuşmasında daha çok aile içinde kadının sorunları ve çözüm yollarından bahsetti. Günümüz kadınlarının sorunlarını aslında Ademlerle Havvaların sorunları olarak nitelendiren Güleçyüz, bu sorunların çözümünde Asr-ı Saadetin model olarak alınması gerektiğini ifade etti.

Sorunların tesbiti ve çözüm yollarını Risâle-i Nur’ların satırları arasında bulabilmenin mümkün olduğunu belirten Güleçyüz, bilhassa Hanımlar Rehberinin bu konuda bir reçete hükmünde olduğunu söyledi.

Ailedeki sorunların çözümünde kadının fıtratındaki şefkat, merhamet gibi özelliklerinin önemli rol oynadığını anlatan Güleçyüz, sözlerini Peygamber Efendimizin Hz. Fatıma’ya söylemiş olduğu bir hadis-i şerifle sürdürdü. Sen Ali`ye cariye ol ki, O da sana köle olsun.

Diğer konuşmacı F. Nur Hacınebioğlu ise kadınların sorunlarını çözme noktasında öncelikle kadınların kendi kimliklerinin farkına varmaları gerektiğini dile getirdi. Bu sebeple sorunları çözmede İslâma göre donanımlı bir kadın profilinin nasıl olması gerektiğinin altını çizdi. Hacınebioğlu İslâma göre donanımlı kadından bahsederken, ihlâs, sadakat, adalet, şefkat, merhamet, doğruluk, diğergamlık gibi pek çok hasletlerin önemine dikkat çekti. Yaklaşık 3 saat süren program, konuşmacıların program sonunda kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırmalarıyla sona erdi.

ÜNZİLE SIDAN / KÜTAHYA

26.12.2008


 

Mehmet Âkif Ersoy İstanbul’da da anılıyor

İSTİKLÂL Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72’nci yıl dönümünde, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğinin (ESKADER) düzenleyeceği faaliyetle anılacak. ESKADER’den yapılan yazılı açıklamaya göre, 27 Aralık Cumartesi günü gerçekleşecek ‘’Mehmet Akif Günü’’ adlı faaliyette, ilk olarak Edirnekapı Şehitliği’nde şairin kabri başında anma töreni yapılacak. Şehitlikteki törenin ardından, Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki toplantıda, ‘’Akif’in Hayatı ve Dostları’’nı kültür tarihçisi Dursun Gürlek anlatacak.

Gazetemiz yazarlarından Abdurrahman Şen’in, bu yıl kaleme aldığı Akif senaryosu ve hazırlanan filmle ilgili gelişmeleri aktaracağı toplantıda, Mehmet Nuri Yardım ‘’Akif’in Mizah Dünyası’’nı dile getirecek ve şairin nüktelerinden örnekler verecek. Akif’in sevilen şiirlerinden bazı örneklerin de sunulacağı toplantının sonunda, Damla Yayınları tarafından yayımlanan Emin Osman Uygur’un ‘’Safahat’tan Hikâyeler’’ ile Mehmet Nuri Yardım’ın ‘’Mehmet Akif Ersoy ve Safahat’tan Seçmeler’’ adlı kitapları dinleyicilere armağan edilecek.

Faaliyette, Akif’le birlikte Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden Ahmet Arvasi ve Hikmet Öğüt de vefat yıldönümleri sebebiyle anılacak.

Öte yandan, toplantının sonunda, bu yıl ilki düzenlenen ‘’ESKADER Ödülleri’’ni kazananlar da açıklanacak. Dernek üyeleri, ‘’www.sanatalemi.net’’ adlı internet sitesinin okuyucuları ile kültür san'at adamları ve akademisyenlerden alınan bilgiler değerlendirilerek oluşturan ödüller, 2008 yılı içinde kültür hayatına kazandırılan san'at ürünlerinin sahiplerine verilecek. İstanbul, aa

26.12.2008


 

Tur güzergâhlarındaki ören yerleri arttırılacak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Afrodisias, Sagalassos gibi önemli ören yerlerinin gezi güzergâhlarında yeteri kadar yer almadığını belirterek, ‘’Onları da güzergâhlara eklemeye çalışı-yoruz. Bu kültür varlıklarımızın daha fazla görülmesini sağlamak için sektörün diğer kesimleriyle temas ediyoruz’’ dedi. Günay, bunun için önümüzdeki aylarda turizm sektörünün önde gelen temsilcilerini ören yerlerine götürüp, bilgilenme gezisi yapmayı düşündüklerini bildirdi. Günay, Ankara’ya, ‘’Büyük Türkiye Müzesi/Türkiye Uygarlıkları Müzesi’’ adıyla büyük bir müze kurmaya ihtiyaç olduğunu daha önce dile getirdiğini hatırlattı. Türkiye’deki tarihî eserlere daha fazla sahip çıkıp, bunları sergileyecek imkan doğurma niyetinde olduklarını belirten Günay, ‘’Biz, British Museum, Berlin Müzesi gibi dünya çapındaki bir müzeyi başka hiçbir topraktan bir şey çalmadan, almadan, kendi topraklarımızın zenginlikleriyle kurabiliriz. Bu inanılmaz bir şey, Batı’da hiçbir ülke bunu yapamaz. Ama Türkiye yapabilir. Böyle bir hayal kuruyoruz’’ diye konuştu.

26.12.2008


 

Alaeddin Yavaşca’ya plâket

BU yıl müzik dalında ‘’Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’’ne lâyık görülen Prof. Dr. Alaeddin Yavaşca’ya, öğretim üyesi olduğu Haliç Üniversitesince plâket verildi. Haliç Üniversitesi Konferans Salonu’ndaki tören, bestekâr ve bilim adamı Prof. Dr. Yavaşca’nın hayat hikâyesinin anlatıldığı slayt gösterisiyle başladı. Yaklaşık 630 bestesi bulunan Yavaşca’nın bazı eserlerinin, üniversitenin konservatuvar bölümü öğrencilerince seslendirilmesinin ardından, Yavaşca da bir bestesini dâvetlilerin ısrarı üzerine söyledi. Yavaşca, kendisi için bu faaliyeti hazırlayan herkese teşekkür ederek, üniversitesiyle büyük gurur duyduğunu söyledi. Törende daha sonra Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Gündüz Gedikoğlu, Yavaşca’ya üniversite adına plâket verdi. Gedikoğlu, Yavaşca’nın, onur duyulacak bir bilim ve san'at adamı olduğunu söyledi. Törene, Yavaşca’nın eşi Ayten Yavaşca, san'at dünyasından dâvetliler ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

26.12.2008


 

Orhan Pamuk Pakistan’da

YAZAR Orhan Kemal’in 2 ayrı öykü kitabından derlenen 19 öykünün Urdu dilinde çevirisiyle Pakistan’da yayımlandı. Orhan Kemal Kültür Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada, Kemal’in 1951’de yayımlanan ‘’Sarhoşlar’’ ve 1952’de yayımlanan ‘’Çamaşırcının kızı’’ adlı öykü kitaplarından alınan 19 öykünün Masud Akhtar Shaikh’in Urdu dilinde çevirisiyle Pakistan’da yayımlandığı belirtildi.

Mesud Publishers tarafından ‘’Do Şarabi’’ adıyla Pakistan’da yayımlanan yapıtın kitapseverlerle buluştuğu vurgulanan açıklamada, kitapta ‘’Türk edebiyatını Pakistan’a tanıştıranMasud A.Shaikh’’, ‘’Türkiye’nin halk yazarıOrhan Kemal’’ isimli konu başlıkları ile 19 öykünün yer aldığı kaydedildi.

26.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır