"Gerçekten" haber verir 31 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

ÜÇ GÜNDE ÜÇÜNCÜ AÇIKLAMA

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya liderlerini, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak yeterli çabayı göstermedikleri gerekçesiyle eleştirdi. Ban Ki-mun, son üç günde Gazze ile ilgili yaptığı üçüncü açıklamada, taraflara âcil olarak ateşkes yapmaları çağrısını tekrarladı.

BARIŞ İÇİN HER YOLU DENEYİN

"Bölgesel ve uluslararası tarafların yeterli çaba göstermediklerini düşünüyorum. Daha fazlasını yapmalılar" diyen Ban Ki-mun, liderlerin şiddete son vermek, siyasî diyalogu desteklemek ve farklılıkların barışçı yollarla çözümü için mümkün olan her yolu denemeleri gerektiğini vurguladı.

ŞİDDETTEN ÇOK HUZURSUZUM

Gazze içiyle çevresinde artan şiddet nedeniyle "dehşete kapıldığını" belirten Ban Kimun, bu şiddetin "kabul edilemez" olduğunu, olayların korkutucu boyutlarının ve özellikle çocuklar üzerindeki etkilerinin kendisini çok huzursuz ettiğini, bütün bunlara son verilmesi gerektiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya liderlerini, İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak yeterli çabayı göstermedikleri gerekçesiyle eleştirdi. Genel Sekreter Ban Ki-mun, son üç günde Gazze ile ilgili yaptığı üçüncü açıklamada, taraflara acil olarak ateşkes yapmaları çağrısını yineledi. Ban Ki-mun düzenlediği basın toplantısında, “Bölgesel ve uluslar arası tarafların yeterli çaba göstermediklerini düşünüyorum. Daha fazlasını yapmalılar” diye konuştu. Liderlerin şiddete son vermek, siyasî diyaloğu desteklemek ve farklılıkların barışçıl yollarla çözümü için mümkün olan her yolu denemeleri gerektiğini kaydeden Ban Ki-mun, Çarşamba günü bir araya gelecek Arap Birliği liderlerine de seslenerek, “Onları, bu kısır döngüye en kısa zamanda son vermek amacıyla hızlı ve kararlı davranmaları yönünde uyarıyorum” dedi.

Ban Ki-mun, diğer dünya liderlerinin de soruna kalıcı bir çözüm bulunması için çabalarını arttırmak zorunda olduklarını kaydetti. Gazze içinde ve çevresinde artan şiddet nedeniyle “dehşete kapıldığını” belirten Ban Ki-mun, bu şiddetin “kabul edilemez” olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri, olayların korkutucu boyutlarının ve özellikle çocuklar üzerindeki etkilerinin kendisinde çok büyük huzursuzluk oluşturduğunu, bütün bunlara son verilmesi gerektiğini ifade etti. Ban Ki-mun, diyalog yolunun, ancak tarafların acil olarak ateşkese varmasından sonra açılabileceğini vurguladı.

İSRAİL LÜBNAN SINIRINDA DA ALARMA GEÇTİ İsraİl ordusu, Gazze’de Hamas’a karşı hava saldırılarında bulunurken, diğer yandan da ülkenin kuzeyinde alarm düzeyini yükseltti. Amaç Lübnan sınırındaki, Hizbullah koruması altındaki Filistinli gruplardan füze saldırıları gelmesini engellemek. Jerusalem Post gazetesinin savunma yetkililerine dayanarak verdiği habere göre, bu yılın başlarında ülkenin kuzeyindeki Kiryat Şimona ve Şlomi’ye yapılan iki roket saldırısının arkasında bulunduğuna inanılan Filistinli gruplar, Gazze’de Hamas’la dayanışma içinde olduklarını göstermek amacıyla roket saldırısı düzenlemeyi planlıyor. Bu sebeple İsrail ordusu kuzeyden gelebilecek bir saldırıya karşı hazır olmak için, bölgede yüksek alarm düzeyine geçti. Tel Aviv / aa

YİNE ÇOCUKLAR ÖLÜYOR

İsraİl’İn Gazze’ye yönelik saldırılarında ölü sayısı her geçen gün artıyor, önceki gece saatlerindeki İsrail hava saldırısında 10 Filistinli yaşamını yitirdi, en az 40 kişi yaralandı. Filistin hastane kaynaklarına göre yaşamını yitirenlerin sayısı 370’i aştı yaralı sayısı ise bin 700’e yaklaştı. İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine hava saldırıları devam ederken, önceki sabah bölgenin kuzeyindeki Cebaliye’de 2 çocuk, güneydeki Han Yunus’ta ise bir sivil hayatını kaybetti. Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Cebaliye mülteci kampı bölgesinde, cadde üzerinde bir eşeğin çektiği araçta bulunan biri 4, diğeri 11 yaşlarındaki iki kız kardeş, bombardımanda öldü. Sağlık görevlileri, bir füzenin çocukların bulunduğu aracı doğrudan vurduğunu bildirdi. Filistinli sağlık kaynakları, İsrail’in önceki gece gerçekleştirdiği saldırılarda da 10 kişinin öldüğünü belirtti. Birleşmiş Milletler de saldırılarda ölen sivillerin sayısını 62 olarak açıkladı.

UZUN SÜRELİ OPERASYON HAZIRLIĞI

İsraİl, “uzun süreli bir operasyona” hazır olduğunu bildirerek, Hamas’la ateşkes yapmayı reddetti. İsrail İçişleri Bakanı Meir Şetrit, Gazze’den yönelen roket tehdidi bertaraf edilmeden Hamas ile ateşkesin mümkün olmadığını söyledi. Şetrit, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, “Ateşkese yer yok” derken, İsrail hükümetinin güneydeki roket tehdidini ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu ifade etti. Bu nedenle İsrail ordusunun operasyonunun durmaması gerektiğini savunan Şetrit, Gazze’de Hamas ile mücadelenin haftalar sürebileceği mesajını verdi ve “Operasyonun amacı budur ve yerine getirilmelidir” diye konuştu. İsrail Savunma Bakanı Yardımcısı Matan Vilnai de ordunun haftalar alabilecek bir savaşa göre hazırlandığını kaydetti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert de Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Savunma Bakanı Ehud Barak, Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi’nin de aralarında bulunduğu bazı üst düzey yetkililerle yaptığı toplantıda, ateşkes ihtimalini ağza almaktan kaçınmalarını istedi. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum ise bütün Filistinli grupları “şahadet operasyonları da dahil mümkün olan tüm yollarla İsrail’e cevap vermeye” çağırdı. İsrail operasyonunun başlamasının ardından Hamas tarafından düzenlenen roket saldırılarında ölenlerin sayısı da 5’e yükseldi.

31.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ÜÇ GÜNDE ÜÇÜNCÜ AÇIKLAMA

  İsrail saldırısı Obama’yı zorda bırakacak

  Steinbach: Ilımlı İsrailliler nerede?

  Bangladeş’te zafer Şeyh Hasina’nın

  ABD, 2010 yılında bölünecek iddiası

  Rusya’dan, 340 milyar dolarlık yeni kriz paketi

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır