"Gerçekten" haber verir 06 Ocak 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

 

“Dergi editörlüğü” semineri yapıldı

Yeni Asya Sürekli Eğitim Merkezinin (YASEM) eğitimleri devam ediyor. Hafta sonu Yeni Asya Seminer Salonunda iki günlük “Dergi Editörlüğü Eğitim Semineri” yapıldı. Köprü, Bizim Aile, Genç Yaklaşım, Can Kardeş dergilerinin çalışanları ve yazar kadrosunun katıldığı seminer 4 oturumda gerçekleştirildi.

Yeni Aktüel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Göksan Göktaş, Aksiyon Dergisi Yazı İşleri Müdürü Necati Kola, Aksiyon Haber Merkezinden Muhsin Öztürk, Mehmet Özdemir, Mesut Çevikalp ile Yeni Asya yazarı, edebiyatçı İslâm Yaşar ve Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Ali Ural’ın eğitimci olarak katıldığı seminerde dergi yayıncılığının incelikleri konuşuldu.

Seminerin ilk oturumunda konuşan Yeni Aktüel Dergisi Yazı İşleri Müdürü Göksan Göktaş, gazetelerin okuyucuya verdiği “hafta sonu ekleri”nin haber dergilerine rakip olduğuna dikkat çekerek, dergi yayıncılığının püf noktalarını anlattı.

İkinci oturumda konuşan Aksiyon Dergisi Yazı İşleri Müdürü Necati Kola ise, haber dergilerinin okuyucunun merak ettiği konu hakkında detaylı bilgiler verdiğini söyledi. Kola, haber dergilerinin değişik medya kanallarından yoğun bir haber bombardımanına maruz kalan okuyucuya daha farklı orjinal bilgiler aktarma gibi önemli bir görevi yerine getirdiklerini ifade etti. Aktüel ekibinden seminere katılan diğer katılımcılar da dergi yayıncılığına ilişkin görüşlerini dile getirdi.

İYİ YAZAR OLMANIN

YOLU ÇOK OKUMAK

Seminerin ikinci günü birinci oturumda konuşan edebiyatçı-yazar İslâm Yaşar, kompozisyon ve yazı türleri konusunda katılımcılara yazı yazmanın inceliklerini anlattı. Kompozisyonun hayatın bir gerçeği olduğuna dikkat çeken İslâm Yaşar, insanın iyi bir yazı yazabilmesi için her şeyden önce kendisini iyi tanıması gerektiğini vurguladı. Yaşar, iyi bir yazar olmanın yolunun çok okumaktan, çok gezmekten ve iyi gözlem yapmaktan geçtiğini kaydetti.

Seminerin son oturumunda “editörlük” konusunda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Ali Ural ise, “Editörlük nedir?” sorusuyla başladığı konuşmasında şunları kaydetti: "Editörlük mimarlıktır. Editör, çalıştığı alanla ilgili bilgi sahibi olmak durumundadır. Yazı bir çerçeveleme işidir. Her şeyi anlatmak isteyen hiçbir şeyi anlatamaz. İnandırıcılık yazının her şeyidir. Yazı bir merkeze bağlı olmalı. Yazının bir kurgusu olmalı. Kurgu ‘neden?’ sorusuna verilen cevaptır.”

Yapılan konuşmaların ardından seminere katılanlara YASEM tarafından katılım sertifikaları verildi.

06.01.2009


 

GENÇ YAKLAŞIM OCAK 2009 SAYISINDA, NEDENİ VE NASILIYLA OKUMAK KONUSU ELE ALINIYOR.

ÇAĞIMIZ yazıdan çok görselliğin, kitap sayfalarından çok bilgisayar ekranının hakim olduğu bir çağ. Okumak deyince kiminin aklına eğitim, kiminin aklına faydasız bir “boş zaman değerlendirme” faaliyeti geliyor. Oysa ders kitapları dışında bir okuma olmadan alınan eğitim, kendisinden bekleneni veremez. Faydasız olan kitaplar değil, kitapsız geçen ömürlerdir. Zira zaman her anı bir sayfa olan bir kitaptır. Kâinat her zerresi bir harf olan bir kitaptır. Her insan ayrı bir kitaptır. Ve her birisi okunmayı, öğrenilmeyi bekliyor.

Genç Yaklaşım Ocak 2009 sayısında, nedeni ve nasılıyla okumak konusunu ele alıyor.

Saadet Bayri, “İnsandan kâinata: Kalem kalem okuma”yı anlatıyor satırlarında. Meryem Tortuk, “nefes aldığımız sürece” okumaya çağırıyor.

Ahmet Dursun, “İnsan okur, lâkin ne okur?” diye soruyor. Aykut Tanrıkulu, “Okumadan âlim olmanın” mümkün olmadığına dikkat çekiyor.

Habib Fidan, Batı klâsiklerini nasıl ve niçin okumamız gerektiğini sorguluyor.

Bediüzzaman Said Nursî’nin okuma listesi de dergide dikkat çeken çalışmalar arasında.

Kapak dosyası dışında ise…

Murat Çetin, “Az”ı dile getiriyor.

Mustafa Gökmen, medya tarihinde kısa bir gezintiye çıkarak bugünü yorumluyor.

Nurdan Huyut, “Bizi biz yapan mekânlar”da gezdiriyor bizi.

Belgin Çakır, hayatına anlam katan herkese teker teker teşekkür ediyor.

***

Öte yandan, Genç Yaklaşım’ın yeni kalemlere imkân tanımak üzere düzenlediği “Hayalinizi çalıştırın” başlıklı hikâye yarışması sonuçlandı.

Ayrıca, “Bediüzzaman Şehirleri” başlıklı projenin ayrıntıları da derginin sayfalarında.

06.01.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır