"Gerçekten" haber verir 22 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Görüş

Beyaz Saray’ın bahçesinde kabak yetiştirmek!

Okuyucu dostlarıma biraz geç de olsa ‘merhaba’ diyorum. Salı gününden bu yana sizlere bu köşeden çevremizde olup bitenlere geniş açıdan bakarak gördüklerimi yazıyorum.

Ancak Pazar günlerini biraz daha rahat okunabilecek konulara ayırmak istiyorum. Buna Obamaların kollarını sıvayıp ellerine kürek ve kazmaları alıp terledikleri haberi ile başlayacağım. Umarım seversiniz.

Obama ailesi, geçen Cuma günü Beyaz Saray’ın bahçesine sebze ekti. Siz artık krizin vardığı boyutu düşünün. Koskoca Amerikan başkanı kendi sebzesini yetiştirmek zorunda kalmış!

Obama ‘roka’ sevdiği için özellikle roka yetiştirilecek. Bayan Obama bütün ailenin otları temizleyeceğini söylüyor.

Ayrıca bir bahçıvan, iki kovan arı yetiştirip tatlıyı da bahçeden elde etmeyi planlıyor.

Tabi asıl sebep ekonomik kriz değil. O işin esprisi. Asıl amaçları obezliğin ulusal problem haline geldiği bir dönemde çocuklarına yöresel olarak yetiştirilmiş taze sebze ve meyve yemenin güzelliğini öğretmek.

Amerikan çocukları ve gençlerinin yüzde 16,3’ü obez. 20 yaş üstü yetişkinlerde durum daha vahim; her yüz kişiden 35’i obez. Yani yüz kilonun üzerinde… Bunun sebebinin çok fazla kalorili yiyecekler, fast food ve hazır yiyecekler yemelerine karşın çok az fiziksel faaliyette bulunmaları. Amerikalılar vakitlerinin çoğunu TV karşısında geçiriyorlar.

Bu yüzden Obamalar, Amerikan halkını sun’î gübrelerle bitki ve meyve azmanlarının yetiştirildiği büyük çiftlikler yerine kendi evlerinin ardındaki küçük bahçede organik sebze yetiştirmeye çağıracaklar.

Aslında Obama’nın tavrı kendi ülkesindeki kimyasal üreticileriyle çelişiyor. Genleri bozulmuş, sun’î gübrelerle büyütülmüş devasa bitki ve meyve yetiştirme geleneğinin öncüsü onlar. Bu çokuluslu girişimler dünyanın hiçbir yerinde yöresel organik sebze yetiştirilmemesi için de ciddî mücadele veriyor. Böylece herkes onların markalı tohumlarını kullanmak zorunda kalacak.

Peki bizde durum daha mı iyi? Maalesef.

Türkiye İstatistik Kurumunun 2008 yılına ilişkin sağlık araştırmasına göre; Türkiye’deki nüfusun yüzde 47.2’si fazla kilolu veya obez. Erkeklerde bu oran yüzde 49.2’ye kadar çıkıyor. Yani her iki erkekten birisi fazla kilolu ya da obez.

Peki neden? Çünkü biz de hazır yiyeceklere, fast food’a ve hormonlu, sun'î gübreyle yetiştirilmiş, azman ancak şekli bozuk meyvelere alıştık. Düşünebiliyor musunuz; bu mevsimde kocaman çilekler satılıyor!

Genleriyle oynanmış tohumlar, çok ürün veriyor diye seralarda tercih edilir oldu. Yani Obamaların seferberliğine ülkemizde de ihtiyaç var. Son zamanlarda organik sebze ve meyve üretimi yeniden ilgi görüyor. Çünkü çok iyi bir pazarı var. Ancak maalesef bu ekonomik kriz döneminde, hormonlulara göre çok daha pahalı olan organik sebze ve meyveleri herkes alamıyor.

Ne dersiniz, Cumhurbaşkanımız da Çankaya’nın bahçesinde benzer bir organik sebze yetiştirme seferberliği başlatabilir mi? Böylece herkes evinin bahçesinde yeniden hiç değilse salata malzemelerini yetiştirmeye başlamaya teşvik edilebilir mi? Yoksa bu problem, devletimizi yönetenler için diğer büyük dertlerin yanında çok mu önemsiz kalıyor?

Size tavsiyemiz, büyük şehirlerde pek kalmamış olsa da, Anadolu’da yaşayanların sahip oldukları bahçelerini bir an önce hazırlamaya başlamaları. Biz de artık balkonlara yerleştireceğimiz saksılarda ya da kasalarda yetiştireceğiz kutu gibi küçücük apartman dairelerimizde!

Herkese kokusu ve suyu ile lezzetine dayanılmaz organik domatesli, vazoya konulduğunda odayı bütün gün kokutan güllerle dolu, taze kesilmiş erişteli, kuzineli sobada yapılmış burma çörekli günler diliyorum.

HALİL İBRAHİM CAN

22.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis