"Gerçekten" haber verir 25 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

Gül: PKK ortadan kalkınca ilişkilerimizde sınır olmayacak

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Neçirvan Barzani ile yaptıkları görüşmede PKK unsurlarının ve kamplarının bölgelerinde olduğunun açıkça dile getirildiğini belirterek, “PKK unsuru ortadan kalktıktan sonra ilişkilerimizde sınır yoktur, olmayacak. Ümit ediyorum ki bu yeni dönem herkes için iyi olur” diye konuştu.

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Irak ziyaretinde “herkesin Türkiye’den memnun olduğunu dile getirmesinden” mutlu olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, 2 günlük Irak ziyaretini Türk basın mensuplarına değerlendirdi. Irak’taki bütün grupların temsilcileriyle görüştüklerini belirten Gül, görüşmelerinin gayet samimî bir ortamda geçtiğini kaydetti.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile önceki akşam uzun bir görüşme yaptıklarını belirten Gül, Maliki’nin Irak’ın geleceğiyle ilgili çok ümitli olduğunu ve Türkiye ile ilişkileri her alanda geliştirmeyi istediklerini vurguladı. Türkmen siyasilerle de görüştüklerini hatırlatan Gül, Irak’taki bütün grupların Türkiye ile gurur duyduklarını ve Türkiye’nin herkese eşit davrandığını dile getirdiklerini bildirdi.

NEÇİRVAN BARZANİ GÖRÜŞMESİ

Kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ile yaptıkları görüşmede terör örgütü PKK konusunu ele aldıklarını kaydeden Gül, görüşmede PKK unsurlarının ve kamplarının bölgelerinde olduğunun açıkça dile getirildiğini belirterek, “PKK unsuru ortadan kalktıktan sonra ilişkilerimizde sınır yoktur, olmayacak. PKK ile mücadelede herkesin desteklemesi gerekir. Bu bittiğinde ilişkiler de çok iyi şekilde devam eder ve sınır olmaz. Ümit ediyorum ki bu yeni dönem herkes için iyi olur” diye konuştu.

Gül, Neçirvan Barzani’nin terör örgütünün kendilerine de zarar verdiğini ve Türkiye’nin bu konuda haklı olduğunu söylediğini bildirdi. Neçirvan Barzani’nin bu konuda söylediklerinin açık olduğunu kaydeden Gül, Barzani’ye Türk devletinin bu konuda kararlı olduğunu ve iyi niyetlerini ispatlamalarını istediğini söylediğini belirtti.

IRAK KONUSU

Cumhurbaşkanı Gül, Irak konusunda da şunları söyledi: “Irak’ın yoluna düzgün devam etmesi gerekir. Düzgün devam edemezse sorunlar büyür. Güçlü bir Bağdat ve güçlü bir Irak güvenlik gücü sorunları çözer. Türkiye’nin Irak’a çok güçlü bir desteği vardır. Beni mutlu eden herkesin Türkiye’den memnun olduğunu dile getirmesidir. İki günlük ziyaretimiz herkesi sevindirdi. Devletler zor günlerini komşularının desteğiyle atlatır.”

Gül, Kerkük meselesini herkesle görüştüğünü belirterek, merkezi hükümetle Kürt yönetimi arasındaki sıkıntıların ve Kerkük meselesinin çözülmesi gerektiğini Iraklı yetkililere ilettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, enerji konusunun önemine de değinerek, iki ülke arasında ekonomik ilişkiler açısından Irak’ta çok büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani: Çok büyük bir adımdı

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Irak temasları kapsamında, kuzeydeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani ve beraberindeki yetkilileri kabul etti. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmede, bölgesel yönetimle Türkiye arasındaki ilişkiler ve terör örgütü PKK ile mücadele konuları ele alındı. Görüşmeden sonra Türk basın mensuplarına açıklama yapan Barzani, görüşmeyi çok önemli olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Her iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok büyük bir adımdı bu görüşme. Tabiî ki Türkiye bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz aynı zamanda Türkiye’nin endişelerini çok iyi anlıyoruz’’ dedi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin önceki gün yaptığı, ‘’PKK ya silâhı bıraksın ya da Irak’ı terk etsin’’ şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak Barzani, ‘’Biz kendi tutumumuzu tekrarlıyoruz, Talabani’nin tutumunu da destekliyoruz. Buna rağmen, Türkiye ile ilişkilerimiz sadece bu konudan ibaret değil. Bizi birleştiren, bir araya getiren başka şeyler de vardır. Bu sorununun sadece güçle çözülebileceğine inanmıyoruz, başka alternatifler olmalı’’ diye konuştu. Bağdat / aa

25.03.2009


 

Hristofyas’ın çözüm bulmaya niyeti yok

KIBRIS Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile sürdürdükleri müzakereler neticesinde Kıbrıs sorununa çözüm bulamazlarsa, bu soruna başka hiçbir zaman çözüm bulamayabileceklerini söyledi. Rum basınına göre Hristofyas, önceki gün Atina ve Palermo üniversitelerinden bir grup öğrencinin kendisini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, KKTC’de yapılacak genel seçimleri ve Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerini değerlendirdi. Hristofyas, KKTC’de 19 Nisanda yapılacak erken genel seçimlerde “Talat’ın partisinin” (Cumhuriyetçi Türk Partisi-CTP) kazanamaması durumunda, Kıbrıs sorununun çözümü çabalarında “geriye gidiş olmasından endişe ettiğini” belirtti ve şöyle konuştu: “Paskalya gününde ‘sözde’ meclisin seçimlerinde Sayın Talat’ın partisinin en büyük parti olarak çıkamaması ve hükümeti oluşturamaması, Sayın (Rauf) Denktaş’ın kurduğu Ulusal Birlik Partisinin (UBP) galip gelerek Denktaş’ın oğlunun partisi (Demokrat Parti-DP) ile koalisyon kurması ve bu durumda da geriye gidişin olması tehlikesi mevcuttur. Böyle bir durumda Sayın Talat için şu anda müzakerelerde uyguladığı politikayı uygulamayı sürdürmesi çok zor olacaktır.”

Hristofyas kafaları karıştırıyor

MÜZAKERELERİN gidişatına da değinen Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Talat’ın “Kıbrıs Türk tarafının ve Ankara’nın geleneksel tezlerini çiğneyerek federasyonu kabul ettiğini” öne sürerek şunları söyledi: “Biz, federasyon istiyoruz. Sayın Talat da, Kıbrıs Türk tarafının geleneksel tezlerini ve biraz da Ankara’nın tezlerini çiğneyerek, ileriki müzakerelerin temeli için önem taşıyan, federasyonu, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek temsiliyete sahip iki toplumlu, iki kesimli bir devlet olması gerektiğini kabul etti. Ancak siyasî sistem ve Kıbrıs’ın AB’ye katılımıyla ilişkili konuların görüşülmesinde sunulan tezler, adı federasyon, uygulamada konfederasyon olan bir karışım istediklerine dair düşünce ve şüpheler doğurmaktadır.” Bütün bunlara değinirken “içinin sızladığını” savunan Hristofyas, “İlerici var sayılan Sayın Talat’la da anlaşamazsak, hiç anlaşabilecek miyiz bilmiyorum” dedi. Lefkoşa / aa

25.03.2009


 

Almanya’da erken yaşlarda İslâm dersi isteği

nALMANAlman Hür Demokrat Parti (FDP), Berlin eyalet yönetiminden, Hessen ve Aşağı Saksonya eyaletlerinde uygulandığı gibi, bu eyalette de Müslüman çocuklara okullarda daha erken yaşlardan itibaren İslâm dersi verilmesini istedi. FDP, Berlin’deki okullarda İslâm dersinin 7. sınıftan itibaren seçmeli olarak verildiğine işaret ederek, bunun 1. sınıfa indirilmesi talebinde bulundu. Berlin’de 26 Nisan’da yapılacak ‘’Pro Reli’’ adı verilen halk oylamasında en az 600 bin Berlinlinin ‘’evet’’ oyu kullanması durumunda, okullarda İslâm dersi ilk okullarda 1. sınıftan itibaren düzenli seçmeli ders olarak verilecek. Halk oylamasında ‘’evet’’ denilmesi durumunda hazırlanacak yasanın uygulanmasına, öğretmen yetersizliği sebebiyle en erken 2010/2011 sömestrinde başlanılabileceği bildirildi. Berlin / aa

25.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis