"Gerçekten" haber verir 25 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

“SOSYAL İHTİYACA CEVAP”

“Deprem ilâhî ikazdır” mesajlı yazıları sebebiyle mahkûm edilen yazarımız İlhan'ın açtığı dâvâda Türkiye'yi haksız bulan AİHM, kararında, hükümetin verdiği savunmayı da aktardı. Buna göre hükümet, dâvâyla ilgili olarak mahkemeye gönderdiği savunmada, “Başvurana (İlhan'a) verilen cezanın, önemli bir sosyal ihtiyaca cevap verdiği düşünülmektedir” ifadesini kullandı.

“ETKİLEYİCİ SÖYLEMLER”

Kararda hükümetin cezayı savunma yaklaşımı “Felâketin ertesi günü, kamu barışı ve düzenini olumsuz etkileyebilecek bir hissiyat ortamı vardı. Halk, depremin yol açtığı insanî ve maddî kayıpların vahametiyle iyice güçsüzleşmişti ve sorumluları bulma arayışındaydı. Hükümete göre, bu çok özel çerçevede, başvuranın söylemleri daha da etkileyici idi” ifadeleriyle aktarıldı.

GAZETEMİZ yazarlarından Cevher İlhan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki (AİHM) dâvâsında hükümetin “başvurana verilen cezanın, önemli sosyal ihtiyaca cevap verdiğini düşünmektedir” şeklinde savunma yaptığı belirtildi.

Yazarımız Cevher İlhan hakkında 17 Ağustos depremi sonrasında yazdığı ve 28 Şubat’ın haksız uygulamalarını eleştirip depremi “İlâhî ikaz” olarak niteleyen yazıları sebebiyle verilen mahkûmiyet kararını bozan AİHM’in gerekçeli kararı açıklandı. AİHM İkinci Dairesi’nin 9 Aralık 2008’de verdiği kararın gerekçesinde, Cevher İlhan’ın Türkiye’ye karşı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 34. maddesi uyarınca dâvâ açtığı hatırlatıldı. Kararda, İlhan’ın 17 Ağustos depremi sonrasında yazdığı ve 28 Şubat`ın haksız uygulamalarını eleştirip depremi “İlâhî ikaz” olarak niteleyen yazıları sebebiyle açılan dâvâlarda 2 yıl bir ay hapis cezasına mahkûm edildiği hatırlatılarak, Türkiye’deki dâvâ süreci anlatıldı. İlhan’ın AİHM’e başvurusunda Yeni Asya’da yayınlanan makaleleri için mahkûm edilmesinin, AİHS’nin 10. maddesinde yer alan ifade hürriyetini ihlâl edildiğini iddia ettiği belirtilen kararda, İlhan’ın başvuru gerekçelerine yer verdildi. Türk Hükümetinin savunmasına yer verilen gerekçeli kararda, “Hükûmet, uyuşmazlık konusu makalelerin yayınlanması sırasındaki koşullara dikkat çekmektedir: on binlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan bir felâketin ertesi günü, kamu barışı ve düzenini olumsuz etkileyebilecek bir hissiyat ortamı vardı. Halk, depremin yol açtığı insanî ve maddî kayıpların vehametiyle iyice güçsüzleşmişti ve sorumluları bulma arayışındaydı. Hükûmete göre, bu çok özel çerçevede, başvuranın söylemleri daha da etkileyici idi. Hükûmet, başvurana verilen cezanın, önemli sosyal ihtiyaca cevap verdiğini düşünmektedir. Hükûmet, olayda, müdahale ve meşrû araçlar arasındaki orantılılığın gözetildiğini düşünmektedir” denildi.

Karada, AİHM’in, ifade hürriyetinin demokratik bir toplumun temelini oluşturduğunu, toplumun ilerlemesinin şartlarından biri olduğunu ve birey mutluluğunun bir unsuru olduğunu hatırlatmakta olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: “10. maddenin 2. paragrafı mahfuz kalmak üzere, ifade hürriyeti; sadece ‘haberler’ veya önemsiz, olumlu, mûnis olarak karşılananlar için değil, rahatsız eden, çarpan, şok etkisi yapan ve endişelendiren ‘fikirler’ için de geçerlidir, aksi takdirde ; çoğulculuk, hoşgörü ve açık görüşlülük olmayacaktır, bunlar olmadan ise ‘demokratik toplum’ olmaz. 10. maddenin 2. paragrafında yer alan ‘gereklilik’ sıfatı, amir bir sosyal ihtiyacı ifade etmektedir. Genel olarak, ifade hürriyetine müdahale, inandırıcı bir gereklilik arz etmelidir. AİHM, uyuşmazlık konusu makalelerde, yazarın inançlarına ve Türk toplumunun bir kısmının inanışına uygun bir bakış açısı ile depremden manevî bir olgu olarak bahsedildiğini müşahade etmektedir. Yazar, depremi, güncel olana ilişkin görüşlerini ifade etmek için bir fırsat olarak görmekte ve ‘ilâhî müeyyide’ye işaretle görüşlerini pekiştirmektedir. AİHM, uyuşmazlık konusu makalelerde dile getirilen konuları, sorunsalları ve yazarın onlar hakkında yaptığı yorumları, kamu yararı tartışması olarak görmektedir. Uyuşmazlık konusu müdahalenin, ‘demokratik bir toplumda gerekliliği’ geçersizdir, zîra, gözetilen meşrû araçlarla makul bir orantı bulunmamaktaydı. Bu itibarla AİHM, AİHS’nin 10. maddesinin ihlâl edildiği sonucuna varmaktadır.”

TÜRKİYE TAZMİNATA MAHKÛM OLMUŞTU

YENİ Asya gazetesi yazarı Cevher İlhan hakkında, 17 Ağustos depremi sonrasında yazdığı ve 28 Şubat’ın haksız uygulamalarını eleştirip depremi “İlâhî ikaz” olarak niteleyen yazıları sebebiyle verilen mahkûmiyet kararı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesinin ihlâli olarak görülmüş ve Türkiye bini tazminat, bini masraflar olmak üzere 2 bin euro ödemeye mahkûm edilmişti.

25.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “SOSYAL İHTİYACA CEVAP”

  Özdabak beraat etti

  YSK’ya başörtüsü dâvâsı

  Özkök ifade verecek

  Ersöz’e tahliye talebi

  ANAYASA DEĞİŞSİN

  LEYLEKLER GELİYOR

  Doğuda kış, batıda bahar

  Tahta palet imalathanesinde yangın: 3 ölü

  Yağışlar, yeraltı suyunu yükseltiyor

  Yükseköğretime “standart’’ geliyor

  Selimiye’ye kameralı koruma

  Türkiye, 2 komşuyu tekrar buluşturuyor

  Şahin: Şahsî değil, devletimizin politikaları

  Aydın Valisi Malay makamını bıraktı

  Albay Temizöz Diyarbakır’da

  Serinyol’da patlama: 1 şehit

  Marmara’da barajlar doldu

  Bakan Eker: Faili meçhul cinayetleri ortaya çıkaracağız

  Darbe ve anayasası yol ayrımına sebep oldu

  Sahtesi hemen, gerçeği zamanla öldürüyor

  Televizyonu kapatıp, hayatı açıyorlar

  Mardin, dünyaya hoşgörü dersi veriyor

  Müslüman öğrencilerden mescit talebi

  Kızılcık vitamin deposu

  Deniz dalgaları ışık verd

  Alaska’nın volkanı faaliyette

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis