"Gerçekten" haber verir 02 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

İŞSİZLİKLE İLGİLİ VERİLERDE KÖTÜLEŞME DEVAM EDECEK

Hükümetin krizle ilgili olarak açıkladığı tedbir paketlerinin ekonomiye faydasının artması için birtakım yeni tedbirlerin alınmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Çünkü işsizlik rakamlarının geldiği nokta istihdam konusunda ciddî sıkıntıların ortaya çıktığını göstermektedir. İşsizlikle ilgili verilerde bir müddet daha kötüleşmeler göreceğimizi tahmin ediyoruz” dedi. Büyükekşi, krizin etkisinin en aza çekilmesi için tedbirlerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

ÜRETİM VE İSTİHDAM

Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da, seçim sürecinin tamamlanmasının ardından ''artık geri plana atılan'' ekonomiye odaklanılması gerektiğini belirtti. 29 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte, iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek önlemlerin hayata geçirilememesi durumunda ekonomide ve istihdamda yeni olumsuzluklar yaşanabileceği kaygısını duyduklarını belirten Baş, “Hükümetin üretimi arttırıcı ve istihdam sağlayıcı çalışmalara hız vermesini bekliyoruz” dedi.

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, işsizlik ile ilgili verilerde bir müddet daha kötüleşmeler görüleceğini söyledi. Artan işsizlik karşısında hükümetin Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına başvuru ve değerlendirme süresinin 1,5 ayı bulduğunu ifade eden Büyükekşi, bu sürenin daha kısa olması gerektiği kaydetti.

Büyükekşi, Aydın Ticaret Borsası’ndan Mart ayı ihracat rakamlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk milletinin yerel seçimler vesilesi ile çok temel mesajlar verdiğine dikkat çekti. Bunları çok iyi okumak gerektiğini ifade eden Büyükekşi, “Milletimiz hükümetimize (ekonomik krize daha fazla odaklan, bu konuda çaba ve faaliyetlerini arttır) diyor. Aynı şekilde muhalefete de (daha fazla hazırlık yap ve alternatif politikalar geliştir) diyor. Öte yandan (siyasetin hayatımı etkileyen tüm sonuçlarına son derece duyarlıyım. Takım tutar gibi taraf tutmuyorum. Hepinizi çok yakından izliyorum, o yüzden herkes attığı her adıma dikkat etsin) diyor.” değerlendirmesinde bulundu. Yerel seçimlerin Türkiye siyasetine kalite katacağını savunan TİM Başkanı, milletin hizmet standartlarının ve siyasetten beklentilerinin yükseldiğini söyledi.

Artık rahat bir şekilde Türkiye’nin gerçek gündemi olan global ekonomik krize dönülebileceğini belirten Büyükekşi, hükümetin art arda açıkladığı ve toplam maliyetinin 36,4 milyar TL olduğu tahmin edilen 5 tedbir paketinin ekonomi açısından son derece faydalı olduğunu kaydetti.

Başbakan’ın 1 milyar TL’nin Kredi Garanti Fonuna konulacağını açıklamasından da memnuniyet duyduklarını dile getiren Büyükekşi, “Elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Detaylarının belirlenip uygulamaya geçilmesini bekliyoruz” dedi.

Bu paketlerin ekonomiye faydasının artması için bir takım yeni tedbirlerin alınmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şöyle konuştu: “Çünkü işsizlik rakamlarının geldiği nokta istihdam konusunda ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını göstermektedir. İşsizlik ile ilgili verilerde bir müddet daha kötüleşmeler göreceğimizi tahmin ediyoruz. Artan işsizlik karşısında bizim önerimiz SSK ve muhtasar vergilerinin yüzde 25’nin tüm çalışanlar için bir yıl süre ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması idi. Hükümetimizin düzenlemesi, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının süresini 3 aydan 6 aya uzatılması ve ödenecek rakamın iki katına çıkarılması şeklinde oldu. Başvuru ve değerlendirme süresi yaklaşık 1,5 ay sürüyor, bu sürenin daha kısa olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim aldığımız önlemleri bir an önce daha da geliştirmemiz, krizin bizi en az düzeyde etkilemesini sağlayacaktır.”

İhracatta düşüş sürüyor

Türkİye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2009 yılı mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 34,92’lik düşüşle 7 milyar 127 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayı ihracat rakamlarını, Aydın’da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin mart ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde yüzde 34,92 düşüşle 7 milyar 127 milyon dolar dolar oldu. İlk üç aydaki ihracat 21 milyar 9 milyon dolar, Şubat ayı itibarıyla geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 2,71’lik artışla 117 milyar 216 milyon dolar oldu.

Ümit Kızıltepe

02.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Yeni paketlere ihtiyaç var

  İŞSİZLİKLE İLGİLİ VERİLERDE KÖTÜLEŞME DEVAM EDECEK

  Kriz, sağlığı da vuracak

  Ergenekon’da AKP askerle anlaştı mı?

  HÜKÜMETLE ASKER ARASINDA GİZLİ ANLAŞMA

  ERGENEKON’U BİTİRMEK İÇİN ASKER HÜKÜMET ANLAŞMASI

  Türkiye en fazla küçülen ikinci ülke

  AB değerlerini teşvik ediyoruz

  AKP başörtülü diye itiraz etti, halk seçti

  Hedefi yarım asırlık muhtarlık yapmak

  Şoförlükten belediye başkanlığına

  3. kez başkan seçildi

  Kaboğlu-Oran dâvâsı düştü

  AİHM’deki komiserlerin gözü TBMM’de

  Baraj kapaklarına inceleme

  Seçimde görevli öğretmenlere ek ders ücreti

  “Gazi”li çocuklardan Gazzeli çocuklara

  Cezaevine güvercinli sevkiyat

  Kaybedenlere depresyon uyarısı

  Büyük ikramiye başlarına belâ getirdi

  Sigara şirketine dev tazminat cezası

  Mars’a yolculuk simülasyonu başladı

  Uzay istasyonunda moraller bozuk

  Düşünceyle kontrol edilebilen robot

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis