"Gerçekten" haber verir 10 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

 

ABDULLAH GÜL: RASMUSSEN ELEŞTİRİLERİ RAHATSIZ ETTİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliğine atanması sırasında Türkiye’nin itirazına çeşitli çevrelerden gelen yorumları eleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times'a verdiği demeçte, bu konudaki bazı yaklaşımların kaygılandırıcı olduğunu belirtti.

Gül: Eleştiriler rahatsız edici

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği’ne atanması sırasında Türkiye’nin itirazına çeşitli çevrelerden gelen yorumları eleştirdi. Cumhurbaşkanı Gül, Financial Times gazetesine verdiği demeçte, bu konuda bazı yaklaşımların farkında olduklarını ve bunu kaygılandırıcı bulduğunu belirerek, “Bu çok tehlikeli ve bizi rahatsız ediyor” dedi. Gül, röportajın başında ABD Başkanı Barack Obama’nın başkan olarak ilk denizaşırı ikili ziyaretini Türkiye’ye yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Ermenistan konusunda iki ülke arasında zaman zaman ilişkileri normalleştirme çabaları bulunduğunu, ancak bu çabaların Ermenistan ziyaretinin ardından hız kazandığını anımsatarak, bu ziyaretin bir Türk Cumhurbaşkanı’nın ilk kez Erivan’a gitmiş olması dolayısıyla tarihî bir ziyaret olduğunu, o zamandan beri de telefon ve diğer iletişim yollarıyla ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda karşılıklı kesin bir anlayışın olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan konusunda ise, Türkiye’nin daha önce iki kez ISAF komutasını üstlendiğini, şimdi de Afganistan’daki güçlerin komutasını üstleneceğini hatırlattı. Abdullah Gül, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen’in NATO Genel Sekreterliği sürecinde yaşananlarla ilgili olarak da NATO gibi bir savunma teşkilâtında bu durumların karar mekanizmasında ele alındığını ve bir karara varıldığını hatırlatarak, Türkiye’nin 1952 yılından beri NATO’nun aktif ve önemli katkı sağlayan bir üyesi olduğunu, Soğuk Savaş sırasında Türkiye’nin kaynaklarını Avrupa savunması için harcadığını, bunun takdir edilmesi gerektiğini söyledi. Rasmussen’in adaylığını diğer ülkelerle telefonda görüştüklerini, bazı soruları olduğunu ve endişelerini paylaştıklarını ifade eden Gül, şimdi geleceğe bakmak gerektiğini, yeni genel sekreterin başarılı olması için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti.

Bu çerçevede çeşitli çevrelerden gelen bazı yaklaşımların farkında olduklarını ve bunu kaygılandırıcı bulduğunu belirten Gül, “Bu çok tehlikeli ve bizi rahatsız ediyor” dedi. NATO’ya katkıları çok daha küçük ülkelerin bile bazı önemli stratejik konularda veto hakkı kullandığını ya da kararları engellediğini belirten Gül, bu durumda bir ülke önemli ve hayatî katkı sağlayıcı ülkeyse, bazı endişeleri varsa bunların dinlenip çözülmesi gerektiğini hatırlattı. Şantaj yapmadıklarını ya da mantıksız bir talepte bulunmadıklarını vurgulayan Gül, Avrupa kültürü olan uzlaşmacılıkla modern, akılcı, mantıklı bir şekilde davrandıklarına dikkati çekti. Sonunda bir anlayışa varıldığını, belirli Avrupa ülkelerinden gelen yorumlar karşısında şaşırdığını belirten Gül, bunun Avrupa ruhuna uygun bulmadığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kıbrıs’ın da parçası olduğu AB-NATO işbirliğindeki güçlükler konusunda Türkiye’nin bir jestte bulunup bulunmayacağına dair soruya, bu konuda bir jest yapılacaksa bu jestin kendilerine yapılması gerektiğini, kendilerinin daha fazla katkıda bulunduğunu, daha fazla stratejik katkı ve fedakârlık yaptıklarını söyledi.

10.04.2009


 

ÇİRKİN KARİKATÜRLER YİNE PİYASADA

İslâm dünyasında protestolara neden olan karikatürlerden birinin kopyaları Danimarka’da 400 TL’ye satışa çıkarıldı. Hatırlanacağı üzere Danimarkalı karikatüristlerin Peygamberimiz Hz. Muhammed’e hakaret içeren 12 karikatürünün ilk kez 2005’de bir Danimarka gazetesinde yayınlanması protesto gösterilerine sebep olmuştu.

İslâm dünyasında protestolara sebep olan karikatürlerden birinin kopyaları Danimarka’da satışa çıkarıldı. Danimarka Özgür Basın Derneği, yaptığı açıklamada, bin adet kopyanın her birini, karikatürist Kurt Westergaerd’in imzasıyla 1400 Danimarka Kronuna (yaklaşık 400 lira) satışa çıkardıklarını bildirdi. Açıklamada, Westergaerd’in derneğe, karikatürün kopyalarının satışı için izin verdiği belirtildi. Westergaerd’in karikatürü dahil, Danimarkalı karikatüristlerin Hz. Muhammed’e (asm) hakaret içeren 12 karikatürünün ilk kez 2005’de bir Danimarka gazetesinde, ardından başka ülkelerde yayınlanması İslâm dünyasında protesto gösterilerine sebep olmuştu.

10.04.2009


 

Somali’den iyi haberler var

Türkİyelİ hayırseverler, korsanların gemi kaçırma olaylarıyla dünya gündeminden düşmeyen Somali’nin Afgoi kasabasında 150 m2 alan üzerine bir mescit inşa ederek hizmete açtılar. İyilikte sınır tanımayan Türkiyeli hayırseverler, dünyanın en fakir kıt'ası olarak bilinen Afrika’da yüzlerce sosyal yardım projesini hayata geçiriyorlar. Katarakt ameliyatları ile gözleri görmeyen binlerce insan ışığa kavuşturulurken su kuyuları, cami, okul, poliklinik ve hastaneler gibi kalıcı projeler hayata geçirilmeye devam ediliyor.

Afrika’nın en ücra köşesini oluşturan kırsal kesimlerde bile Türkiyeli hayırseverlerin hayata geçirdiği projelere rastlamak mümkün.

Türkiyeli hayırseverler, son olarak korsanların gemi kaçırma olaylarıyla dünya gündeminden düşmeyen Somali’nin Aşağı Shabelle bölgesinin Afgoi kasabasında 150 m2 alan üzerine bir mescit inşa ederek hizmete açtılar. Nuri Şerefoğlu-Mehmet Şerefoğlu Mescidinden 500 ailenin faydalanması bekleniyor. Hayırseverlerin bağışlarıyla mescidi inşa eden İHH İnsanî Yardım Vakfı Genel Başkan Vekili Yavuz Dede, Afrika’nın herhangi bir ülkesinde cami, mescit, okul, hastane, poliklinik veya yetimhane açmak isteyen hayırseverlerin kendilerine başvurabileceğini söyledi.

10.04.2009


 

Hollanda ordusunda iki imam

Bünyesİnde hatırı sayılır oranda Türk ve Fas asıllı asker barındıran Hollanda Genelkurmayı, silahlı kuvvetlerde görevli Müslüman personele daha iyi dini hizmet vermek için iki imamı kadroya aldı.

Savunma Bakanlığı sözcüsü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, Fas kökenli Ali Eddaoudi ile Türk asıllı Suat Aydın isimli imamların geçen hafta Perşembe günü resmen görevlerine başladığı belirtildi.

Vrij Nederland Dergisinde yer alan konuya ilişkin bir haber üzerine açıklamada bulunan Savunma Bakanlığı sözcüsü, daha önce çeşitli hapishanelerde manevî rehber olarak görev yapan iki imamın da belirli bir eğitimden geçtikten sonra bu göreve getirildiklerine değindi. Breda’daki Kraliyet Askerî Akademisi’nde düzenlenen bir törenle görevlerine resmen başlayan imamların sivil personel kadrosunda görevli olduklarını aktaran sözcü, ancak askeri tesislerde üniforma giyeceklerini söyledi. Savunma Bakanlığı olarak uzun zamandır Müslüman personele dinî hizmet verecek imam arayışında olduklarını da hatırlatan bakanlık sözcüsü, “En sonunda aradığımız bulduk, bu yüzden mutluyuz.” değerlendirmesinde bulundu.

10.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis