"Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Dünya

Utanç duvarına açık mektup

FİLİSTİNLİ gönüllü üniversite öğrencileri ve gençler, Güney Afrikalı insan hakları eylemcilerinden akademisyen Ferid Esack’ın kaleme aldığı iki bin kelimelik mektubu yazmaya, Ramallah yakınındaki El Ram’dan başladı.

Ellerinde boya ve sprey ve merdivenlerle sabah saatlerinde El Ram’a gelen öğrenciler, Esack’in “Sevgili Filistinli bacılarım ve kardeşlerim” hitabıyla başlayan mektubunu duvara işlemeye başlarken, projenin Filistin ayağı sorumlularından Raci Necmi (27), duvarla ilk kez 5-6 yıl kadar önce üniversite okurken “tanıştığını” anlattı.

“O zaman ben de burada örülen duvarın hemen yakınında bir yerde çalışıyordum” diyen Necmi, içinin öfkeyle dolduğunu, çok üzüldüğünü, kaçıp uzaklara gitmek istediğini söyledi. O günlerden bu yana duvarların her geçen gün ilerlediğini kaydeden Necmi, duvarla birlikte Filistinlilerin ekonomik ve sosyal hayatlarının da giderek kötü yönde değiştiğini belirtti.

Duvarın iki tarafındaki ailelerin birbirlerinin sesini duyabildiklerini, ancak bir araya gelebilmek için aralarında sadece 15-20 metre varken kilometrelerce yol gitmeleri gerektiğine işaret eden Necmi, “Bu duvarlara asla alışamadım ve alışmayacağız da...” diye konuştu. Necmi, bu duvarların İsrail ordusunun Batı Şeria’da birçok köy, kasaba veya şehir giriş-çıkışına ve yollara koyduğu bariyerlerden de “kötü” olduğunu ifade etti. İsrail tarafının öne sürdüğü gibi duvarın güvenlik amaçlı olduğuna inanmayan Necmi, “Birileri terör saldırısı yapmak isterse duvar engel mi olur? İsteyen birçok yol bulabilir. Bu duvarların asıl amacı Filistin halkının hayatını mahvetmek” dedi.

Duvara harf harf işlenen açık mektupta, İsrail’in bu ayırma politikasının, bir zamanlar Güney Afrika’da siyahlar üzerinde baskı sebebiyle büyük tepki çeken “apartheid” (ırk ayrımı) politikasından daha acımasız ve insanlık dışı olduğu vurgulanıyor.

Beton duvara merdivenle tırmanarak Ferid Esack’ın mektubunu yazmaya başlayan Yusuf Nicim (25), Ramallah’taki Bir Zeyt Üniversitesinin Biyoloji Bölümünden henüz mezun olmuş. Yusuf Nicim, duvara yazı yazmasının, duvara ve İsrail politikalarına karşı hislerini dile getirmenin bir yolu olduğunu söyledi. Nicim, “Niye mi yazıyorum? Kendim için, Filistin için yazıyorum. Kendimin ve Filistin’in geleceği için yazıyorum” dedi. Nicim, bu işte gönüllü olarak çalıştığını vurgularken, sözlerini “Şimdi çocuk bakıcılığı yapıyorum. Bütün Batı Şeria’da çocuk bakıcılığı yapan ilk erkek benim. Ama tabiî yeni bir iş buluncaya kadar...” diye sürdürdü.

19.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Utanç duvarına açık mektup

  İsrail tetikte bekliyor

  MAYISIN İLK HAFTALARINDA TAMAMLANACAK

  UTANÇ DUVARI

  Sarhoş annenin sütü, bebeğini öldürdü

  Mişel Süleyman Türkiye'ye geliyor

  Obama ve Chavez tokalaştı

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis