"Gerçekten" haber verir 20 Nisan 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

 

İnsansız paket yaramaz

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Karakuş, işsizlikteki son rakamların üzüntü verici olduğunu belirterek, Türk iş dünyasının ‘vicdanı ile cüzdanı arasına sıkıştığını’ ifade etti. Karakuş, ‘’Bundan sonraki aşamada çıkacak ekonomi paketlerinin içerisinde ‘insan’ olmak zorunda. ‘Şu kadar para gelmiş, bu kadar para çıkmış,’ hepsi boş. Asıl olan kaç kişi işe girdi, kaç kişi doydu, ona bakmak lâzım’’dedi.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, verici olduğunu belirterek, Türk iş dünyasının ‘vicdanı ile cüzdanı arasına sıkıştığını’ ifade etti.

Karakuş, yaptığı yazılı açıklamada, zor günlerden geçen giyim sanayicileri sektörünün istihdam azaltarak ayakta kalmaya çalıştığını kaydederek, ‘’Bir insanı işten çıkarmak hiç kolay bir iş değil. İnsanın vicdanı sızlıyor. Hepimiz dişleri çekilen file döndük. Belki hâlâ yaşayan bir varlığız ancak, kıymetli dişlerimizi ve değerlerimizi kaybettik. Bundan çok üzüntü duyuyoruz’’ görüşünü bildirdi.

İşsizlik rakamlarının açıklanacağı günün gecesinde uyumakta zorlandığını ve ortaya çıkan rakamlardan vicdan azabı duyduğunu ifade eden Karakuş, yetişmiş işçiyi işten çıkarmanın, Güneydoğu’da bir askerin şehit olması kadar acı verici olduğunu belirtti. Karakuş, şunları kaydetti: ‘’Maalesef bu derin kriz, ekonomideki Mehmetçiklerimizi elimizden alıyor. Her gün bir kaç bin kişiyi şehit vermek, katlanılacak bir acı değil. Bundan sonraki aşamada çıkacak ekonomi paketlerinin içerisinde ‘insan; olmak zorunda. ‘Şu kadar para gelmiş, bu kadar para çıkmış’, hepsi boş. Asıl olan kaç kişi işe girdi, kaç kişi doydu, ona bakmak lâzım.’’ Alınacak tedbirlerin tek tek ve sektörel olmaktan çok, tüketimi tetikleyici ve global olması gerektiğini belirten Karakuş, ‘’Yeni paket, işsizlik hedefli olmak zorunda. Buna karşı önlemlerin başında da istihdam üzerindeki yüklerin alınması geliyor. Krizin iddianamesi iyi okunur, hakim isabetli karar verirse, bu karar ülke için hayırlı bir karar olur. Aksi halde alınan önlemler Yargıtay’dan geri döner’’ ifadesini kullandı.

20.04.2009


 

Böyle giderse işsizlik daha da artacak

Sabancı Holding Başkanı Güler Sabancı, “Krizin dibi göründü mü?’’ sorusuna karşılık, “dibinin’’ görüldüğünün kesinleşmediğini belirterek, “Hızı yavaşladı, ama daha hâlâ gidecek yolu olduğu izlenimi var” dedi. Sabancı, bu durumun işsizlik açısından önem taşıdığını, bu şekilde biraz daha devam ederse yarı yıldan sonra işsizliğin daha da artacağını ifade etti.

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, krizin ‘’dibinin’’ görüldüğünün kesinleşmediğini belirterek, bu durumun işsizlik açısından önem taşıdığını, bu şekilde biraz daha devam ederse yarı yıldan sonra işsizliğin daha da artacağını ifade etti.

Güler Sabancı gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, hükümetin daralmaya ilişkin büyüme rakamlarında yaptığı revizyonla ilgili bir soru üzerine, yüzde 3,6’nın realist bir rakam olduğunu kaydetti. Sabancı kendilerinin, son çeyrekte kıpırdanma olacağını öngördüklerini belirtti. Fabrikaları dolaştıklarını ve “aşacağız” havası gördüğünü, bunun kendisi için memnuniyet verici olduğunu ifade eden Sabancı, krizin etkilerinin sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, dünyada bir bocalama yaşandığını, algıyla, beklentilerle, realite arasında fark yaşandığını ve bunun krizi derinleştiren güven sorununu daha da çoğalttığını ifade etti.

Güler Sabancı, “yangını söndürmeye” yönelik kısa vadeli paketlere devam edilmesi gerektiğini, dünyanın da böyle yaptığını ancak, bu tedbirlerin yanında orta ve uzun vadeli projeksiyonlara da gerek olduğunu, bu açıdan hükümetin bütçede “cesaretle” revizyon yapmasını da olumlu karşıladığını kaydetti.

Güler Sabancı, ‘’Krizin dibi göründü mü?’’ sorusuna, herkesin bunu merak ettiğini, kendisinin toplantı öncesinde danışmanlarıyla konuşup bu sorunun cevabını aradığını ancak ‘’dibinin’’ görüldüğünün kesinleşmediğini belirterek, ‘’Ben alamadım o yanıtı... Benim de izlenimim bu... Hızı yavaşladı ama daha hâlâ gidecek yolu olduğu izlenimi var’’ dedi.

Sabancı, bu durumun işsizlik açısından önem taşıdığını, bu şekilde biraz daha devam ederse yarı yıldan sonra işsizliğin daha da artacağını ifade etti. İşsizlik sebebiyle sokağa tepki taşmasının söz konusu olup olmadığı sorusuna Sabancı, ‘’Türkiye’nin sosyal dayanışma ruhuna, sosyal yapısına güvenen biriyim. Sürenin çok uzamaması halinde bunun katkısını göreceğimize inanıyorum’’ cevabını verdi.

20.04.2009


 

İhracat hedefine kriz darbesi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, geçen yılki 132 milyar dolarlık ihracat başarısını ‘’altın yıl’’ olarak nitelendirerek, ‘’Küresel kriz nedeniyle geçen yılki rakamlarımız ve 200 milyar dolarlık yeni ihracat rekoru hedefimiz ortalama 2,5 yıl kadar ertelendi’’ dedi.

Bakan Tüzmen, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği Mersin’in Mut ilçesinde, yaptığı açıklamada, ABD’de başlayan ekonomik krizin tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye’de de kendisini hissettirdiğini söyledi. Bu kapsamda dünyanın önde gelen ihracatçı ülkeleri arasında yer alan Japonya’nın yüzde 48 ve Çin’in ise yüzde 30 civarında ihracat rakamlarının gerilediğini hatırlatan Tüzmen, Türkiye’de de yılın ilk 3 aylık rakamlarına bakıldığında yaklaşık yüzde 30’luk düşüşün kaydedildiğini vurguladı.

Tüzmen, iktidarları döneminde ihracatın çok önemli başarılara imza attığını belirterek, geçen yılki ihracatın 132 milyar dolara ulaştığını, bu sebeple 2008 yılının Türkiye için ‘’altın bir yıl’’ olduğunu ifade etti. Tüzmen, şöyle devam etti: ‘’Geçen yılın Aralık ayında 2009 yılının zor bir yıl olacağını ve ihracat rakamlarımızın gerileyeceğini söylemiştim. Çünkü, görevde olduğum sürece, gerçekleri tüm halkımla paylaştım. Kriz elbette ki, bir çok planımızı değiştirdi. Öyle ki, geçen yılki rakamlarımız ve 200 milyar dolarlık yeni ihracat rekoru hedefimiz ortalama 2,5 yıl kadar ertelendi. Ama biz (dünyada kriz var, biz ne yapabiliriz ki?) demedik. Ülke ülke, kapı kapı gezip, yeni ihracat yeni pazar kapıları yaratmaya çalıştık. Böylelikle de rakamlardaki düşüşü minimum seviyede olmasına özen gösterdik.’’ Bu yıl ihracatı 100 milyar doların altına düşürmemenin gayreti içerisinde olduklarını yineleyen Tüzmen, şunları kaydetti:

‘’Ben 2009 yılında yaşanan düşüşten sonra 2010 yılının ikinci yarısından itibaren, ihracatta toparlanma sürecine tekrar gireceğimizi düşünüyorum. Yani krizden mümkün olduğunca en az hasarı alıp ve hedeflerdeki sapmayı minimuma çekeceğiz. Gelişmeleri ve çalışmaları göz önünde bulundurduğumuzda, geçen yılki 132 milyar dolarlık ihracatı 2011’de tekrar yakalayıp, 2012-2013 yıllarında 200 milyarlık yeni hedefe doğru yürümek için ülke ülke geziyoruz.’’

20.04.2009


 

Köprü ve otoyollardan 3 ayda 106,7 milyon TL

ÖZELLEŞTİRMELERİ gündemde bulunan boğaziçi köprüleri ile işletmedeki paralı otoyollar para basmaya devam ediyor.

Karayolları Genel Müdürlüğünün verilerine göre, Ocak-Mart aylarını kapsayan bu yılın ilk çeyreğinde İstanbul Boğaziçi ve paralı geçiş olarak hizmet veren otoyollardan 106 milyon 773 bin 60 TL gelir elde edildi. Aynı dönemde köprü ve yollardan çift yönlü olarak 70 milyon 440 bin 690 adet araç geçiş yaptı. 2009 yılı Mart ayı sonu itibariyle İstanbul 1. Boğaziçi ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinden 36 milyon 267 bin 236 TL gelir elde edilirken, köprülerden geçiş yapan araç sayısı ise 34 milyon 523 bin 546 olarak gerçekleşti. Mart ayı sonu itibariyle paralı otoyollardan ise 70 milyon 506 bin 134 TL gelir elde edildi. Yılın ilk üç ayında otoyollardan 35 milyon 917 bin 126 araç geçiş yaptı. Boğaziçi ve paralı otoyolların 2009 yılı toplam gelirinin 500 milyon TL’yi aşması bekleniyor. Otoyol net geliri, yüzde 18 oranındaki KDV, boğaziçi köprüleri net geliri ise yüzde 18 oranındaki KDV ile yüzde 10 oranındaki belediye payı düşüldükten sonra hesap ediliyor.

20.04.2009


 

Emekliler şehir dışına çıkamıyor

TÜRKİYE İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) yaptığı bir araştırmaya göre, emekliler yaşadıkları şehrin dışına çıkamıyor.

Alınan bilgiye göre, dernek, aralarında İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Zonguldak, Karabük, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Gaziantep, Sivas, Trabzon, Rize, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır, Erzurum, Iğdır ve Van’ın bulunduğu 47 ilde 4 bin 362 emeklinin katılımıyla ‘’Türkiye Emekli Profili Araştırması’’ gerçekleştirdi. Araştırmada, emeklilere tatil yapıp yapamadıklarını ve tatil alışkanlıklarını belirlemeye yönelik sorular yöneltildi. Araştırmaya katılan emeklilerin yüzde 85,5’i, yurt dışına hiç çıkmadığını bildirdi. Emeklilerin yüzde 14,5’i ise bu yöndeki soruyu olumlu cevapladı. Emeklilere tatil amaçlı gezi yapıp yapmadıkları da soruldu. Emeklilerin yüzde 86,4’ü tatil amaçlı gezi yapmadığını bildirdi. Tatil amaçlı gezi yapabildiklerini söyleyenlerin oranı ise yüzde 13,6’da kaldı. ‘’Yaşadığınız ilin dışına hangi sıklıkla çıkarsınız?’’ sorusuna emeklilerin yarısına yakını ‘’hiç çıkmadım’’ cevabını verdi. Yaşadığı ilin dışına hiç çıkmayanların oranı ise yüzde 45,2’yi buldu. Emeklilerin yüzde 11,7’si, ‘’ayda birkaç kez’’, yüzde 43,1’i ‘’yılda birkaç kez’’ yaşadığı ilin dışına çıktığını belirtti.

20.04.2009


 

Kriz, Denizli’yi 10 yıl geriye götürdü

DENİZLİ Sanayi Odası (DSO) Genel Sekreteri Dr. Bülent Uygun, global krizin getirdiği üretim daralması ve fabrika kapanmalarıyla tekstil sektörünün 10 yıl önceki istihdam verilerine geri döndüğünü söyledi.

Uygun, krizin Türkiye genelinde istihdam alanında gösterdiği etkilerin Denizli’de de yoğun şekilde hissedildiğini ifade etti. Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan rakamlara göre, Denizli’de Şubat ayı itibarıyla sosyal güvenceli kişi sayısında 13 bine yakın gerileme görüldüğünü ifade eden Uygun, toplam istihdamın 162 binden 132 bine düştüğünü kaydetti. Denizli’de tekstil sektöründeki istihdamın da 40 binin altına düştüğünü ve toplamda 9 bin 745 istihdam kaybı olduğunu ifade eden Uygun, şunları söyledi: ‘’Bu rakamlarla Denizli, genel istihdamda 5 yıl, tekstil sektöründe ise 10 yıl geriye gitti. İstihdamdaki gerileme sıra dışı rakamlara ulaştı. Mart ayı verileri elimizde yok. Son günlerde bir miktar hız kesse de önümüzdeki bir kaç ay boyunca istihdamdaki kaybın süreceğinden endişe ediyoruz.’’

20.04.2009


 

Savunma ihaleleri tam gaz

SAVUNMA Sanayii Müsteşarlığı (SSM), 2008 yılı tedarik programına aldığı öncelikli bir savunma tedarik projesinde daha düğmeye bastı.

Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı için 8 adet serpme mayın ve atma sistemleri tedariki ile ilgili ihale sürecini, hafta içinde “bilgi istek dokümanlarının” yayımı ile başlattı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından ihtiyaç duyulan 8 adet serpme mayın ve atma sistemleri kara unsurları tarafından ihtiyaç duyulan bölgelerde kullanılacak. Mayın serpme sistemleri ile ilgili tedarik projesine Türk savunma sanayiinde üretim faaliyeti gösteren Tük firmalarının yanı sıra yabancı firmalar da katılabilecek. “Bilgi istek dokümanları” 29 Nisan 2009-1 Mayıs 2009 tarihleri arasında Savunma Sanayii Müsteşarlığının ilgili biriminden temin edebilecek.

20.04.2009


 

Ankara’da 1 Mayıs, Sıhhiye meydanında kutlanacak

Ankara’da “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü” kutlamaları, Sıhhiye Meydanı’nda yapılacak. Petrol-İş Ankara Şubesi’nde, Ankara’daki 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Satı Burunucu Çalı, aralarında Türk-İş, KESK, TMMOB’un da bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi adına yaptığı açıklamada, bütün dünyada İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs’a, derinleşen ekonomik kriz şartlarında girildiğini belirtti. İşçi sınıfı ve emekçiler için çalışma ve yaşama şartlarının giderek kötüleştiğini ifade eden Çalı, “İşten atmaların ve ücretsiz izinlerin yasaklanması için, kıdem tazminatı ve işsizlik fonunu gasp ettirmemek için, NATO’nun kapatılması ve üslerin dağıtılması için, eşitlik, özgürlük, kardeşlik, halklara barış ve demokrasi için 1 Mayıs’da alanlara çıkacağız” dedi. Bütün Ankaralıları Sıhhiye Meydanı’na çağıran Çalı, 1 Mayısta 13.30’da Gar önünde toplanacaklarını, daha sonra miting alanı olan Sıhhiye Meydanı’na yürüyeceklerini bildirdi.

20.04.2009


 

Seçime bir iptal daha

YÜKSEK Seçim Kurulu (YSK), Şanlıurfa’nın Birecik ilçesi Ayran beldesinin belediye başkanlığı seçimlerini iptal etti.

Alınan bilgiye göre, Şanlıurfa’nın Birecik ilçesine bağlı Ayran beldesi belediye başkanlığı seçimlerine yönelik itirazlar Yüksek Seçim Kurulu tarafından karara bağlandı. YSK, Ayran beldesinin belediye başkanlığı seçimlerini iptal etti. Ayran beldesinde yenileme seçimleri 7 Haziran tarihinde yapılacak.

20.04.2009


 

GATA’da yangın

GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde çıkan yangın, itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürüldü.

Alınan bilgiye göre, hastanenin havalandırma boşluğunda oluşan yoğun duman sebebiyle görevliler, itfaiyeye haber verdiler. Havalandırma boşluğundaki çöplerin tutuşmasıyla çıktığı öğrenilen yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangın sebebiyle hastalar tedbir amaçlı tahliye edilirken, hastanede kısa süreli panik yaşandı.

20.04.2009


 

Kitap fuarında bandrolsüz kitap ve CD

İZMİR polisinin Tüyap 14. Kitap Fuarı’ndaki standlarda yaptığı denetimde, bandrolsüz 997 kitap ile bin 718 CD ele geçirildi.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi ekipleri, İzmir’de açılan Tüyap Kitap Fuarı’nda yer alan firmaların stantlarında denetim yaptı. Denetimde 2 firmanın standında, bandrolsüz olduğu belirlenen 997 kitap ve bin 718 CD bulundu. Polis ekiplerinin kitap ve CD’lere el koyduğu, firma yetkilileri hakkında yasal işlem yapıldığı kaydedildi.

20.04.2009


 

Bekçiler geri döndü

Eskİden her mahallede gezinen, her aileyi tanıyan ve gece boyu çaldıkları düdüklerle insanların huzur içinde uymalarını sağlayan bekçiler, yıllar sonra yine sokaklara indi. Yıllardır yardımcı hizmetler sınıfında görev yapmaktan yakınan bekçiler, nihayet istediklerine kavuştu.

İçişleri Bakanlığı, çarşı ve mahalle bekçilerini, emniyet hizmetleri sınıfı personeli kapsamına aldı. Yönetmelikle personele verilecek kimlik kartlarını düzenleyen maddede de değişikliğe gidildi. Bursa’da yaklaşık 150 bekçi, şubelerdeki iç hizmetlerden mahalle ve sokaklara dönüş yaptı.

20.04.2009


 

Özal için Sultanahmet’te mevlit okutuldu

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal için Sultanahmet Camisi’nde mevlit okutuldu.

Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği tarafından Özal’ın vefatının 16. yıl dönümü dolayısıyla okutulan mevlitte konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, insanların yüreklerindeki vefa duygusunun en büyük zenginlik olduğunu söyledi. Mevlite, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Millî Savunma Bakanı Vecdi Gönül, AKP Genel Başkan Yardımcısı Aldülkadir Aksu’nun yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Mevlit yayını, cami avlusunda ve dışında kurulan dev ekranlardan canlı olarak verildi. Yayını, buralarda toplanan vatandaşlar da izledi. Katılanlara üzerinde Turgut Özal’ın resmi bulunan kutularda da lokum dağıtıldı.

20.04.2009


 

Gündem reformlar ve yeni anayasa olmalı

Müstakİl Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, iç siyasî sebeplerden dolayı gündem dışı kalan Avrupa Birliği (AB) hedefi, reformlar ve yeni anayasanın bir an önce hükümetin gündemine girmesi gerektiğini kaydetti.

MÜSİAD Başkanı Vardan, bir yıllık faaliyet dönemini ve önümüzdeki yıllara ilişkin beklentilerini yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Başkanlık görevinde birinci yılını dolduran Vardan, “Geçtiğimiz iki yılda üzülerek gördük ki ülkemizin gelişmesinin önüne setler konmak isteniyor. MÜSİAD olarak beklentimiz, ülkemizde istikrar ve huzur ortamının sağlanmış olmasıdır. Çünkü ancak huzur ortamında ticaret gelişebilir, istihdam sağlanır ve yatırım yapılabilir. Kısır çekişmelerle vaktimizin boşa geçirilmesine ekonomimizin tahammülü yok” dedi.

İç siyasi sebeplerden dolayı gündem dışı kalan AB hedefi ve reformlar ve yeni anayasının bir an önce hükümetin gündemine girmesi gerektiğini ifade eden MÜSİAD Başkanı açıklamasına şöyle devam etti: “Mevcut anayasamızın yetersiz olduğu artık tüm kesimler tarafından kabul edildiği halde, bu alanda somut adım atılamamaktadır. Türkiye’de acilen, katılımcı, çoğulcu, demokratik, toplumsal dengeleri gözeten, temel hak ve özgürlükleri tam olarak teminat altına alan ve siyasî partiler, sivil toplum kuruluşları ve konunun uzmanları tarafından tartışılarak, bütün bu kesimlerin katkılarıyla hazırlanacak yeni bir Anayasa’ya kavuşturulması gerekmektedir.

Türkiye, içeride yapısal reformlara, Anayasa çalışmalarına ve AB müzakere sürecine hız vererek, dışarıda da son yıllarda yürüttüğü başarılı dış politikasına devam edebilir. Dünyadaki gelişmeleri takip etmeyen, içine dönük bir yapı içinde, ne Türkiye ekonomisi büyür ne de Türkiye bahsettiğimiz gibi bölgesine yön veren lider bir ülke olur. Bu sebeple, aramızdaki sonu gelmeyen siyasî içerikli tartışmalardan kaçınmalı, yapıcı olmalı ve ülkemiz menfaatleri için çabalamalıyız.”

MÜSİAD olarak beklentilerinin, yalnızca ülkemizde istikrar ve huzur ortamının sağlanmış olması olduğunu ifade eden Vardan, “Çünkü ticaret ancak huzurlu bir ortamda gelişebilir, istihdam sağlanır ve yatırım yapılabilir. Çatışma, ayrışma ve kutuplaşma bizim işimiz değil” diyerek konuşmasını tamamladı. Bu arada, 18 Nisan 2009 Cumartesi günü sadece üyelerin katılımıyla gerçekleşen ‘18. MÜSİAD Olağan Genel Kurulu’ sonucunda yeni dönemde Yönetim Kurulu’nda görev alacak ve Yönetim Kurulu’ndan ayrılan isimler de belli oldu. MÜSİAD genel başkanlığına yeniden Ömer Cihad Vardan getirildi.

AHMET TURAN SÖYLER

20.04.2009


 

Afet yönetiminde “yara sarma yerine, yara almama” dönemi

BAYINDIRLIK ve İskân Bakanlığı, afet yönetiminde yeni bir döneme hazırlanıyor. Bakanlık, tarihinde ilk defa afet zararlarıyla ilgili borçlarını kapatıp, bütün kaynağını afet risklerini önlemeye ayırmayı planlıyor.

Bakanlık Afet İşleri Genel Müdürlüğü, 2003-2008 döneminde gerçekleştirilen faaliyetlere ilişkin bir kitap hazırladı. Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, kitabın ön sözünde yer alan yazısında, Afet İşleri Genel Müdürlüğünün 2003’ten bu yana afet sonrası müdahalede hasar tespiti, yer seçimi ve hak sahipliği işlemlerini eş zamanlı yaptığını belirterek, bu kapsamda 39 bin 336 konut, 2 bin 392 ahır binasının afetzedelere teslim edildiğini bildirdi.

Özak, “2009 yılı yatırım programının gerçekleşmesiyle Cumhuriyet tarihimizde doğal afet zararlarından dolayı, geçmişte meydana gelen afetlerden mağdur olan afetzede kalmayacaktır” görüşünü bildirdi.

Afetlerle ilgili temel prensiplerinin “yara sarmak yerine, yara almamak” olduğunu kaydeden Özak, bu yönde yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz da yaptığı açıklamada, afet zararları konusunda “tarihsel borçları sıfırladıklarını”, yeni bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Geldikleri noktada tedbir projesi geliştirmeye ihtiyaç olduğunu belirten Taymaz, bütün üniversitelerden bölgelerindeki afet risklerini önlemeye yönelik proje beklediklerini, buna finansman sağlayabileceklerini bildirdi.

Bugüne kadar çalışmalarını hasar tesbiti ve zarar gidermeye odaklamış Genel Müdürlüğün, yeni sürece nasıl uyum sağlayacağına yönelik soru üzerine Taymaz, “Bu yıl itibariyle elimizdeki insan kaynağına, doğal afetlerin zararlarının önlenebilmesi ve zararın en aza indirilmesine ilişkin önlem projeleriyle ilgili mühendislik eğitimleri aldırmaya başlıyoruz” diye konuştu.

20.04.2009


 

TBMM, 23 Nisan’da özel gündemle toplanacak

KIBRIS TBMM Genel Kurulu, Meclisin açılışının 89. yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle Perşembe günü özel gündemle toplanacak.

DTP’nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesi ile 1 Mayıs’ın tatil ilân edilmesine ilişkin yasa tasarısı da bu hafta Genel Kurulda ele alınacak. TBMM Genel Kurulu haftaya, DTP’nin İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleriyle başlayacak. DTP grup başkanvekillerinin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında, ‘’toplumsal barışı tehlikeye soktuğu’’ iddiasıyla verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmayacağına ilişkin görüşmeler, yarın yapılacak. Genel Kurul, gensoru görüşmeleri tamamlanıncaya kadar çalışacak. TBMM Genel Kurulunda, 22 Nisan Çarşamba günü ise görüşmeleri yarım kalan KOSGEB desteklerinden; imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin de yararlanmasına imkân tanıyan kanun tasarısına devam edilecek. Tasarının görüşmeleri 8. madde üzerinde sürecek. Tasarının kabul edilmesinin ardından, 1 Mayıs’ın tatil ilân edilmesini öngören düzenleme görüşülecek. Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, 1 Mayıs’ın ‘’Emek ve Dayanışma Günü’’ adıyla tatil edilmesini öngörüyor. Kurul, tasarı yasalaşıncaya kadar çalışmalarını sürdürecek. TBMM Genel Kurulu, 23 Nisan Perşembe günü özel gündemle toplanacak TBMM Başkanı Köksal Toptan, Meclis Tören Salonunda, 23 Nisan dolayısıyla resepsiyon verecek.

20.04.2009


 

Bakan Günay: Ergenekon hedefinden saptırılmasın

Kültür ve Turizm Bakan Ertuğrul Günay, ‘’Böyle önemli bir sürecin (Ergenekon Soruşturması) asıl hedefinden ve doğrultusundan saptırılmaması, herkesin ve başta hukuk uygulayıcılarının ana görevidir’’ dedi.

Bakan Günay, yaptığı yazılı açıklamada, yargı konusu bir sürece müdahil olmayı doğru bulmadığı için şu ana kadar ‘’Ergenekon’’ soruşturması kapsamında bir açıklama yapmadığını, ancak dün basında çıkan bazı haberler sebebiyle, böyle bir açıklamaya ihtiyaç duyduğunu ifade etti. ‘’Kamuoyunda ‘Ergenekon’ adıyla bilinen soruşturma ve yargılamanın, Türkiye siyasal tarihi içinde demokrasinin ve hukuk devletinin sağlıklı temellere oturması açısından son derece önemli bir hukuk süreci’’ olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’Böyle önemli bir sürecin, asıl hedefinden ve doğrultusundan saptırılmaması, herkesin ve başta hukuk uygulayıcılarının ana görevidir. Önceki yıllarda, ‘Susurluk’ adıyla bilinen soruşturma süreci, ülkede hortlatılan kısır tartışmalar, laiklik ekseninde yaratılan kavgalar ve üretilen yapay korkularla mecrasından saptırılmış ve sonuçsuz kalmıştır. Şimdi de Ergenekon soruşturmasının asıl hedefinin, ülkemizde demokrasiye karşı kurulan tuzaklar, Türkiye’yi yeniden bir askerî müdahale ortamına sürüklemek için yapılan provokasyonlar, bu amaca yönelik terör eylemleri ve hatta cinayetler olduğu asla unutulmamalı, konuyu saptıracak, yapay tartışmalara meydan verecek girişim ve işlemlerden özenle sakınılmalıdır.’’

20.04.2009


 

İzmir’de PKK operasyonu

KIBRIS İzmir’de terör örgütü PKK’nın şehir yapılanmasını sağlamaya çalıştığı, araç yakma ve molotofkokteyli atma eylemlerine katıldığı iddiasıyla 27 kişinin yakalandığı operasyonda, 3 zanlı daha gözaltına alındı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde işlemleri tamamlanan 29 zanlı adliyeye sevk edildi. Terör örgütünün gençlik örgütlenmesinin Ege bölge sorumlusu olan P.U. (25) hakkında İstanbul Emniyet Müdürlüğünce yakalama kararı bulunduğu, bu sebeple İstanbul’a gönderildiği bildirildi. İzmir’de sorgulanan 29 zanlıdan 7’sinin Dokuz Eylül Üniversitesinin çeşitli fakültelerinde öğrenim gördükleri, işsiz olan A. K’nın (20) ise terör örgütü PKK’nın İzmir sorumlusu olduğu belirtildi. Zanlıların, İzmir’de örgüt adına 9 araç kundaklama, 6 araca zarar verme, 3 molotofkokteyli atma, 16 örgütsel içerikli duvar yazılması, 1 pankart asma ve 1 örgüt propagandası yapma eylemlerini gerçekleştirdikleri belirlendi.

20.04.2009


 

İsveç Başbakanı Reinfeldt Türkiye’yi ziyaret edecek

KIBRIS AB’nin gelecek dönem başkanlığını Temmuzda üstlenecek olan İsveç’in Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Türkiye’ye 2 günlük ziyarette bulunacak.

İsveç Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Başbakan Reinfeldt’in Ankara ziyaretinde, Türkiye’nin AB üyeliği konusu ile dünyada yaşanan ekonomik kriz ve çevre sorunlarının ele alınacağı ifade edildi. Reinfeldt, 21-22 Nisandaki ziyareti sırasında Ankara’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Reinfeldt ayrıca Konya’nın Kulu ilçesini ziyaret edecek ve Belediye Başkanı Ahmet Yıldız ile görüşecek. İsveç’te özellikle başşehir Stockholm’de, çoğunluğu 1960’lı yıllarda çalışmak için göç eden çok sayıda Kululu yaşıyor.

20.04.2009


 

Her 40 saniyede bir intihar

Dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği bildirilirken, bilim adamları, intihar edenlerin yüzde 90’ının psikiyatrik sorunlarının bulunduğunu ve depresyonun, riski 15 ila 20 kat arttırdığını belirttiler.

DÜNYADA her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği ifade edildi. The Lancet dergisinde yayınlanacak, konuya ilişkin önceki araştırmaları derleyen makaleye göre, dünyada her yıl bir milyondan fazla kişi intihar ediyor, bu da her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği anlamına geliyor. Belçikalı ve İngiliz uzmanların kaleme aldığı makalede, güneş ışığının az olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde intihar oranının genellikle daha yüksek olduğu belirtildi. Makalede, gelişmiş ülkelerde erkeklerin kadınlardan 2 ila 4 kat fazla intihar ettiğine ve intihar eden kadın ve erkeklerin sayısındaki bu uçurumun arttığına dikkat çekildi. Ancak makalede, Çin’de kadınların erkeklerden daha fazla intihar ettiği de kaydedildi. Bilim adamları birçok ülkede yaşlıların gençlerden daha fazla intihar ettiğini ancak yaklaşık 50 yıldır gençlerde de intiharın arttığını belirttiler.

Dünya, büyük bir mânevî buhran geçiriyor

Bedİüzzaman Said Nursî Hazretleri bir asır önceden dünyanın manevî bir buhran geçirdiğini ve bunun sebeplerini Risâle-i Nur’da açıklamış: “Dünya, büyük bir mânevî buhran geçiriyor. Mânevî temelleri sarsılan garp cemiyeti içinde doğan bir hastalık, bir veba, bir tâun felâketi, gittikçe yeryüzüne dağılıyor. Bu müthiş sârî illete karşı İslâm cemiyeti ne gibi çarelerle karşı koyacak? Garbın çürümüş, kokmuş, tefessüh etmiş, bâtıl formülleriyle mi? Yoksa İslâm cemiyetinin ter ü taze iman esaslarıyla mı? Büyük kafaları gaflet içinde görüyorum. İman kalesini, küfrün çürük direkleri tutamaz. Onun için, ben yalnız iman üzerine mesaimi teksif etmiş bulunuyorum.”

(Bediüzzaman, Târihçe-i Hayat, s. 542-43)

20.04.2009


 

Çay, nasıl sağlıklı demlenir?

BUGÜNE kadar birçok faydası keşfedilen ve başlıca içeceklerimiz arasına giren çayın, iyi demlenmemesi halinde flavonun (bitkisel molekül) yapısında meydana gelecek hasarlar sonucu birçok faydasını kaybedebileceği bildirildi.

Bitkiler konusunda araştırma yapan Nusaybin Devlet Hastanesi’nde görevli Dâhiliye Uzmanı Dr. Rıfat Bozalan, çayın kaynamış su ile hemen demlenmemesi gerektiğini ifade etti. Çayın, içinde bol miktarda flavon içeren yararlı bir bitki olduğunu aktaran Dr. Bozalan, doğru demlenmiş çayın içindeki flavonu muhafaza ettiğini hatırlattı. Flavonların atardamar ve toplardamar yüzeylerinin pürüzsüz kalmasını sağladığını dile getiren Uzman Dr. Bozalan, “Flavonların çoğu pişirme ya da kaynatma sırasında (95 derece ve üzerinde) özeliklerini kaybederler. Bu yüzden meyve ve sebzeler mümkün ise taze ve çiğ olarak tüketilmelidir. Çay ise yeni kaynamış bir su ile değil de birkaç dakika bekletildikten sonra sıcaklığı derece 95 derecenin altına düşürülmüş sıcak su ile demlenmeli ve demletildikten sonra asla kaynatılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

20.04.2009


 

Bahar sizi tüketmesin

“BAHAR yorgunluğu’’ adıyla bilinen mevsimsel ve geçici depresyonun, fark edilip gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, ağır rahatsızlıklara sebep olabilen ‘’Tükenmişlik sendromu’’nu tetiklediği bildirildi.

Türkiye Psikiyatri Derneği Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Karakılıç, yaptığı açıklamada, iklim değişikliğine bağlı olarak insanların duygu durumlarında değişiklikler olabileceğini belirtti. Bu zamanlarda, ‘’bahar yorgunluğu’’ olarak da bilinen geçici, mevsimsel depresyonlara rastlandığına dikkati çeken Karakılıç, mevsimsel depresyonların, halsizlik, bitkinlik ve çöküntü hissi verdiğini vurguladı. Karakılıç, yoğun çalışma temposu, ekonomik kriz, hava kirliliği gibi dıştan gelen sebeplerle bağlı uzun süreli strese maruz kalınması durumunda, kişinin ‘’tükenmişlik sendromu’’ yaşayabileceğini belirterek, şöyle konuştu: ‘’Bahar depresyonları aniden gelir. Kişi, iyiyken birden kötü olur ama tükenmişlik sendromu, baharla birlikte tetiklenir. Kişi, mevsimsel geçişe kadar zoraki idare ediyordur. Baharla birlikte durumu daha da ağırlaşır. Bu durumda bahar yorgunluğu ile tükenmişlik sendromunu birbirine karıştırmamak gerekir.’’

20.04.2009


 

Ağaçlar gürültüyü azaltıyor

SELÇUK Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Serpil Önder, şehir merkezlerine belli miktarlarda ve belli yoğunluklarda dikilecek ağaçların, bir perde oluşturarak gürültü kirliliğini azalttığını söyledi.

Önder, yaptığı açıklamada, havanın oksijen miktarını arttırması, çevreyi güzelleştirmesi, o bölgeye yağmur yağdırması, erozyonu önlemesi gibi özellikleriyle bilenen ağaçların önemli bir fonksiyonunun da gürültü kirliliğini azaltması olduğunu belirtti. Gelişmiş Avrupa şehirlerinde ağaçların bu özelliğinden yoğun şekilde yararlanıldığını dile getiren Önder, ‘’şehir merkezlerine belli miktarlarda ve belli yoğunlukta dikilecek ağaçlar, bir perde oluşturarak gürültü kirliliğini azaltıyor. Ancak ülkemizde ağaçlandırma çalışmalarında, bu bitkilerin gürültü kirliliğini azaltıcı özelliği fazlaca düşünülmüyor’’ dedi.

20.04.2009


 

ABD, karbon gazı tehlikesini kabul etti

AMERİKAN Çevre Koruma Ajansı (EPA), başta karbon gazı olmak üzere sera etkisi oluşturan gazların kamu sağlığı için tehdit oluşturduğunu ilân etti.

EPA’nın internet sitesinden yapılan açıklamada, sera etkisi oluşturan gazların kamu sağlığını tehdit ettiği belirtildi. EPA’ya yakın kaynaklar, bu kararın ABD’de küresel ısınma meselesi hakkında çok önemli bir açılımda bulunması anlamına geldiğine işaret ediyor. Bu arada, tabiatın korunması için faaliyetlerini sürdüren derneklerden National Wildlife Federation’dan Joe Mendelson da ‘’EPA’nın kararı, tarihi ve iklim konusundaki siyaseti tepetaklak edecek bir karardır’’ ifadesini kullandı.

20.04.2009


 

Öğretmenin cezası ölüme sebep oldu

HİNDİSTAN'DA, ödevini yapmadığı gerekçesiyle güneş altında saatlerce ayakta durma cezasına çarptırılan öğrencinin güneş çarpmasından öldüğü bildirildi.

NDTV televizyonunun haberinde, Yeni Delhi’deki okulunun avlusunda önceki gün aşırı sıcak altında saatlerce duran 11 yaşındaki Shanno Han adlı öğrencinin burnunun kanamaya başladığı, ardından bayıldığı belirtildi. Koma halinde hastaneye kaldırılan öğrencinin bugün öldüğü kaydedildi.

20.04.2009


 

TYB’DEN ÖZDABAK’A YILIN KARİKATÜRİSTİ ÖDÜLÜ

TYB’nin yıl 30. kuruluş yıl dönümünde 25 kez düzenleyerek geleneksel hale getirdiği Yılın Yazar İlim - Fikir ve Sanat adamları ödül töreni Bursa Ördekli Kültür Merkezi’nde yapıldı. Basın/Karikatür ödülünü ise gazetemiz çizerlerinden İbrahim Özdabak aldı.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) 2008 Yılı Yazar İlim - Fikir ve Sanat Adamı ve Sanatçıları ödülleri sahiplerini bulundu.

TYB’nin yıl 30. kuruluş yıl dönümünde 25 kez düzenleyerek geleneksel hale getirdiği Yılın Yazar İlim - Fikir ve Sanat adamları ödül töreni Bursa Ördekli Kültür Merkezi’nde yapıldı. 2008 Yılı Yazar İlim - Fikir ve Sanat Adamı ve Sanatçıları ödülleri sahiplerini bulurken, Basın/Karikatür ödülünü ise gazetemiz çizerlerinden İbrahim Özdabak aldı.

TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, 2008 yılının ödül törenin de yaptığı konuşmada “Gelenek bu yıl Bursa’da devam ediyor. Bu tarih ve kültür şehrinde ödül töreni için bir araya gelmekten mutluluk duydum” dedi.

İbrahim Ulvi Yavuz, 25 yıldır aralıksız bu ödüllendirmeleri yaptıklarını belirterek, “Bu ödüllendirmeleri yapmamızın sebebi; gerçek yazarlarımızı tesbit etmek ve içlerindeki cevheri ortaya çıkarmak. Bu ödül törenini ilk defa Bursa’da yapmamızın amacı ise tarihî ve kültürel bir yer olması ve TYB’nin tarihî açı- dan da büyük bir yeri olmasından dolayı bu yıl bu tören için Bursa’yı seçtik” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Bursa Ördekli Kültür Merkezi’nde yapılan ödül töreni coşkulu bir şekilde gerçekleştirildi.

Ödüle lâyık görülen diğer isimler şöyle:

Hikâye: Mihriban İnan

Karatepe, Hacıyatmaz

Şiir: İbrahim Tenekeci, Ağır Misafir

Roman: Kadir Tanır, Sonsuz

Uzun Ömür

Deneme: Üstün Dökmen,

Küçük Şeyler

Fikir: Sadettin Ökten, Yahya Kemal’in Rüzgârıyla: Düşünceler ve Duyuluşlar

Araştırma: Selami Şimşek, Osmanlı’nın İkinci Başkenti Edirne’de Tasavvuf Kültürü

İnceleme: Münire Kevser Baş, Diriliş Taşları: Sezai Karakoç’un Düşünce ve Sanatında Temel Kavramlar

Dil: Günay Karaağaç, Türkçe Verintiler Sözlüğü-TDK

Edebî Tenkit: Hakan Şarkdemir, Kahraman’ın Dönüşü: Modern Epik Şiir Üzerine

Hatıra: M. Ertuğrul Düzdağ, Üstat Ali Ulvi Kurucu: Hatıralar

Gezi: Yıldız Ramazanoğlu, Bağdat Fragmanı

Tercüme: Kaan H. Ökten, Martin Heidegger’den Varlık ve Zaman

Biyografi: Yaşar Sarıkaya, Ebu Said El-Hadimi: Merkez ve Taşra Arasında Bir Osmanlı Alimi

Çocuk Yayıncılığı: Damla Yayınları

Basın/Kültür: Zaman Gazetesi Kültür Sanat Sayfası

Basın/Fikir: Şamil Tayyar,

Star Gazetesi

Basın Haber: Aslan Değirmenci, Vakit Gazetesi

Dergi: Kültür Dergisi

Türk Müziği: Aysun Gültekin, TRT

Elektronik Yayıncılık: dunyabulteni.net, Haber Sitesi

TV/Program: Yaşar Taşkın Koç, Keşke Olmasaydı-Kanal 24

TV/Haber: Kanal A

Şehir Kitapları: Önder Kaya, Konstantin’in Kutsanmış Şehri: 3 Devirde İstanbul

Radyo Programı: Esra Elönü, Marmara FM’de Fragmanlar

Yayıncılık/Kamu: Bursa İl Özel İdaresi, Kültür Turizm Başkanlığı Yeşil Şehir Kitaplığı

Yayıncılık/Özel: Berikan Yayınları

Üstün Hizmet: Prof. Dr. Esin Kahya, Prof. Dr. Necati Öner, Ezel Erverdi.

20.04.2009


 

Öğretmenlere göre yabancı dil öğretimi yetersiz

EĞİTİM-BİR-SEN Stratejik Araştırmalar Merkezi (EBSAM), “Ortaöğretimden mezun olan veya yükseköğretime geçen bir öğrenci, söz konusu yabancı dilin ne kadarını bilmekte ve ne kadarını kullanabilmektedir?

Bu süreçte eksiklikler ve hatalar var mıdır?” sorularının cevaplarını cevabını bulmak amacıyla Türkiye’de 22 ilde yüz yüze anket tekniği ile bir anket uygulaması gerçekleştirdi. Araştırma sonucuna göre, öğretmenlerin yüzde 73.6’sı mevcut yabancı dil öğretim programlarını “yetersiz ve kesinlikle yetersiz”, yüzde 20.8’i “kısmen yeterli” bulurken, yüzde 5.6’sı ise “yeterli ve kesinlikle yeterli” görüyor. İngilizce öğretmenlerinin yüzde 68’i mevcut yabancı dil öğretim programlarının “yetersiz ve kesinlikle yetersiz” olduğuna inanıyor. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 85.2’si yabancı dil öğretiminin yükseköğretim için yetersiz ve kesinlikle yetersiz olduğunu, yüzde 11’i kısmen yeterli olduğunu, yüzde 3.8’i ise yeterli ve kesinlikle yeterli olduğunu düşündüklerini ifade ediyor.

20.04.2009


 

Dine zarar verilmesin

KUTLU Doğum Haftası faaliyetleri çerçevesinde Araklı Müftülüğü ve Araklı Diyanet Vakfı şubesi tarafından bir toplantı düzenlendi.

Araklı kültür salonunda yapılan programa, Prof. Dr. Bayraktar Bayraklı konuşmacı olarak katıldı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayraklı, İslâm dini barış dinidir. Kimse benim dinimdir deyip de bu dine zarar vermesin. İslâm barış demektir. İslâmda terörizm yoktur. Dolayısıyla terörist de yoktur. Türkiye’de bir aile problemi var. Birlik ve beraberlik yok oldu. Cehaletin olduğu yerde, güven de yoktur. Âlimlere itibar edelim, ama önce Kur’ân’a itibar edelim” dedi.

20.04.2009


 

Trafik kazası: 12 yaralı

KONYA’DA bir minibüsün refüje çarpması sonucu 12 kişi yaralandı.

Edinilen bilgiye göre, Tuncay Y. idaresindeki 80 AG 223 plakalı yolcu minibüsü, Konya-Ereğli yol kavşağında sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje çarptı. Kazada, minibüste bulunan İlknur, Recep, Yasemin ve Yasin Çetinbaş, Seval, Nurten, Emirhan, Sibel ve Muhittin Sökmen ile Sebahattin Yıldız, Aynur Yıldız ve Ali Yılmaz yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Konya Numune ile Meram Eğitim ve Araştırma hastanelerine kaldırıldı.

20.04.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis