19 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Dünya

İran’da yeşil yürüyüşe devam

İran’da cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarına itiraz yedinci gününe girerken, Mir Hüseyin Musevî taraftarları büyük bir gösteriye daha hazırlanıyor. Mir Hüseyin Musevî’nin posterleri ile seçim kampanyasında kullanılan yeşil renkli kurdele ve flamaların tercih edilmesinden dolayı yürüyüşe “Yeşil yürüyüş” deniyor.

İran'da gergin Cuma

İRAN'DAKİ Musavî yanlılarının gösterilerinde çıkan olaylarda şiddet yanlısı tutumuyla dikkat çeken radikal gönüllü milis teşkilâtı Besic, mensuplarını Tahran’da bugün dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in kıldıracağı Cuma namazına katılmaya çağırdı. Mehr ajansının haberine göre, Besic teşkilâtı yayımladığı açıklamada, Besiclerin Ayetullah Ali Hamaney’in kıldıracağı Cuma namazına katılacaklarını belirtirken, Mahmud Ahmedinejad’ın yeniden seçilmesine itiraz eden adayları ayaklanmacılara destek vermemeleri ve kışkırtmada bulunmamaları için uyardı. Mir Hüseyin Musavî ve diğer reformcu aday Mehdi Karubi de Cuma namazına katılacaklarını söylemişlerdi. Besicler, Tahran’da günlerdir gösteri yapan Musavî yanlılarını ayaklanmacı olarak görüyor.

Büyük yürüyüş Cumartesı

Musavî’nin internet sitesinde yer alan habere göre, Tahran Valililiğine gönderilen mektupta, İnkılab ve Azadi meydanlarının arasındaki güzergâhın Cumartesi yapılması planlanan gösteri için tahsis edilmesi istendi. Seçim sonuçlarına itirazın yasal ve barışçıl yollardan sürdürülmesinde kararlı olunduğu belirtilerek, yetkililerin yürüyüş isteğine olumlu cevap vermelerinin beklendiği kaydedildi. Yürüyüşe Musavi’nin yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve diğer bazı siyasî liderlerin katılmasının planlandığı ifade edildi. Yüz binlerce kişinin katılmasının beklendiği yürüyüşte Musavî’nin, konuşma yapacağı belirtildi. Bu arada, Pazartesi günkü olaylarda ölenleri anmak için halktan camilerde toplanmaları istendi. Önceden ilân edilmemesine rağmen Tahran’da dün de ‘’sessiz protesto’’ yürüyüşü yapıldı. Yetkililer, ‘’halkın can ve mal güvenliği tehlikeye atılmadığı sürece, protesto gösterilerine müdahale edilmeyeceğini’’ açıklamıştı.

HalkIn her kesımı protestolarda

İran’da son cumhurbaşkanı seçiminin sonuçlarına itiraz için yapılan protesto gösterilerine muhafazakâr, geleneksel ailelerden gelen çarşaflı kadınların da katıldığı bildirildi. Daha önce sadece öğrenci veya zengin gençlerin yaptığı protestolara, bu kez orta sınıftan İranlılar ile muhafazakâr, dindar İranlıların da gösterilere akın ettiği belirtiliyor. Uzun siyah çador (çarşaf) giyen 21 yaşındaki Saman Gahramani bunlardan biri. Gahramani, gösterilere katılarak hükümete “toplumun bütün kesimlerden çok sayıda insanın açıklanan seçim sonuçları sebebiyle kızgın olduğunu bildirmek istediğini” söylüyor. Reformcu internet sitesi “Iranian Diplomacy”nin (İran Diplomasisi) editörü olan ve Cumhurbaşkanı adayı Mir Hüseyin Musavî’yi destekleyen Saham Burgani (26) ise, “Hükümet bizim oylarımızı umursamıyor, ama biz oyumuzun arkasındayız. Musavî oyumuzu korumak için ayağa kalktı, onu destekleyeceğiz” dedi.

Muhalıf lıdere tutuklama

İran’daki muhalefet liderlerinden İbrahim Yezdi’nin, kontrol amacıyla gittiği hastanede tutuklandığı bildirildi. Yezdi’nin lideri bulunduğu, Özgürlük Hareketi’nin bir üyesi basına yaptığı açıklamada, midesinden rahatsız olan muhalefet liderinin, kontrollerden geçmek amacıyla gittiği hastanede güvenlik görevlilerince tutuklandığını belirtti. İranlı yetkililerden Yezdi’nin tutuklanmasına ilişkin henüz açıklamada bulunulmadı.

19.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  İran’da yeşil yürüyüşe devam

  İsrail’den ABD’ye red

  Gazze’ye Nobelli destek

  Orta Doğu Dörtlüsü 26 Haziran'da toplanacak

  Camiye havan saldırısı

  Domuz gribi karantinası

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.