19 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Maden zenginiyiz

MADEN İşleri Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Erdoğan, ‘’Dünya bor rezervinin yüzde 72’si, metal maden rezervlerinin yüzde 0,4’ü, feldispat rezervinin yüzde 20’si, diğer endüstriyel hammadde rezervlerinin yüzde 2,5’i, kömür rezervinin yüzde 2,2’si, altın rezervinin yüzde 0,23’ü, trona rezervinin yüzde 10’u, jeotermal potansiyelin ise yüzde 0,8’i ülkemizde bulunmaktadır’’ dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin başta bor madeni, endüstriyel hammaddeler, mermer gibi bazı madenlerde dünya ölçeğinde rezerve sahip olduğunu belirterek, bunların yanı sıra başta krom, manyezit, feldspat, alçıtaşı, pomza, perlit, stronsiyum ve kalsit, kil, kömür, altın ve gümüş rezervlerinde hammaddeleri karşılayabilecek büyüklükte rezervlere sahip olunduğunu ifade etti.

15 TON ALTIN ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

TÜRKİYE'DE altın rezervleri konusunda çalışmalarının aralıksız sürdüğünü kaydeden Erdoğan, şunları söyledi: ‘’Türkiye altın potansiyelinin toplam 267 adet altın yatağı içinde 6 bin 500 ton olduğu tahmin edilmektedir. Genel Müdürlüğümüzce verilmiş ruhsat sahalarında yapılan incelemeler sonucunda 700 ton görünür altın rezervi ve bin 926 ton gümüş rezervi tesbit edilmiştir. Ancak arama ve ön işletme ruhsatlı sahalardaki arama faaliyetleri sonucu tesbit edilen rezervler ve ülkemizdeki bakır, kurşun ve çinko kompleks cevherleşmeleri içindeki rezervler de dikkate alındığında bin 340 ton görünür, muhtemel altın rezervinin bulunduğu belirlenmiştir. 2008 yılında Türkiye’de 13 ton altın üretildi. Bu rakam 2007 yılında 9 ton olmuştu. 2009 yılında ise Türkiye’de 15 tonun üzerinde altın üretimi hedeflenmektedir.’’ Erdoğan, doğal taş çeşitleri bakımından Türkiye’nin oldukça farklı renk ve dokuda çeşit barındırdığını ifade ederek, şunları belirtti:

‘’Ülkemizde yapılan araştırmalarda, 650’ye varan renk ve dokuda doğal taş çeşidinin bulunduğu belirlenmiştir. Bugünkü verilere göre ülkemizde 3.8 milyar metreküp işletilebilir mermer, 2.7 milyar metreküp işletilebilir traverten ve 995 milyon metreküp işletilebilir granit rezervi olmak üzere toplam 7.49 milyon metreküp doğal taş rezervi bulunmaktadır. Bu verilere göre de dünya doğal taş rezervinin yaklaşık yüzde 32’si Türkiye’de bulunmaktadır. Sonuç olarak, Türkiye’nin maden potansiyeli açısından şanslı ülkelerden birisi olarak değerlendirilmesi mümkündür.’’

19.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Sivil toplum olmadan AB süreci yürümez

  ASKERî SAVCININ ZİYARETİNDEN SONRA

  Demiralp: Sivil toplumsuz AB olmaz

  Arap Barış Planına Türkiye’den destek

  Şili’de cunta dönemini unutmamak için müze açılıyor

  Çapkın, İstanbul Emniyet Müdürü oldu

  Veysel Eroğlu, Avusturya'ya gitti

  Son şahitlerden Nureddin Geylanî duâlarla uğurlandı

  Çine'de yangın söndürme helikopteri düştü

  Beton yol pahalı değil

  ‘12 Eylül’den AB’ye Siyasî Partiler’ tartışılacak

  23 NİSAN’DA ÇOCUKLARI ÜŞÜTENLERE DİSİPLİN CEZASI

  Çocukların Kur’ân heyecanı

  İşsizlik fonu, amacı dışında kullanılmasın

  AR-GE'ye ağırlık verilecek

  Boğaz'daki kazalara karşı acil tedbir alınmalı

  Basın kartı komisyonu toplanacak

  Maden zenginiyiz

  Hızlı trenle, 3 ayda 221 bin yolcu

  Tam ‘Dumansız Hava Sahası’ 19 Temmuz'da

  AB, hizmetliyi uzman yaptı

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.