19 Haziran 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Ney severler Zeytinburnu’na

Zeytinburnu Belediyesi tarafından Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen bir projeyle Merkezefendi Camii’nin yanında bulunan ve restore edilen Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, ney sevdalılarının ‘ney meşki’ yapabilmeleri için hazırlandı.

Önceleri sübyan mektebi, daha sonra depo olarak kullanılan Abdülbaki Paşa binası, 1970’li yıllarda Abdülbaki Paşa Çocuk Kütüphanesi olarak faaliyet gösterdi. Daha sonraki yıllarda adeta kaderine terk edilen eser, 2007 Haziran ayında Zeytinburnu Belediyesi tarafından İstanbul Valiliği’nden alınan fon ile aslına uygun olarak restore edildi ve Zeytinburnu’nda kültür aktivitelerine yönelik olarak hizmet vermeye başladı. Eski adıyla Abdülbaki Paşa Kütüphanesi, yeni adıyla Neyhane, Türk musîkisiyle ilgilenen, özellikle de ney üfleyen, ney dinleyen, ney seven bütün İstanbullulara açık.

Zeytinburnu Belediyesi’nin “Neyhane” adını verdiği bu özel mekânda her Cumartesi Türkiye’nin önemli neyzen ve müzisyenlerinin ney meşki, ney sevdalılarını bu büyüleyici sese doyuracak. Faaliyete geçtiği günden bugüne Neyzen Hakan Alvan ve Kanunî Gökhan Çağlı, Neyzen Ender Doğan ve Udî Ersin Ersavaş, muhteşem ney dinletileri ile musîki severlerden büyük beğeni topladı. yarın saat 18:00’de Neyzen Hüseyin Özçelik ve Tamburî Hulusi Babalık, 27 Haziran Cumartesi günü saat 18:00’de Neyzen Ali Özkan Demir ve Kemanî Kemal Demir Neyhane’nin mistik havasını geleneksel sazlarımızın sesiyle birleştirip dinleyenlere müzik ziyafeti sunacak.

Her Pazar günü ise farklı bir ustanın anlatımıyla ney sohbetlerinin keyfinin yaşandığı Neyhane’de, Yazar Dursun Gürlek, Gazeteci-yazar Nezih Uzel ve Dr. Semih Ceylan’ın anlatımlarıyla tasavvuf sohbetleri günümüz insanına yol gösteriyor. Kültür tarihçilerimizden yazar Dursun Gürlek’in etkili anlatımıyla ‘Osmanlı Medeniyetinden Tablolar’ konulu söyleşisini Neyhane’de izleyenler keyifli dakikalar yaşadılar. 21 Haziran Pazar günü saat 18:00’de Gazeteci-yazar Nezih Uzel’in ‘Aşkın Sesi Ney’ söyleşisi ile 28 Haziran Pazar günü Dr. Semih Ceylan’ın ‘Tasavvufta Ney Sembolü’ konulu söyleşisi meraklılarıyla buluşacak.

Bir taraftan çayların yudumlanıp eşsiz sohbetlerin yapılacağı, bir taraftan gönül telini titreten musîkinin terennüm edileceği Neyhane, her hafta sonu ney sevdalılarıyla dolup taşacak bir adres olacak.

Adres: Zeytinburnu Kültür ve

Sanat Merkezi

Zeytinburnu Meydanı, Semiha Şakir Cad.

Zeytinburnu / İSTANBUL

Bilgi için: 0 (212) 415 58 58

19.06.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Ney severler Zeytinburnu’na

  Göl manzaralı filmler moda oldu

  ‘Dört mevsim Mersin’de dereceye girenler açıklandı

  Tarihî Meriç Köprüsü Kırkpınar’a hazırlanıyor

  Keloğlan, El Cezire’de

  Osmanlı’nın, “dünyaya bakış” haritası

Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.